Annons

Annons

Annons

Örebro–Oskarshamn

”Vi har svårt att hantera framgång”

Örebro har ett fortsatt bra utgångsläge i slutspelskampen.
Men för att vara att räkna med behöver en del saker fortfarande bli bättre, menar tränaren Niklas Eriksson.
– Jag tycker fortfarande att vi har lite svårt att hantera framgång och att omsätta det till handling fullt ut, säger han.

Text

Niklas Eriksson trycker på att mycket ser bra ut. Men att det brister i en del viktiga detaljer just nu.

Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån

Annons

I många delar av spelet var Örebro bra mot Frölunda. Men för dåligt i en del avgörande bitar. Så lyder Niklas Erikssons sammanfattning när han tittat på matchen igen med hjälp av underliggande statistik.

– Vi har 54 skottförsök, de har 34. Vi har fyra stycken där vi är framför deras målvakt medan de har sju. Det säger mycket om var vi är i den andra delen av matchen. Vi gör inte grundjobbet offensivt, säger Eriksson.

Men det är inte bara där som det brast, menar Örebrotränaren. Han trycker på en del på slarv och bristande disciplin.

– Vi har några pucktapp i mittzon under andra perioden. Och även om vi bara drar på oss tre utvisningar så blir den sista avgörande. Frölunda har haft ett sjukt dåligt powerplay men det var samtidigt bara en tidsfråga innan det skulle lossna med de spelarna de har. Det gjorde det i går och där förlorar vi matchen.

Annons

Annons

Annars är Eriksson tillfreds med ganska så mycket i spelet, men konstaterar också fortsatta problem när laget de facto spelar bra, vilket kan låta lite paradoxalt.

– Vi spelar bra med pucken under långa stunder, framför allt första halvan av matchen. Det är fart i spelet och saker vi pratat om innan. Men det gäller att sätta ihop helheten. Jag tycker fortfarande att vi har lite svårt att hantera framgång och att omsätta det till handling fullt ut. Vi blir lite för bekväma och börjar spela slarvigt med pucken.

Tobias Thermell och Niklas Eriksson.

Bild: David Hellsing

– Allt är absolut inte dåligt, men vi måste lära oss vad som krävs i Scandinavium. Det krävs lite till. Så det är det vi försökt analysera. Vi gör inte jättemycket dåliga saker, men det viktiga i spelet gör vi inte riktigt fullt ut.

Så vad krävs i morgon mot Oskashamn?

– Ser man till spelet mot mål blir det lika viktigt. "Masto" (Christopher Mastomäki) var i intervju i C More innan matchen och då fick han frågan om varför vi varit så effektiva de sista tolv omgångarna. Det har ju att göra precis med de delarna att vara bra framför målvakten. Det är nyckelpositioneri vårt anfallsspel. Och det är lite det jag menar med bekvämt, att man tummar på vissa saker och inte gör det här extra målet som gör att man vinner matcher. Det har vi ju varit bra på annars.

Philip Holm är alltjämt den ende spelaren som är indisponibel.

Annons

– Alla är tillgängliga, inga sjukdomar eller skador. Vi tittar lite på vad vi kan göra med laget för att få ut bästa möjliga. Vi får se var vi hamnar.

Annons

Adam Hofbauer är fortsatt utlånad till Almtuna där han hittills gjort två matcher och producerat en assist.

– De spelar onsdag, fredag och söndag den här veckan, därefter tar vi beslut. Men det är perfekt att få fem matcher på två veckor i allsvensk miljö. Sedan är han absolut intressant för oss att komma in och spela. Han är en jäkla energispelare. Han är absolut med i våra tankar inför fortsättningen.

Adam Hofbauer.

Bild: David Hellsing

Örebro har vunnit båda mötena med Oskarshamn den här säsongen och har endast släppt in ett mål. Det målet gjordes förvisso av skicklige målskytten Patrik Karlkvist, men överlag har ändå Örebro haft god kontroll på smålänningarnas stjärnspelare där Antti Suomela sticker ut med sina 22 mål.

– De har spelat på samma sätt i några år. Det som de har adderat är deras urspelsfas. De är inte lika statiska som tidigare. De försöker vara mer dynamiska. Sedan vet vi att de individuellt har ligans kanske bästa powerpla och bästa förstakedja. Offensiv skicklighet av hög klass. Det gäller att vi gör saker rätt i defensiven att ta bort det. Det handlar om ett kollektivt jobb.

Örebro hade chansen att verkligen befästa sin slutspelsplats med nio poäng ner till Timrå och Rögle på sjätte-, och sjundeplatsen via seger mot Frölunda. Likväl är det alltjämt ett bra läge inför fortsättningen.

Annons

– Man är medveten om tabellen, men vi har ändå 16 matcher kvar. Säsongen springer förbi bara. Det är nu vi kan påverka utfallet. Att spekulera och sådant får vi lämna åt sidan. Men det vi kan påverka ska vi försöka påverka i bästa möjliga mån, säger Eriksson.

Annons

Fakta

Inför Örebro–Oskarshamn

Vad: SHL, omgång 37.

När: Torsdag, 19.00.

Var: Behrn arena.

Följ matchen: Direktrapportering på na.se.

Läget i Örebro: Philip Holm skadad. Adam Hofbauer utlånad till Almtuna.

Läget i Oskarshamn: Får tillbaka William Worge Kreü från avstängning. Blaine Byron finns på skadelistan.

Tabellen: Örebro femma på 60 poäng. Oskarshamn nia på 51.

Preliminärt lag

Målvakter: Jhonas Enroth (Jonas Arntzen).

Backpar: Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen – Filip Berglund, Gustav Backström – Marcus Hardegård, Niklas Nilsson. Sjundeback: Elias Pettersson.
Kedjor: William Wikman, Jani Lajunen, Emil Larsson – Oliver Eklind, Christopher Mastomäki, Elias Ekström – Robert Leino, Rodrigo Abols, Mathias Bromé – Linus Öberg, Milton Oscarson, Leo Carlsson. Extraforward: Rihards Marenis.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan