Annons

Annons

Annons

Timrå–Örebro

Dystra siffrorna: ”Sticker ut åt fel håll”

Örebro har svaga siffror de senaste fem matcherna i både powerplay och boxplay.
Nu sker ändringar till matchen mot Timrå.
– Vårt powerplay har varit lite för avvaktande och passivt den sista tiden, säger tränaren Niklas Eriksson.

Text

Kristian Näkyvä får ny omgivning i powerplay.

Bild: Johan Bernström/Bildbyrån

Annons

Niklas Eriksson analyserar ofta utifrån ett fem matcher långt segment. Ett sådant avslutades mot Brynäs i lördags med förlust, 0–2.

– Det är några saker som som vi tittat på och som vi känner att vi kan göra bättre. Och ser man till siffrorna är det special teams som sticker ut åt fel håll de sista fem matcherna.

– I dag jobbade vi med detaljer i egen zon. Det är den tiden på året som man kommer mer in på detaljnivå. De här nyanserna kan göra stor skillnad i spelet, att man får mer trygghet. Vi sa det också att vi inte ska förstora upp det och se det som ett problem. Vi ska lita på vårt grundspel men förfina vissa saker.

Just powerplay och boxplay sticker ut negativt de sista fem matcherna. 14,29 procents utdelning med en man mer och 69,23 i boxplayprocent. Det sistnämnda är också näst sämst i SHL under de här fem matcherna.

Annons

Annons

Sett till hela säsongen är dock Örebro starkt i en man mindre. De 81,40 man har i procent är tredje bäst i ligan.

– Över säsong har boxplay varit en av våra starkaste delar. Vi har varit konsekventa och trygga i den spelformen. Det var mer mot Rögle som vi blev sönderslagna i boxen i andra perioden. Vi fick inte ut pucken och blev trötta för vi inte kunde byta. Men det är inte så att vi varit dåliga direkt.

Även powerplay ser bättre ut i ett helhetsperspektiv, klart godkända 21,57 i procent. Men nu tappar laget en viktig pjäs där när Philip Holm är borta fyra till sex veckor. Det medför förändringar i formationerna.

– Men det är bra tajming också för vårt powerplay har varit lite för avvaktande och passivt den sista tiden. Det kändes bra på träningen i går med omkastningarna. Vi fick in energi också. Det hoppas vi kunna visa mot Timrå.

Förändringarna består i att Kristian Näkyvä och Leo Carlsson byter formation med varandra.

– Kristian tar Holms plats. Leo kliver in i andra där vi flyttar över "Bobby" (Robert Leino) på vänstersidan och har Berglund (Filip) på point. Man kan säga att Leo och Elias (Ekström) sköter spelet, sedan har vi skotthot med tre högerskyttar.

Berglund har prickat in en del mål från vänstra tekningscirkeln. Ni tappar inte det hotet nu, anser du?

– Jag tycker inte det för "Bobby" kan mer eller mindre ha samma roll. Plus att han kanske har mer spelskicklighet och att Filip blir ett hot uppifrån blå.

Annons

Niklas Eriksson.

Bild: Johanna Wallen/Bildbyrån

Annons

Örebro var full trupp under onsdagen så när som på Philip Holm. Rihards Marenis lämas utanför laget.

– Marenis stannar hemma. Han hade lite problem med ryggen så han får köra rehab hemma i stället för att sitta på en buss i tolv timmar. Det känns vettigt. Radek Muzik åker med som extraforward.

Elias Pettersson är tillbaka i laget men först som sjundeback. Juniorkollegan Niklas Nilsson kliver in i backpar med Marcus Hardegård.

– "Nisse" har gjort det jäkligt bra. Det är ändå prestation som ska styra. Sedan kommer vi säkert spela på sju backar i morgon och "EP" kommer få sina chanser också. Då gäller det att han är redo.

Fakta

Inför Timrå–Örebro

Vad: SHL, Örebros 34:e match. Timrås 35:e.

När: Torsdag, 19.00.

Var: NHC arena, Timrå.

Följ matchen: Direktrapportering på na.se.

Läget i Örebro: Philip Holm borta i fyra till sex veckor. Rihards Marenis utanför laget.

Läget i Timrå: Forwardsstjärnan Anton Wedin är skadad och missar resten av säsongen. Även backen Joonas Lyytinen är borta från spel. Däremot är backen Didrik Strömber åter efter skada.

Tabellen: Örebro är femma på 54 poäng. Timrå sjua på 51 med en match mer spelad. Det är alltså något av ett streckmöte som stundar.

Preliminärt lag

Målvakter: Jhonas Enroth (Jonas Arntzen).

Backpar: Filip Berglund, Gustav Backström – Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen – Marcus Hardegård, Niklas Nilsson. Sjundeback: Elias Pettersson.

Kedjor: William Wikman, Jani Lajunen, Mathias Bromé – Linus Öberg, Rodrigo Abols, Robert Leino – Oliver Eklind, Christopher Mastomäki, Elias Ekström – Emil Larsson, Milton Oscarson, Leo Carlsson. Extraforward: Radek Muzik.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan