Annons

Annons

Annons

Timråstjärnan återvänder

Efter Dahlén-värvningen – så resonerar Timrå IK-tränaren i kedjefrågan: "Tänker lite lika"

Jonathan Dahlén blev den sista pusselbiten i lagbygget – för nu.

Nu gäller det för huvudtränare Anders Karlsson att hitta rätt i formationerna.

– Vi kommer ha riktigt bra 13 forwards, säger tränaren.

Text

Jonathan Dahlén blev klar för Timrå tidigare i veckan.

Bild: Pär Olert/Bildbyrån

Annons

Den senaste månadens hetaste följetong fick till slut sitt slut i onsdags. Jonathan Dahlén presenterades som nyförvärv i Timrå IK och supportrarna jublade.

– Det är jätteroligt att Jonathan kommer tillbaka och vill spela i Timrå. Han har ett mycket stort hjärta för klubben och brinner för det här, säger huvudtränare Anders "Ante" Karlsson.

– Sedan är det en väldigt skicklig hockeyspelare som kommer att göra skillnad för oss. Men det är inte han ensam, utan vi har en otroligt bred forwardssida med många skickliga spelare. Det ska man inte glömma bort. Det är inte Jonathan som ska göra det här, utan ett helt lag.

Frågan för Karlsson är nu hur han ska formera kedjorna. Och visst finns det redan nu tecken och konturer på svaret.

Annons

Under fredagens träning såg kedjorna ut så här:

✔ Jonathan Dahlén, Robin Hanzl, Sebastian Hartmann

Annons

✔ Emil Pettersson, Anton Lander, Nick Halloran

✔ Albin Lundin, Erik Andersson, Erik Walli Walterholm

✔ Jacob Blomqvist, Robin Alvarez, Oliver Johansson och Jeremy Boyce

– Och snart kommer Anton Wedin in också, så vi kommer ha riktigt bra 13 forwards. Sedan får man hitta kemin och sina roller. Vilka som kommer ha ett offensivare ansvar och vilka som kommer ha ett mer defensivt ansvar. I SHL är det otroligt viktigt att man klarar av att ha det defensiva ansvaret också, så vi pratar inte bara offensivt i Timrå. De som vinner är de som är bäst defensivt och det är vi fullt på det klara med, säger Karlsson.

Hur resonerar du när du lägger in Dahlén med Hanzl och Hartmann?

– Hanzl och Dahlén tänker lite lika i sitt sätt att spela ishockey. De är väldigt mycket "give and go" på små ytor. Då måste de ha med sig någon med fart och kraft, som är duktig på sargerna och stark framför buren. Och Hartmann har de egenskaperna.

Dahlén, Hanzl och Hartmann formerades ihop under fredagens träning.

Bild: Pär Olert/Bildbyrån

Trots att Dahlén inte har varit klar för Timrå har han varit med och tränat med laget ett bra tag. Karlsson menar dock att han inte har tänkt på huruvida han kommer att vara med i laget eller inte och hur han i så fall skulle använda honom.

– Jag känner Dahlén så väl så jag behöver inte tänka så mycket på det. Jag vet vad han kan och jag tycker även att han har vuxit under det senaste året i NHL, som person och fysiskt. Han spelar en rejälare ishockey utan puck. Det tycker jag är mest roligt att se.

Annons

Annons

Vad tänker du på när du säger att han har vuxit som person i NHL?

– Jag tycker att det är en mer disciplinerad Dahlén på isen. Han tar större ansvar och är rejälare i det defensiva spelet efter sargerna. Han har blivit starkare. Det syns att han har lärt sig en del där borta.

I och med värvningen av Dahlén menade sportchef Kimmo Kapanen att Timrå är klara med truppen, i alla fall för nu. Karlsson säger att han har en trupp som han tycker är väldigt bra, i alla lagdelar.

Med det sagt är det ett SHL som på förhand ser starkare ut än på länge, med tunga förstärkningar på flera håll och kanter.

Något som så klart inte har gått Karlsson förbi.

– Hela serien är väldigt mycket bättre än förra säsongen. Av två anledningar. Den ena är på grund av det tråkiga som händer ute i Europa. Det har gjort att det är väldigt många finska, svenska och tjeckiska spelare som spelar i Sverige i stället för KHL. Det är lite av en lockout-säsong som det var 2004/05. Det andra är att HV71 kanske har den högsta lönebudgeten i hela ligan som nykomling. De kanske har den bästa truppen i hela SHL, så det finns inga "nykomlingar" i år.

Ante Karlsson ser fram emot en intressant hockeysäsong. "Det blir en sevärd liga, så jag hoppas verkligen att publiken kommer och ser den hockey som kommer att spelas", säger han.

Bild: Jennifer Engström

Hur tycker du att ni står er jämfört med övriga lag?

– Jag tycker att vi står oss bra. Sedan är det många lag som har varit bra på pappret och åkt ur ändå. Det gäller att vi spelar och lever som ett lag. Vi ska ha en jävla glädje och stolthet i det vi gör och jobbar hårt. Det måste vi göra varje match, varje byte och varje träning.

Annons

Annons

Dock finns det en punkt i Timrås trupp där ett frågetecken har satts: backsidan. Karlsson säger att han är väldigt nöjd med kvaliteten de har, men medger att han helst hade velat ha en back till i truppen.

– Vår backsida är jag jättenöjd med, kompetensmässigt. Det är mer saldot. Man vill väl ha åtta backar i truppen, säger Karlsson.

Du tycker att ni på bredden egentligen är en back för korta?

– Just nu är vi inte korta, men vi tål inte många skador på backsidan. Det gör vi inte. Vi får se om vi får skador och måste agera, men det är mer Kimmos bord och hur vi kan lösa det i så fall.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan