Annons

Annons

Annons

Växjö–Örebro

Jönssons variant blåste Örebrospelarna

Tolv sekunder kvar av första perioden och tekning i egen zon.
Då åkte Örebro på en tekningsvariant och ett baklängesmål Jörgen Jönsson var hjärnan bakom.
– Det är väl så nära jag kan komma att göra mål nu för tiden, säger Jönsson efter matchen som hans Växjö vann efter förlängning.

Text

Växjö firar sitt första mål, ett mål Jörgen Jönsson var hjärnan bakom.

Bild: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Annons

Växjö, visserligen med tre raka förluster, är en av säsongens tuffaste bortamatcher. Men Örebro var nere i Vida arena och tog tre poäng i höstas och var nära att göra det igen när Rasmus Rissanen med sex sekunder kvar fullbordade vändningen från 1–2 till 3–2.

Men Växjö kom tillbaka och kvitterade med utplockad målvakt, Jayden Halbgewachs målskytt.

Sedan i förlängningen avgjorde hemmalagets Joel Persson, 4–3.

– Jag tycker väl det är en ganska så jämn match. Första perioden är det verkligen jämnt men sedan tar Växjö över i andra. De har framför allt mycket zontid och är starkare på pucken och vinner fler dueller. Vi är ganska illa ute där. Men på något sätt klarade vi oss ändå med ett ettmålsunderläge inför tredje, säger Niklas Eriksson.

Annons

Och där höll alltså hans Örebro på att få med sig alla tre poäng efter att först Christopher Mastomäki kvitterat innan så Rissanen satte 3–2-pucken.

Annons

– Vi får två mål och energi. Det är vår bästa period. Vi har haft några sådana matcher där vi spelat sådär innan vi vridit om i tredje. Det tycker jag är en styrka.

– Sedan att vi inte kan hålla undan ... vi blir lite tunna framför eget mål och kan inte ta bort pucken. Det borde vi kanske klara av. Men på något sätt är jag ändå ganska nöjd med att vi tar en poäng och är nöjd med tredjeperioden.

Hur högt värderar du en poäng här nere i en tuff bortamatch?

– Alla matcher har en egen karaktär och ett eget liv. Den här matchen var de i förarsätet och vi kom undan med 1–2 efter två perioder. Där var vi illa ute. Man kan jämföra med när vi var uppe i Timrå. Lite samma läge men då vred vi om matchen tack vare en bra tredjeperiod. Växjö känns starka och stabila i andra. Det är bland de tuffare vi mött på ett bra tag i stabilitet och ramstyrka över hela linjen. Vi känner att vi möter ett bra lag.

Det går kanske att peka på Växjös 1–0-mål med tolv sekunder kvar av första som en av flera avgörande faktorer. Ett mål där Milton Oscarson blev lurad vid tekningen och gick framåt, innan han spelade in till Joachim Blichfeld som styrde in ledningspucken.

Men Niklas Eriksson vill inte säga att han borde plockat in en annan mer rutinerad tekare.

– För tittar man på den situationen är det en klassisk tekning när man går framåt. ”Jögge” har gjort den tekningen många gånger och kanske gjort mål. Eller?

Eriksson blickar mot Växjötränaren, tillika gamle kollegan Jörgen Jönsson, som skrattar.

Annons

– Men det som är är att vår center alltid spelar mot center. Nu blir han lurad men vi har två killar till på insidan som ska klara av att hantera dem. Det är väl Blichfeld som gör målet och han står med sin högerfattning med klubban i isen. Där måste en av de spelarna kunna ta bort deras spelare. Vi har ändå våra mest rutinerade backar inne i (Rasmus) Rissanen och (Kristian) Näkyvä. Och normalt är Milton en bra tekare. Alltid lätt att vara efterklok men jag tycker vi har bra defensiva spelare inne.

Annons

Jörgen Jönsson.

Bild: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Jörgen Jönsson bekräftade sedan att han själv låg bakom tekningsvarianten.

– Ibland har man lite tur och plockar upp saker ur trollerilådan. Det är inte alltid det funkar och det här var faktiskt första gången vi använde oss av den. Men det är ju kul när man 20 sekunder innan påtalat att så här skulle vi kunna göra. Att vi lyckas är som mycket beroende på vad som händer på insidan, precis som Niklas säger. Att teka framåt är inte så svårt, det är det andra som är det svåra. Nu lyckades det och och det var jäkligt kul för Joachim att göra mål. Men också kul för en annan. Det är väl så nära jag kan komma att göra mål nu för tiden, säger Jönsson.

Örebro kom till spel utan Philip Holm och Gustav Backström. Den sistnämnde har fått ett positivare skadebesked än vad som först befarades.

– Jag har inte en uppdatering just nu så. Vi testar väl honom på isen i morgon så får vi se om han kan spela på torsdag. Annars är det de här vi har fram till uppehållet, säger Eriksson.

Annons

Fakta

Växjö–Örebro 4–3 e förl (1–0, 1–1, 1–2, 1–0)

Första perioden: 1–0 (19.48) Joachim Blichfeld (Erik Josefsson).
Andra perioden: 1–1 (04.50) Emil Larsson (Mathias Bromé, Jani Lajunen). 2–1 (06.21) Manuel Ågren (Victor Stjernborg).
Tredje perioden: 2–2 (03.46) Christopher Mastomäki (Marcus Hardegård, Milton Oscarson). 2–3 (14.04) Rasmus Rissanen (Emil Larsson, Jani Lajunen). 3–3 (18.25) Jayden Halbgewachs (Kalle Kossila, Joachim Blichfeld).

Förlängning: 4–3 (04.10) Joel Persson.


Skott: 37–21 (13–9, 12–7, 9–5, 3–0).
Utvisningar: VLH 2x2. ÖHK 3x2.
Domare: Christoffer Holm, Pehr Claesson.
Publik: 4011.

Örebro
Målvakter: Jonas Arntzen (Jhonas Enroth).
Backpar: Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen – Filip Berglund, Niklas Nilsson– Marcus Hardegård, Elias Pettersson. Sjundeback: Eric Bürger.
Kedjor: Emil Larsson, Jani Lajunen, Mathias Bromé – Oliver Eklind, Christopher Mastomäki, Elias Ekström – Robert Leino, Rodrigo Abols, Leo Carlsson – Linus Öberg, Milton Oscarson, William Wikman. Extraforward: Radek Muzik.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan