Annons

Annons

Annons

Demokratin i Leksands IF

Ordkriget efter LIF:s årsmöte: ”Jag är otroligt besviken”

Det extra årsmötet i Leksands IF röstade ner förslaget om ny valberedningspolicy – efter att fyra av sju medlemmar i arbetsgruppen lagt ner sina röster. Nu riktar Niklas Niva Sjökvist kritik mot sin egen arbetsgrupp.

– Det finns säkert påverkanskrafter utifrån som sagt sitt om vad de tycker om det här, säger han.

Text

Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Superstars kritiserar att majoriteten i arbetsgruppen la ner sina röster i samband med föreningens extra årsmöte förra måndagen. Foto: Montage.

Annons

Det har gått en dryg vecka sedan Leksands IF höll sitt extra årsmöte som handlade om ett förslag om ny valberedningspolicy och hur föreningen och aktiebolaget ska utse sina styrelser i framtiden.

Det blev stundtals en het debatt där flera ledande personer i Leksands IF argumenterade hårt för att förslaget inte skulle antas.

Hårdast fram gick bland annat styrelsemedlemmarna i aktiebolaget, Mats Jansson, och Tomas Olofsson, stödda av bland annat tidigare ordförandena Bertil Daniels och Sven Rosén.

När mötet gick till omröstning valde fyra av sju medlemmar i arbetsgruppen att lägga ner sin röster.

– Jag är otroligt besviken på det och vi hade ett snack om det efteråt, säger Niklas Niva Sjökvist.

Niklas Niva Sjökvlist.

Bild: Kristian Bågefeldt

Annons

Annons

Röstsiffrorna skrevs till elva som röstade emot förslaget och fyra för.

Enligt Niva Sjökvist fanns en samsyn i arbetsgruppen om att förslaget var bra – men när det var dags för omröstning stod inte majoriteten fast vid det förslag.

– Hade vi inte haft samsyn i vårt förslag hade vi med enkelhet kunnat lägga fram olika förslag på årsmötet som medlemmarna fick ta ställning till. Ett majoritetsförslag och ett alternativt förslag. Det har jag tagit upp som en möjlighet flera gånger. Då har det sagts att det inte finns någon anledning till det. Vi skulle vara överens. Med facit i hand var vi tydligen inte överens om förslaget som lades fram.

Vad fick du för förklaring när ni pratades vid efteråt?

– De som la ner sina röster har olika anledningar till det. Det kan de få svara på själva. Men, det kom som en överraskning för mig. Om man övervägde att lägga ner sin röst och inte tro på det förslag man själv lagt fram hade man kunnat säga det innan det lades fram. Jag tycker det var väldigt oproffsigt.

Ulrika Gärdsback, ordförande i Leksands IF och sammankallande i arbetsgruppen, var en av dem som valde att inte rösta:

– Jag kan bara svara för mig själv. Det här var ett uppdrag vi fick utifrån motionerna som kom in. Allt har kanske inte varit superbra i vissa delar i andra delar är man nöjd. När mötet fortskred blev det dialog kring vissa saker. Då kände jag att jag kan inte stå för det här.

Ulrika Gärdsback, ordförande i Leksands IF:s ideella förening och sammankallande i arbetsgruppen som hanterat de fem motionerna som inkom inför förra årets stämma.

Bild: Arkivbild, Klockar Mattias Nääs

Annons

Vilka delar kan du inte stå för?

Annons

– Vi har haft mycket dialog kring nomineringskommitté. Valberedningar och om vi skulle ha en eller två för ideella och. Jag kände bara att jag valde att avstå.

Enligt Niva Sjökvist har arbetet varit omstritt och mött motstånd redan när de fem motionerna om ökad transparens och demokrati lades fram inför fjolårets årsmöte.

Den ideella föreningens styrelse slog ner motionerna – medan årsmötet och medlarna, tvärt emot sin egen styrelse, valde att klubba igenom motionerna.

Arbetet i arbetsgruppen har gått trögt.

– Vi har haft en undermålig arbetsprocess i gruppen. Vi har underskattat tidsaspekten. Vi har direkt brutit mot en av motionerna där vi utlovat tidsangivelsen extra årsstämma innan årsskiftet.

Enligt Niklas Niva Sjökvist finns det krafter i föreningen som inte velat ha den här diskussionen.

– Kommunikationen inifrån Leksands IF har varit undermålig. Det finns säkert påverkanskrafter utifrån som sagt sitt om vad de tycker om det här. Det har jag själv märkt av under arbetets gång.

Ulrika Gärdsback avfärdar påståendet om att förfarandet i samband med årsmötet skulle ha varit förutbestämt.

– Det är tråkigt om man har den synen på oss. Det är inte därför vi gör det här. Jag tycker vi jobbat hårt för det här och det är tråkigt att Niklas tycker det är dåligt.

Blev ni rädda när årsmötet till övervägande majoritet innehöll gamla styrelseledamöter och folk relaterade till dem?

– Jag kan bara prata för mig själv. Det handlar inte om att jag är rädd för någon.

Annons

Trodde du inte på förslaget ni la fram?

– Det är det här vi landar i. Sedan blev det som det blev. Nej, jag tycker inte det blev bra.

Hur ser du på kritiken om att Niva upplevt att det funnits en agenda att det här arbetet aldrig var ämnat att genomföras?

– Det var tråkigt att höra. Det har han aldrig sagt på våra möten. Vi har jobbat på och försökt få ihop det här.

I nuläget är det lite oklart hur arbetsgruppens arbete fortskrider nu.

– Jag vet inte det just nu och var det här landar. Vi har ett arbete som kvarstår med stadgarna som ska läggas fram på ytterligare en årsstämma i augusti. Vi får se vad det landar i, säger Niklas Niva Sjökvist.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan