Annons

Annons

Annons

Quenneville lämnar Leksand

Första orden efter uppbrottet: ”Elithockey är en tuff bransch”

John Quenneville lämnar Leksand.

Här är forwardens första ord om uppbrottet med dalaklubben.

– Det är vad som är bäst för mig just nu, säger kanadensaren.

Text

John Quenneville, 26, var en prestigevärvning för Leksand när han i augusti anslöt från Zürich som en tänkbar ersättare till flyktade målkungen Max Véronneau.

Men Edmonton-sonen hade svårt att få spelet att stämma i Dalarna, och i november petade huvudtränaren Björn Hellkvist honom ur matchtruppen med motiveringen att ”Q” skulle bättra på sin fysiska status.

I december gjorde han två matcher för LIF, men sedan jul har han inte spelat en enda match på grund av skada.

Och några fler kommer det inte att bli i den blåvita tröjan.

Sent på tisdagskvällen meddelade Leksands IF på sin hemsida att klubben avslutat kontraktet med John Quenneville.

Annons

Annons

Leksands prestigevärvning John Quenneville blev en flopp. Nu lämnar kanadensaren klubben och återvänder till Nordamerika.

Bild: Bildbyrån

– John har uppträtt otroligt professionellt i de diskussioner om framtiden som vi har haft tillsammans och ju mer vi har pratat har känslan, från båda parter, varit att vi ska gå skilda vägar. Därför väljer vi genom ett ömsesidigt beslut att avsluta samarbetet från och med i dag, sa LIF:s general manager Thomas ”Tjomme” Johansson.

När Sporten når John Quenneville hemma i lägenheten på onsdagsförmiddagen håller han på att packa inför avresan hem till Nordamerika. Quenneville ska flyga till USA, och därefter vidare ”dit han ska”.

– Jag har gjort klar med en ny klubb, men jag kan inte berätta vilken det är, säger han.

Det har varit en lite skakig väg för mig här på slutet

När den NHL-meriterade forwarden i stället får chansen att kommentera uppbrottet med Leksand säger han:

– Saker och ting funkade inte riktigt, och jag har också lite familjeärenden som pågår just nu i mitt liv. Därför känns det som att det är bäst för mig att lämna.

Hur har din relation gentemot Thomas Johansson och Björn Hellkvist varit på sistone?

– Thomas har varit väldigt hjälpsam och förstående i allt det här. Alla har svåra beslut att fatta i en sån här situation, så jag hyser inget agg mot någon i föreningen. Elithockey kan vara en tuff bransch, och ibland funkar bara inte saker och ting.

Annons

– Samma sak med coach. Jag önskar Leksand all lycka i framtiden.

”Jag har inga bad feelings gentemot Leksand utan önskar dem all lycka i framtiden”, säger John Quenneville.

Bild: Bildbyrån

Annons

När insåg du att det skulle bli så här?

– Svårt att säga exakt när, det är mer en känsla som vuxit fram. Det har varit en lite skakig väg för mig här på slutet, och till slut insåg jag vad som är bäst för mig i det här läget.

John Quenneville gick mållös från sina fyra första SHL-matcher och hann med blott tolv poäng (5+7) på sina 19 matcher för Leksand. Men han håller inte med om att han hade svårt att komma in i svensk ishockey.

– När jag väl spelade gjorde jag det riktigt bra. Jag hade en ”streak” där med många poäng, men så händer lite olika saker och ett tag spelade jag inte alls. Det är svårt att vara utanför gruppen och inte få kontinuerlig speltid, säger han.

– I november hamnade jag utanför truppen, men gjorde allt jag kunde för att ta mig tillbaka. Gjorde allt tränaren bad mig om.

Fakta

John Quennevilles siffror i Leksand

Matcher: 19.

Mål+assist: 5+7.

Poäng: 12.

Plus-minus: –5.

Utvisningsminuter: 12.

Skott på mål: 51.

Snittspeltid per match: 18.45.

Kuriosa: John Quenneville har två bröder som också spelar ishockey i Skandinavien. Två år äldre Peter, 28, tillhör Storhamar i norska ligan, medan lillebror David, 24, nyligen skrev på ett nytt kontrakt med Oskarshamn som knyter honom till SHL-klubben över säsongen 2024/25.

Annons

Och efter jul har du varit skadad?

– Ja, jag har varit skadad ett tag och inte kunnat spela.

Tidigt i sin Leksandssejour blev John Quennevilles attityd ifrågasatt av C More-experter som Niklas Wikegård och Sanny Lindström som inte gillade kanadensarens kroppsspråk.

Själv förnekar han att hans inställning har gjort det svårt att smälta in i Leksands spelargrupp.

– Nej, jag har passat bra i den här gruppen. Det är en bra grupp av spelare som jag har gillat att spela med. Jag har trivts under min tid i Leksand.

Hur har den varit?

– Leksand har passionerade fans som har varit fantastiska att spela inför. Jag har inga ”bad feelings” gentemot klubben utan önskar laget och fansen all lycka i framtiden.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan