Annons

Annons

Annons

Karjala Tournament 2022

Alsing fick fortsatt förtroende – när Tre Kronor vann i förlängning

Jonathan Dahlén gjorde både sitt första och andra landslagsmål när Tre Kronor besegrade Schweiz i Karjalaturneringen med 3–2.

Dahlén blev segerskytt i förlängningen och såg till att Sverige tog greppet om turneringssegern.

Text

Olle Alsing noterades inte för några poäng mot Schweiz men fick förtroende i Tre Kronors första powerplay-kedja.

Bild: Bildbyrån

Annons

Segermålet kom i numerärt överläge efter 1.05 av förlängningen.

Då hade Timråforwarden gjort sitt första landslagsmål när han sköt 2–1-målet i tredje perioden.

Segern innebär att Tre Kronor leder Karjalaturneringen inför den sista av dagens matcher där svenskarna avslutar mot Finland på söndag.

– Jättestort så klart, väldigt häftigt. Det är något man drömt om länge, så det var kul att få göra både första och andra, säger Dahlén i Viaplays sändning.

Förbundskapten Sam Hallam hade roterat i laguppställningen och de fem spelare som inte fick istid i första matchen, 4–1-seger över Tjeckien, startade i den andra.

Målsuccé

Målvakten Joel Lassinantti, Luleå, ersatte Marcus Högberg, Linköping, och på backsidan vilades exempelvis Jonathan Pudas, Skellefteå, för en annan offensiv kraft, Joel Persson, Växjö.

Annons

Annons

Ytterligare två spelare fick debutera, Rögles forward Ludvig Larsson och Växjös back Hardy Häman Aktell.

Hallam var i segermatchen över Tjeckien inte nöjd med hur lite tid hans lag spenderade i anfallszon.

Tre Kronor gjorde ingen bra andra- eller tredjeperiod, men lyckades vinna på övertid. Imorgon väntar ”final” mot Finalnd.

Bild: TT

Där blev det stor förbättring – åtminstone till en början.

Sverige parkerade i schweizisk zon i första perioden och fick utdelning med en gång, genom HV-forwarden André Petersson som fortsatte sin målsuccé.

Efter hattrick mot Tjeckien följde han upp med att styra in Pär Lindholms perfekta skottpassning till 1–0.

Men mer blev det inte.

”Lärorikt”

I andra perioden tog Schweiz över, inte minst tack vare två svenska utvisningar, och kvitteringen kom i just numerärt överläge.

– De är skickliga, rappa, kör väldigt hårt. Jag är väldigt imponerad över Schweiz men det är skönt att vi kan komma undan med segern, säger Dahlén.

Schweizarna bet sig fast i svensk zon och tröttade ut sina motståndare som inte kunde byta på drygt en minut. Till slut fick Damien Riat jätteläge i skottsektorn och sköt in kvitteringen bakom Lassinantti.

Jonathan Dahlén gav Sverige ledningen med 2–1 efter 7.33 av tredje perioden med sitt första landslagsmål sedan lagkaptenen Linus Johansson först blivit rånad av schweiziske målvakten Sandro Aeschlimann i ett jätteläge.

Annons

Men schweizarna kom tillbaka och pressade på för en kvittering som sedan kom från backen Patrick Geering efter 13.35.

Annons

Sam Hallam efter 3–2-segern:

– En förstaperiod där jag tycker vi imponerar, jag tycker vi hittar ett tryck i spelet som jag gillar. I andra tycker jag det blir lite fram och tillbaka, vi faller av lite. Tredje är helt okej, vi visar en liten tendens när vi tar ledningen att vi börjar chippa puckar omkring oss, det blir lärorikt för oss att titta på tredje perioden och ta med oss det till morgondagen.

Lang utanför truppen

Olle Alsing skrev inte in sig i poängprotokollet denna gång. Men bildade på nytt ett lyckat backpar med Frölundas Christian Folin. Dessutom fick han fortsatt förtroende i Tre Kronors första powerplay-kedja.

Mot Tjeckien bildade Oskar Lang fjärdekedja med Rögles Anton Bengtsson och Frölundas Max Friberg. I lördagens match mot Schweiz stod Leksandsstjärnan dock utanför truppen.

Jonathan Dahlén med nummer 76 på ryggen, avgjorde matchen på övertid med sitt 3–2-mål.

Bild: TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan