Annons

Annons

Annons

Leksand–Oskarshamn

Hellkvist efter nya smällen: ”En hemsk känsla”

Leksand – på sista slutspelsplats – har nu bara tre poäng ned till tabellelvan Luleå.

Här berättar Björn Hellkvist om debaclet mot Oskarshamn, de många skadorna och framtiden.

– Det är såklart jättefrustrerande, säger tränaren efter 2–4-förlusten.

Text

Efter bara en minuts spel sköt Olle Alsing Leksand upp i ledning hemma mot Oskarshamn på lördagskvällen.

I första perioden gjorde Leksand det mesta rätt, utom fler mål som kanske borde ha följt sett till chanserna och 13–6 i skott.

I stället kvitterade gästernas John Dahlström till 1–1 en dryg minut före paus, på en bjudning från Emil Heineman.

– Det är såklart jättefrustrerande. Jag tycker att det är en match med två ansikten. Det ena är att vi driver upp tempot så länge vi har foten på gasen, sen går vi ner lite i tempo i tredje men vi har ändå chanser i slottet även om vi inte får dit puckarna riktigt, säger Leksands tränare Björn Hellkvist efter matchen som Oskarshamn till slut vände och vann med 4–2.

Annons

Leksands chefstränare Björn Hellkvist har att fundera på efter ännu en förlust.

Bild: Bildbyrån

Annons

– Är väl egentligen helt okej att det är 1–1 inför tredje perioden, men det ska inte vara oavgjort efter första. Det är en hemsk känsla att gå av isen där när vi inte lyckats dra nytta av det övertag vi har när vi sköljer över dem som vi gör.

Matchens ”andra ansikte” beskriver Björn Hellkvist så här:

– Vi hittar sätt att förlora...

– Det är jättejobbigt när vi har pucken tre gånger under kontroll och ändå lyckas sätta upp fantastiska målchanser för Oskarshamn. Vi kastar in pucken till dem, och det är inte ett beteende man har sett tidigare hos oss.

Vad beror det på?

– Det vet jag inte. Olika saker antagligen, för det är inte bara en sak. Jag kan inte säga nånting generellt, det är ju individer där ute som tar beslut och det går fort på isen. De vill ju inte spela fel, men ibland blir det så här.

I stället blev det de här små grodorna...

Leksand har avverkat sex matcher under de senaste 13 dagarna. Facit: två segrar och fyra förluster med en sammanlagd målskillnad om 15–18.

Backar vi bandet har LIF bara vunnit fyra av sina senaste 13 matcher, och droppat till en tionde plats i tabellen. Till jagande Luleå, på fel sida slutspelsstrecket, skiljer bara tre poäng. Upp till sexan Örebro på kvartsfinalplats är avståndet sju poäng.

– Det täta matchandet kan säkert ha att göra med att intensiteten går ner lite i tredje, men det är ju samma för Oskarshamn i så fall. Intensiteten går ju ner när inte vi driver upp tempot lika högt längre, och det är fullt rimligt, säger Hellkvist.

Annons

Annons

Efter segrar mot Linköping och Luleå är nu Mantas Armalis Leksand inne i en ny negativ trend. På lördagskvällen blev Oskarshamn för svårt i Tegera arena.

Bild: Bildbyrån

– Men när vi har energin under första halvan av matchen måste vi dra nytta av det och skapa oss ett försprång i matchen. I stället blev det de här små grodorna...

Förutom vikande form och ett småprekärt läge i tabellen dras Leksand med flera skador i dagsläget: Carter Ashton, Marek Hrivik, John Quenneville och Mikael Ruohomaa är fyra namnstarka forwards på frånvarolistan.

Men om Leksand ska ge sig ut på spelarmarknaden för att bredda anfallsbesättningen, innan transferfönstrets stängning i mitten av februari, vill inte Hellkvist spekulera i.

– Jag fokuserar inte på sånt, jag fokuserar på det lag jag har på isen. Det är ett hårt jobbande kollektiv. Självklart får man tänka lite annorlunda med den laguppställning vi har i dag, men jag menar; vi hade kunnat vinna mot Oskarshamn, säger han och avrundar:

– Skador är en del av sporten. Det är vad det är. Vi kan inte fokusera på de som inte spelar utan i stället försöka se möjligheterna vi har. Carter Camper går in och gör det jättebra som center i en ny enhet med (Oskar) Lang och (Justin) Kloos. Vi får hitta nya roller till killarna.

Fakta

LIF efter jul

Timrå (h) 1–2

Färjestad (b) 0–4

Linköping (h) 6–3

Luleå (h) 4–1

Frölunda (b) 2–4

Oskarshamn (h) 2–4

Totalt: 2 segrar, 4 förluster och 6 inspelade poäng (av 18 möjliga). 15–18 i målskillnad.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan