Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

Nye HV-spelarens första reaktion: ”När jag såg det blev jag väldigt förvånad”

Från en tung säsong med finska SaiPa – till en rafflande bottenstrid med HV71. På måndagen gjorde Kalle Maalahti, 31, sin första HV-träning.

Text

Kalle Maalahti gjorde på måndagen sin första träning med HV71. ”Jag känner mig exalterad över att vara här”, säger han.

Bild: Carl Ljungquist

Annons

I helgen meddelade HV71 att klubben har lånat in backen Kalle Maalahti, född 1991, från den finska Liiga-klubben SaiPa. Lånet gäller för resten av säsongen och för Maalahti väntar nu för första gången spel i en klubb utanför Finland.

– Självklart känns det spännande. Jag har spelat i Finland i hela min karriär, är 31 år nu och inte så ung längre, så det här är ett äventyr för mig, säger Kalle Maalahti strax efter måndagens isträning i Husqvarna Garden.

Den nye HV-backen berättar att han anlände till Jönköping på söndagen, spenderade en natt på hotell innan han på måndagen fanns med på isen i HV:s hemmaborg. Maalahti genomförde ispasset i en gul träningströja med nummer 12 på ryggen.

– Jag känner mig exalterad över att vara här. Nu har jag precis gjort mitt första ispass och kan säga att det finns många riktigt bra spelare här, det var mycket talang och skicklighet ute på isen. Det ska bli jättekul att få spela med de här killarna, säger Kalle Maalahti, som så sent som förra säsongen spelade matcher för det finska landslaget.

Annons

Annons

Hur beskriver du dig själv som hockeyspelare?

– En allround spelare, kan spela i både boxplay och powerplay och vill vara en spelare du kan sätta in på isen i alla situationer.

– Det är nog lite annorlunda spel i SHL, kanske lite snabbare och med fler skickliga spelare. Jag ser fram emot min första match här, säger Kalle Maalahti.

Om den nye HV-backen finns med i matchtruppen redan i tisdagskvällens möte med Frölunda återstår dock att se.

– Jag hoppas att jag kan spela, jag känner att jag är redo för det i alla fall. Sedan vet jag inte exakt hur det blir med alla papper och så där och om de hinner bli klara, men jag är redo i alla fall.

Vi har ett bra lag.

Tidigare i karriären har landslagsmeriterade Kalle Maalahti spelat för de finska klubbarna SaiPa, Jukurit, Hydraulic Oilers, TUTO, KooKoo och Ilves. Moderklubben är SaiPa och det är från den klubben HV71 nu har lånat backen.

Bild: Carl Ljungquist

Kalle Maalahti säger att han tidigare har spelat några matcher med Oliwer Kaski och att han som ung mötte både Joni Ortio och Joonas Nättinen hemma i Finland. Han konstaterar att det underlättade för honom att det redan fanns en blåvit trio i HV-laget när han anslöt till klubben.

Tio grundserieomgångar återstår i SHL och HV71 ligger fortsatt illa till på 13:e plats i tabellen. Kalle Maalahti är nu redo för den rafflande bottenstrid som väntar i SHL-avslutningen.

– När jag såg vilka spelare vi har här blev jag väldigt förvånad över att laget ligger näst sist. Vi har ett bra lag, nu är det tio matcher kvar och vårt huvudmål är att vi inte ska behöva spela kval. Det är målet och det tror jag att vi kan klara.

Annons

Kalle Maalahti kommer till HV71 efter en riktigt tung säsong i ett SaiPa som för närvarande ligger sist i den stängda Liiga-serien.

Annons

– Ja, det har varit riktigt tufft, med många förluster. Det är väl inte den bästa situationen när du får lämna ditt lag när det har varit så, men det är som det är och jag hoppas att de kan avsluta bra hemma i Finland. Och så hoppas jag att jag kan hjälpa HV71 att få till en stark avslutning här.

Kalle Maalahti.

Bild: Carl Ljungquist

Kalle Maalahti.

Bild: Carl Ljungquist

Fakta

Så ställde HV upp på måndagens isträning

Målvakter:

Joni Ortio-Jonas Gunnarsson-Lukas Swedin.

Backpar:

Joey LaLeggia-Victor Sjöholm.

Eric Martinsson-Oliwer Kaski.

Emil Andrae-Chad Billins.

Nichlas Torp-Kalle Maalahti.

Kedjor:

Andy Miele-Nick Shore-André Petersson.

Mattias Tedenby-Oscar Fisker Moelgaard-Radan Lenc.

Mikkel Boedker-Taylor Matson-Fredrik Forsberg.

Herman Hansson-Sam Vigneault-Måns Lindbäck/Simon Önerud.

Joonas Nättinen-Tyler Vesel.

Fotnot: Backen Niklas Hjalmarsson var med i inledningen av träningen, men lämnade isen efter en stund.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan