Annons

Annons

Annons

Leksand–Skellefteå

”Exceptionell” Östman trotsade sjukdomen – gjorde fyra poäng

Centerkris.

Då kämpade Kalle Östman mot sjukdom – och gjorde fyra poäng mot Skellefteå.

– Det gick inte fort därute, säger 28-åringen efter 4–1-segern.

Text

Det var ett sargat Leksands IF som kom till spel hemma mot Skellefteå på torsdagskvällen.

Sedan tidigare saknades forwardstrion Marek Hrivik, Mikael Ruohomaa och John Quenneville – och mot SAIK tvingades även backarna Olle Alsing, Lian Bichsel och Tobias Ekberg att kasta in handduken på grund av sjukdom.

Leksand hade kunnat få addera ytterligare ett namn till frånvarolistan. Men i sista stund blev centern Kalle Östman spelklar – och gick in i förstakedjan mellan Carter Camper och Lucas Elvenes.

Kalle Östman hade 1+3 mot Skellefteå, i en av Leksands främsta matcher den här säsongen.

Bild: Daniel Eriksson/Bildbyrån

– Jag var sjuk i början av veckan och tränade inte i onsdags. Men jag gick till hallen och cyklade på kvällen lite lätt, och sen testade jag på is under morgonvärmningen inför matchen, säger Kalle Östman.

Annons

Annons

– När det är folk borta så försöker man ju lite extra liksom, och när det kändes okej på värmningen var det bara att köra.

Även om det kanske inte gick undan för en halvkrasslig Kalle Östman på isen var hans påverkan på matchen stor.

Sellnäs IF-produkten fick assistpoäng på Matt Caitos 1–1-kvittering, och gjorde själv 2–1 på en styrning i mittperioden. I den tredje låg han sedan bakom både Jonas Ahnelövs 3–1-bomb och Lucas Elvenes mål i öppen kasse.

– Jag tog det byte för byte. Det gick inte fort där ute kan jag säga.

Måljubel efter en av fyra blåvita fullträffar.

Bild: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Men det räckte till fyra poäng?

– Ja, det är lite märkligt med den här sporten ibland (skratt). Det kan bli så här när man går in med inställning att ta byte för byte och inte åka ihjäl sig. Man får ta det lite lugnt och läsa av situationerna, och det funkade ju den här gången.

Andretränaren Pär Styf, 43, var lyrisk över Östmans insats i 4–1-segern som gör att Leksand nu bara har två poäng upp till sexan Rögle på kvartsfinalplats.

– Kalle känner för laget och grabbarna och visar karaktär som spelar den här matchen. Exceptionellt, säger Styf som också menar att det hade varit ”slöseri med spelare” om Kalle Östman hamnat i Hockeyallsvenskan med VIK som det var tänkt.

Kalle Östman (med fyra poäng) och Anton Lindholm (med över 30 minuters istid) var två av Leksands förgrundsfigurer i torsdagskvällens seger. Även Jonas Ahnelöv (1+2) förtjänar ett omnämnande.

Bild: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Annons

Borlängesonen skrev i juni på ett treårsavtal med Västerås, men kontraktet bröts när Leksand – brandskattat av flera NHL-flyktade spelare – värvade honom i stället från Malmö.

Annons

– Det är kul att höra det av Pär. Jag känner själv vilken nivå jag har i mig, och det är kul att få visa lita av det i alla fall.

På lördag möter Leksand Växjö på bortaplan. I den tunna backbesättningen mot Skellefteå spelade landslagsmeriterade Anton Lindholm, 28, över en halvtimme (30.30).

– Helt otroligt. Anton är en fältherre för oss i varje match. Han kan man lita på när det blåser, berömmer Kalle Östman.

Fakta

Matchfakta/SHL

Leksands IF–Skellefteå AIK 4–1 (1–1, 1–0, 2–0)
Första perioden: 0–1 (01.34) Tom Kuhnhackl (Max Lindholm, Andreas Wingerli), 1–1 (12.34) Matt Caito (Lucas Elvenes, Kalle Östman).
Andra perioden: 2–1 (16.41) Kalle Östman (Jonas Ahnelöv, Lucas Elvenes).
Tredje perioden: 3–1 (10.20) Jonas Ahnelöv (Kalle Östman, Lucas Elvenes), 4–1 (16.45) Lucas Elvenes (Kalle Östman).
Skott: 33–28 (13–6, 11–10, 9–12).
Utvisningar, LIF: –. SAIK: –.
Domare: Mikael Sjöqvist, Alexander Österberg.
Publik: 5 292.
Leksand i Tegera arena: Mantas Armalis (Kasimir Kaskisuo) – Anton Lindholm, Matt Caito, Oskar Lang, Patrik Zackrisson, Justin Kloos – Patrik Norén, Lucas Lagerberg, Lucas Elvenes, Kalle Östman, Carter Camper – Jonas Ahnelöv, Anton Johansson, Carter Ashton, Jon Knuts, Emil Heineman – Martin Karlsson, Jesper Kandergård, Marcus Karlberg – Isak Hansen, Felix Unger Sörum.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan