Annons

Annons

Annons

Ishockey

Petterssons första ord efter uttagningen till Tre Kronor

Förra gången fick Anton Lander och Jonathan Dahlén chansen.

Nu, till landslagsturneringen i Schweiz, är det Emil Petterssons tur att visa upp sig för nye landslagsbossen Sam Hallam.

– Det gäller att visa framfötterna på de här turneringarna, säger Pettersson till ST-sporten.

Text

Emil Pettersson i Tre Kronors tröja under Channel One Cup i Moskva 2021.

Bild: Vasily Ponomarev/Bildbyrån

Annons

Att spela i Tre Kronor är visserligen inte någonting nytt för Pettersson, som konsekvent dragit på sig dressen runt 20 gånger tidigare.

Och Sam Hallam känner väl till Pettersson sedan deras gemensamma tid i Växjö Lakers, där forwarden varit vital i jakten på SM-guld.

– Jag pratade med honom för ett tag sedan. Det är bra att få vara med och visa upp sig. Även om jag haft honom i Växjö tidigare är det bra att göra ett nytt första intryck för honom, fast han nu är landslagstränare, säger Pettersson.

Hur känns det att bli uttagen?

– Jättekul. Det är alltid roligt att spela i landslaget och ett kvitto på att man gjort det bra i klubblaget.

Vad vill han se av dig?

– Det får vi se, haha. Nej, men jag antar att det är för min offensiv han tagit ut mig och att det är där jag ska bidra. Att bygga vidare på det spel jag haft i Timrå, vilket är anledningen till att är påtänkt och uttagen.

Annons

Annons

Fakta

Tre Kronors trupp

► Landslagsturneringen i Schweiz 15–18 december.
Målvakter: Anders Lindbäck, Brynäs, Marcus Högberg, Linköping.
Backar: Klas Dahlbeck, Davos, Oscar Fantenberg, Linköping, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Christian Djoos, Zug, Magnus Nygren, Davos, Viktor Lööv, Biel-Bienne, Calle Andersson, Lugano, Tim Heed, Ambrì-Piotta.
Forwards: Emil Pettersson, Timrå, Marcus Sörensen, Fribourg-Gottéron, Lucas Wallmark, ZSC Lions, Oscar Lindberg, Bern, Martin Lundberg, Växjö, Emil Heineman, Leksand, Oscar Eklind, Brynäs, Viktor Ejdsell, Färjestad, Victor Rask, Fribourg-Gottéron, Leon Bristedt, Davos, Dennis Rasmussen, Davos, Jesper Olofsson, Biel-Bienne, Jacob de la Rose, Fribourg-Gottéron, Robin Kovacs, Lausanne.
De svenska ishockeyherrarna möter hemmanationen Schweiz i första matchen i Fribourg den 15 december.

Och det är inget snack om att Pettersson vill visa upp sig. I maj avgörs VM i Finland och även om Pettersson är en gedigen meritlista, har han fortfarande inte fått vara med i någon av de stora mästerskapen i form av VM eller OS.

Då har han varit reserv eller inte uttagen alls, helt enkelt.

– Jag har varit när att bli uttagen i två VM-turneringar och OS har jag inte fått vara med i. Och det är ett personligt mål att vara med i något av dem. Det vore jättestort att bli uttagen till något av dem. Nu gäller det att visa framfötterna på de här turneringarna innan så att man visar att man kan få ut de saker man är bra på i klubblaget även i landslagssammanhang.

Hur mycket kittlar det att köra Pettersson, Dahlén och Lander i ett kommande VM?

– Haha, ja nu är det ju önsketänkande men det hade helt klart varit fantastiskt. Vi har jättefin kemi och det hade varit häftigt. Vi får se ...

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan