Annons

Annons

Annons

Leksand–Skellefteå

Därför ler Lindholm igen – så har ”gubbryggen” botats

Över en halvtimmes speltid mot Skellefteå.

Då hyllar Anton Lindholm, 28, Leksands fystränare för sin botade ”gubbrygg”.

– Vi har ett jättebra samarbete jag och (Jesper) Gillerås, säger stjärnbacken.

Text

Med tre backar på sjuklistan – Olle Alsing, Lian Bichsel och Tobias Ekberg – fick unge Lucas Lagerberg Hoen, 18, gå på sex backar mot Skellefteå, medan norske Isak Hansen, 19, blev sjundeback.

För Vansbro AIK-produkten Lagerberg Hoen – som fick spela en dryg minut med A-laget förra säsongen – kan torsdagsmatchen sägas ha varit hans riktiga SHL-debut med 6 minuter och 20 sekunders istid i Tegera arena.

Men det stora lasset i försvarsleden fick den etablerade kvartetten med Anton Lindholm (30.30), Matt Caito (27.08), Patrik Norén (22.40) och Jonas Ahnelöv (21.41) dra på (Anton Johansson, 18, klockades för 12.13, medan Isak Hansen aldrig fick komma in på isen) i 4–1-segern.

Annons

Annons

Leksands Anton Lindholm håller undan för Skellefteås Andreas Wingerli i torsdagens SHL-möte som hemmalaget vann med 4–1.

Bild: Bildbyrån

– Jag vet inte när jag spelade över 30 minuter senast. Det måste nog i så fall ha varit i en slutspelsmatch med dubbla eller trippla overtimes, möjligtvis, säger Anton Lindholm när Sporten möter honom i Tegera arenas katakomber efteråt.

– Jag har fått lite behandling så det känns bra. Det är inga större grejer, men man får slicka såren lite efter såna här matcher (skratt).

Anton Lindholm var beredd på en långkörare givet lagets digra sjuklista – bara inte hur lång kvällen skulle bli.

– Lite förberedd var man såklart på att det kunde tippa över på 25 minuter eftersom vi hade manfall, säger han.

Fakta

LIF-backarnas istid mot SAIK

Anton Lindholm – 30.30

Matt Caito – 27.08

Patrik Norén – 22.40

Jonas Ahnelöv – 21.41

Anton Johansson – 12.13

Lucas Lagerberg Hoen – 6.20

Isak Hansen (fick ingen speltid)

– Jag tycker de unga killarna som Lucas gör det bra när de plockas in med kort varsel, men samtidigt är det inte lätt när det blir såna här ”ömsom vin, ömsom vatten-byten”.

Försökte du spela mer ekonomiskt för att orka?

– Nej, det är mer att kroppen vänjer sig. I första perioden är det nästan som en chock för kroppen när man spelar mycket, men ju längre matchen går känns det som att man kan spela mer.

– Jag vet inte om man spelar effektivare eller om kroppen blir duktigare på att skövla undan mjölksyran.

18-årige Lucas Lagerberg Hoen fick chansen på sex backar mot Skellefteå och klockades på drygt sex minuters speltid.

Bild: Bildbyrån

Annons

En fundamental förutsättning för att Anton Lindholm numera klarar av monstermatcher med drygt en halvtimmes istid är hans botade rygg.

Annons

I början av oktober avslöjade tränaren Björn Hellkvist att Lindholm led av ”en klassisk gubbrygg” när backen tvingades kliva av Gävle-dala-derbyt efter bara en period.

Varuträsksonen var tillbaka i spel igen bara fem dagar senare, och togs efter sin fina säsongsinledning ut i Tre Kronor-truppen till Karjala-turneringen i november.

Men även där satte ryggen stopp för spel.

– Det är en skada som har legat och gnagt nu i några veckor, berättade Anton Lindholm för Sporten och utvecklade.

Kalle Östman och Anton Lindholm, tvåa respektive trea från vänster, imponerade mot Skellefteå. Östman med fyra poäng (1+3) och Lindholm med drygt 30 minuters speltid.

Bild: Bildbyrån

– Det är tråkigt att det går ut över en chans i Tre Kronor, men ser jag till mig eget bästa så tror jag de här lediga dagarna kommer att hjälpa mig.

Drygt två månader senare har Leksands KHL-värvning kommit tillrätta med problematiken.

– Ja, ryggen är betydligt bättre än i höstas, säger Lindholm som har lagt om sin träning.

– Jag har tränat smartare över tid, kan man säga.

Annons

Hur då?

– Dels med prehabövningar för att förebygga smärtor och inflammation, dels genom att lägga om fysträningen så mycket man kan utan att för den delen gå ner i intensitet.

Ändå kommer han till hallen med ett leende på läpparna

Ett nära samarbete med fystränaren Jesper Gillerås har gett önskat resultat.

Annons

– Han ska absolut ha kredd för det här. När man blir äldre kan man inte bara gå på i samma hjulspår, även om man samtidigt ska lita på sig själv för man känner sin kropp bäst, säger Anton Lindholm och fortsätter:

– Men jag tycker att jag och Gillerås har ett jättebra samarbete och har hittat nånting där. Även om jag inte är mer än 28 år så bryts ju kroppen ner över tid, och det här är väl ingen bransch som gör att ens kropp kommer att må bättre med åren heller (skratt).

Det är förståeligt att Anton Lindholm ler.

Efter en svag avslutning på 2022 – Leksand hade bara fem segrar på sina 15 senaste matcher inför nedsläpp mot Skellefteå – har nu laget två raka vinster och blott två poäng upp till topp sex i tabellen.

Leksands fystränare Jesper Gillerås.

Bild: Frerik Eklund/Leksands IF

Karaktären laget visade mot Lindholms moderklubb – den som bar LIF till segern trots sex man på sjuk- och skadelistan – gör att västerbottningen tror att sviten kan växa sig än längre trots att serieledande Växjö väntar i en svår bortamatch på lördag.

– Vi har våra två uttalat bästa centrar borta (Marek Hrivik och Mikael Ruohomaa) och sjukdom som går runt i laget. På nåt sätt är det som att vi blir ännu tajtare som grupp och sluter upp för varandra. På slutet här har vi tagit jättebra steg mot den karaktär vi vill ha som lag. En slags grundidentitet, säger Lindholm.

Annons

– Folk ser ju när spelare sätter laget före sig själv. Se på Kalle (Östman) som varit sjuk i flera dagar, inte kunnat träna och säkert tappat lite i vikt. Ändå kommer han till hallen med ett leende på läpparna och vill spela hockeymatch. Sånt ger en skjuts i ryggen för alla inblandade.

Annons

Anton Lindholm gör sin första säsong i Leksand och står på 15 poäng (4+11) efter 34 spelade matcher så här långt.

Bild: Bildbyrån

Mot Växjö kan Leksand komma att få tillbaka Lian Bichsel och Tobias Ekberg i spel, enligt andretränaren Pär Styf.

Men oavsett manskap är Anton Lindholm redo för en ny maratonkväll.

– I ärlighetens namn känns det nästan bättre att spela så här mycket. Jag skulle inte ha några problem med att logga många minuter i nästa match heller.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan