Annons

Annons

Annons

krönikaSenaste nytt om HV71

Carl Ljungquist
Nu har hemma blivit bäst för HV71 – tog tre nödvändiga poäng

0–3, 4–7, 2–5. Nej, HV71 har sannerligen inte haft det lätt mot Örebro den här säsongen.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Backen Chad Billins sköt ett av HV71:s mål i segermatchen mot Örebro.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Annons

På torsdagskvällen ställdes lagen mot varandra för sista gången under grundseriesäsongen 2022/2023.

HV71 hade en hel del puck i offensiv zon under den första perioden, hade ett par hyfsade lägen men skapade samtidigt inte något rejält tryck framåt. Det gjorde inte Örebro heller och det stod 0–0 efter de första 20 minuterna.

Hemmalaget inledde den andra perioden i numerärt underläge och inte blev det bättre då Sam Vigneault, med 57 sekunder kvar av den första utvisningen, fick sätta sig på botbänken då han för en kort stund spelade med en trasig klubba.

Örebro tog vara på fem mot tre-läget och Mathias Bromé sköt matchens första mål.

Men ”syndabocken” Vigneault fick chans till snabb revansch, då han hoppade in från utvisningsbåset, kom fri och snyggt lättade upp pucken bakom Jonas Arntzen.

Annons

Den andra perioden var inte rakt igenom välspelad men den skulle visa sig bli en lyckad historia för HV71, som drog iväg till 3–1 efter mål av Chad Billins och André Petersson.

Annons

Den tredje perioden blev sedan en rysare. HV-backen Emil Andrae bjöd Örebro på ett reduceringsmål då han spelade pucken rakt i gapet på målskytten Rodrigo Abols.

Men hemmaspelarna stred därefter tappert, höll undan när Örebro tog ut sin målvakt på slutet, vann med 3–2 och tog tre blytunga pinnar.

Segern mot Örebro var direkt nödvändig för HV71, som ju går en sanslöst rafflande strid med i första hand Brynäs om att slippa undan kvalspel.

Malmö är också indraget i den där bottenstriden och skåningarna spelade mot just Brynäs på torsdagskvällen. Den kampen vann Gävlelaget med 4–1 och det innebär att HV71 och Brynäs fortsatt står på lika många poäng (55) i tabellen, men där HV för närvarande ligger en placering före tack vare bättre målskillnad.

HV har som bekant haft en riktigt dålig säsong och inför mötet med Örebro befann sig laget också i de absoluta bottenskikten i de båda tabellerna som visar SHL-lagens poängskörd på borta- respektive hemmaplan. Men spelet i hemmaborgen Husqvarna Garden verkar i alla fall ha blivit bättre på senare tid.

Segern mot Örebro var i alla fall HV:s tredje raka på hemmaplan. Hemma verkar just nu ha blivit bäst för HV71, en inte helt oviktig faktor i lagets vilda jakt på poäng i slutomgångarna.

HV har, det usla tabelläget till trots, varit bortskämt med ett starkt publikstöd rakt igenom hela säsongen – och det var inget undantag den här gången.

Det är sannerligen på tiden att HV-truppen ger tillbaka lite grann till den trogna hemmapubliken, som har slutit upp och skapat stämning i arenan oavsett hur dåligt det har gått på isen.

Annons

Annons

Den här veckan är det ”SHL pride week” och samtliga SHL-klubbar uppmärksammar då allas lika värde. Victor Sjöholms HV71 spelade på torsdagen i en specialdesignad tröja, med regnbågens färger.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Fakta

SHL

HV71–Örebro 3–2 (0–0, 3–1, 0–1)

Första perioden:

Andra perioden: 0–1 (1.21) Mathias Bromé (Rodrigo Abols, Robert Leino), spel fem mot tre, 1–1 (2.47) Sam Vigneault (Andy Miele), 2–1 (8.32) Chad Billins (Mattias Tedenby, Radan Lenc), 3–1 (18.56) André Petersson (Andy Miele, Nick Shore).

Tredje perioden: 3–2 (6.09) Rodrigo Abols.

Skott: 19–33 (8–10, 8–12, 3–11).

Utvisningsminuter, HV: 4x2 min, Örebro: 2x2 min.

Domare: Richard Magnusson och Johan Magnusson.

Publik: 6 933.

Så startade HV71:
Målvakter:

31 Joni Ortio-(37 Jonas Gunnarsson).

Backar:

16 Joey LaLeggia-41 Chad Billins.

44 Emil Andrae-5 Victor Sjöholm.

12 Kalle Maalahti-67 Oliwer Kaski.

38 Nichlas Torp.

Forwards:

51 Andy Miele-23 Nick Shore-20 André Petersson.

21 Mattias Tedenby-24 Oscar Fisker Moelgaard-75 Radan Lenc.

56 Fredrik Forsberg-71 Tyler Vesel-9 Taylor Matson.

77 Herman Hansson-19 Sam Vigneault-28 Joonas Nättinen.

33 Måns Lindbäck.

De saknades i HV71:

Niklas Hjalmarsson, Eric Martinsson, Simon Önerud, Mikkel Boedker.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan