Annons

Annons

Annons

Rögle–Leksand

Vann ”brottningsmatch” mot Rögle – tog viktigt kliv i slutspelsjakten

Leksand vann första ronden mot Rögle.

Via en imponerande 4–1-seger tog dalalaget ett kliv mot slutspel.

– Vi vet att det här är en viktig vecka, säger målvakten Mantas Armalis inför returen mot Skånelaget hemma på torsdag.

Text

Inför säsongen tippades fjolårets grundserievinnare – och Europamästare – Rögle i toppen, och många trodde nog då att en match mot Leksand djupt in i januari skulle vara en kamp om tätpositionerna i SHL.

Men tisdagskvällens match mellan tabellnian Rögle och åttan Leksand (med en poäng mer) handlade snarare om att försöka haka på topp 6-tåget – men kanske framför allt om att säkra sin position bland topp 10-lagen.

I den striden visade Leksand att lagets fina form – trots förlusten senast – håller i sig (LIF hade fyra segrar på sina fem senaste matcher inför nedsläpp i Catena arena).

För trots att Rögle hade högst intensitet i spelet inför hemmapubliken var det Leksand som gjorde målen. I första perioden gick gästerna fram till 2–0 på sina första tre skott på mål:

Annons

► 1–0: (9.43) Kalle Östman.

► 2–0: (13.44) Olle Alsing.

Annons

– De kommer över oss mycket i början. Jag tycker vi reder ut det bra. Sista tycker jag är riktigt bra, sa centern Kalle Östman – som var tveksam till spel mot Rögle – till C More i första periodvilan.

Justin Kloos jublar efter sitt 4–0-mål.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Succéförvärvet Östman, som var tänkt att spela allsvensk hockey med Västerås den här säsongen, såg till att utöka Leksands ledning i mittperioden med ett nytt mål från nära håll.

3–0 och halva matchen spelad – men det skulle bli än värre för Rögle innan perioden var över.

I powerplay såg nämligen de blåvita till att göra mål på nytt på Justin Kloos tunga direktskott, som betydde 4–0 och fick Christoffer Rifalk att lämna sin målbur till förmån för Calle Clang.

– Vi har bra utdelning, bra ”PP” och puckarna studsar med oss, slog Olle Alsing fast i tv-intervjun efter mittperioden.

Leksands Anton Lindholm och Rögles Oskar Pettersson hade en personlig uppgörelse i mittperioden som renderade matchstraff för de två kombattanterna.

Bild: Petter Arvidson

Enda smolket i den dalska glädjebägaren var Anton Lindholms matchstraff för ”fighting”, sedan Rögles junior Oskar Pettersson, 18, startat gruffet och åkt ut även han.

Annons

– Lite hårt dömt kan jag tycka, att de kan ta bort vår bästa spelare så där. Där måste domarna visa lite spelsinne. Anton står bara upp för sig själv och sitt lag, och så blir han borttagen, var Olle Alsings recension av ”slagsmålet” som tränaren Björn Hellkvist inte ens tyckte var något att bråka om.

Annons

– De kunde ta två minuter för ”wrestling”, för det utdelades inte ett enda slag.

Men Lindholm, Alsing och Hellkvist kunde nog leva med att Leksand fick gå ner på sex backar i tredje perioden.

Kalle Östman stod för dubbla fullträffar mot Rögle.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Rögle kunde inte göra något åt sin enorma uppförsbacke, även om de till sist fick in en tröstpuck i spel fem mot tre med två minuter kvar att spela. Slutsiffrorna 4–1 gav Leksand tre blytunga poäng i kampen om en kvartsfinalplats.

LIF är numera sjua i tabellen, men avståndet till sexan Timrå på kvartsfinalplats är alltjämt fem poäng stort. Men viktigare är kanske att glappet ned till tabellelvan – som numera är Rögle – vuxit till fyra poäng.

Skånelaget har dock chans att krypa närmare redan på torsdag när lagen möts igen, då i Tegera arena.

Fakta

Matchfakta/SHL

Rögle BK–Leksands IF 1–4 (0–2, 0–2, 1–0)

Första perioden: 0–1 (9.43) Kalle Östman (Carter Camper), 0–2 (13.44) Olle Alsing (Jon Knuts).

Andra perioden: 0–3 (11.37) Kalle Östman (Lian Bichsel, Lucas Elvenes), 0–4 (14.35) Justin Kloos (Matt Caito), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–4 (17.51) Adam Engström (Linus Sjödin), spel fem mot tre.

Skott: 37–25 (8–6, 8–14, 21–5).

Utvisningar, RBK: 3x2, 1x5, 1x20. LIF: 6x2, 1x5, 1x20.

Domare: Johan Magnusson, Kristoffer Folkstrand.

Publik: 5596.

Leksands IF i Catena arena: Mantas Armalis, (Gustaf Albihn) – Matt Caito, Anton Lindholm, Carter Camper, Kalle Östman, Lucas Elvenes – Tobias Ekberg, Patrik Norén, Oskar Lang, Patrik Zackrisson, Justin Kloos – Anton Johansson, Olle Alsing, Emil Heineman, Jon Knuts, Carter Ashton – Martin Karlsson, Arvid Eljas, Marcus Karlberg – Lian Bichsel, Felix Unger-Sörum.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan