Annons

Annons

Annons

Mora – Björklöven

Hedberg aldrig orolig vid underläge: ”Obotlig optimist”

För en dryg vecka sedan mötte Mora IK det tippade topplaget Djurgården på bortais – en match som slutade i ett nederlag. Det gjorde även matchen mot Vita Hästen (inte heller den på hemmais), men Johan Hedberg ser med tillförsikt på att laget ska kunna tända till i nästa toppmatch mot Björklöven i Smidjegrav Arena.

– Jag tror alltid att om vi får in en puck så kan vi få in två, säger tränaren.

Text

Björklöven är nästa motståndare för Mora. Det var bara nyttigt för laget att gå på pumpen mot Vita Hästen senast. Sådana matcher händer, ja rentav behövs, menar Johan Hedberg. Foto: Emma Wallskog, Bildbyrån

Annons

Graderna har sjunkit i Mora. Det gäller såväl temperaturen utanför Smidjegrav Arena, som för det lag som åkt på två raka förluster på bortaplan inom loppet av en vecka. Det är svårt att kalla Mora ”heta” efter de undermåliga insatserna mot Djurgården och Vita Hästen. Det såg stelt ut många gånger, trots att tendenserna fanns där – bara att lagets lägen inte förvaltades.

– Vi gör mer än vad vi visar, både mot Djurgården och Vita Hästen. I Djurgårds-matchen skapar vi en hel del och får inte hål på dem. De får däremot utdelning på sina chanser för att de är så pass effektiva med mycket ”skill” i sin lineup. Vi måste hitta sätt att skaffa självförtroende genom att få in puckarna på kassen, säger Johan Hedberg.

Annons

Vi är inte hundra procent skärpta

Problemen som fanns i Stockholm, fanns även i Norrköping. Dessa problem innebar ett saknat tempo över 60 minuter.

Annons

– I den mot Vita Hästen tycker jag att vi är 15-20 procent ”off” i intensitet, både framför deras mål och vårat mål. Det är slarv och saker jag inte sett så mycket av, en besvikelse – särskilt ”Hästen”-matchen. Där trodde jag att vi skulle ha lite mer. Vi har ju 1–1-pucken inne och får vi den så blir det en annan matchbild. Men vi är inte hundra procent skärpta. Sådana matcher blir det ibland. Vi har inte sett många av dem, men det var en.

Goda råd är dyra för att vända en negativ matchbild. Sådana råd handlar om att få spelarna, alltifrån backar och målvakten till lagets forwards, att haja till.

– Klart att man försöker väcka killarna. Man försöker trycka på alla knappar man kan för att få alla killar att komma igång. Vissa gånger blir det plattare än vanligt och då behövs det detaljer när vi inte har benen. Sedan behövs mer noggrannhet i avsluten då vi sköt alldeles för mycket i block. Inte heller hann vi på returerna.

Jag gillade intensiteten vi hade i sex mot fem

Mot Djurgården låg Mora under med två mål strax innan halva matchen var spelad. Mot Vita Hästen stod det 3–0 efter två perioder. Men att tänka att loppet är kört kommer inte löna sig. Hedberg vet att det svänger snabbt i hockey.

– Orolig är jag aldrig. Det är klart att man ser när matcherna rinner iväg för oss, men jag är en obotlig optimist. Jag tror alltid att om vi får in en puck så kan vi få in två. Vi har ju 37 skott på mål mot ”Hästen”. Visst, att ligga under med 4–1 känns sådär, men jag gillade intensiteten vi hade i sex mot fem. Hade vi spelat så genom hela matchen så hade vi vunnit.

Annons

Annons

Allihop måste lyfta sig ett par snäpp

Nu väntar Björklöven, andra svåra motståndet på kort tid. Men spelschemat är det inget fel på annars.

– Vi har haft mycket vila. Sedan har vi inte ny match förrän på lördag. Men ”Löven” är ett lag som vi vet är bra och vi har alltid haft tuffa matcher mot dem. Vi vet vilken nivå vi måste ligga på. Allihop måste lyfta sig ett par snäpp från båda de tidigare matcherna.

Johan Hedberg tänker en del på utförandet i defensiven, men vill inte gå in på några enskilda spelare. Detta gäller hela truppen. Fungerar kollektivet så fungerar coachens spelidé.

– Jag tycker vi kan vara lite hetare in på kassarna. Annars gillar jag mycket av det spel vi har. Vi är konsekventa i urspelet. Nu måste vi bara omsätta chanserna i mål.

Viktor Larsson har känts stabil de senaste träningarna

Laget kommer se ut som det har gjort under de senaste dagarna. Nu är också backen Viktor Larsson tillbaka efter ansiktsskadan. Han hade, precis som vissa andra spelare, heltäckande skydd för ansiktet under träning. Däremot körde Johan Persson pass i gymmet under tisdagen. Det var mer av en säkerhetsåtgärd.

– Såvida inget händer så blir det i stort sett samma lag som vi haft. Johan Persson går in på sin plats. Sundberg, Miketinac och Heikkinen spelar i samma kedja. Ilestedt, Hancock, Grewe spelar tillsammans och Engvall, Johansson och Björkman är en annan kedja. Viktor Larsson har känts stabil de senaste träningarna, han har jobbat på jättebra. Vi har velat ha in honom tidigare, men det är svårt. Nu kommer Viktor bilda backpar med Isac Heens, säger Johan Hedberg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan