Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

Tomas Montén om JVM-truppen: ”I min bok är Andrae det självklara valet”

Emil Andrae kommer vara en viktig kugge för förbundskaptenen Tomas Montén även den här gången när junior-VM drar igång i Edmonton i augusti.

Om inget oförutsett inträffar kommer HV-backen på nytt att vara lagkapten för de svenska småkronorna.

Text

Emil Andrae kommer vara lagkapten även i år när junior-VM avgörs. Och kanske blir det även spel för backkompisen Victor Sjöholm som fortfarande är aktuell.

Bild: Bildbyrån

Annons

- I min bok är han självklar som lagkapten. Nu har jag inte snackat med Emil själv om det och är det så att han vill undvika det är det inga problem. Men jag räknar med att Andrae fortsätter i den rollen, sa Tomas Montén när truppen till junior-VM presenterades.

Emil Andrae får alltså fortsatt förtroende. Men i övrigt är det tunt med HV-spelare. Zion Nybeck (som lämnat HV71 för AIK) har fått tacka nej då hans skada ännu inte är läkt, och backen Victor Sjöholm fanns inte med i den ursprungliga truppen.

- Victor är absolut inte avskriven. Det kan hända mycket i det här laget fram till den 9 augusti då vi ska anmäla laget, och det kan mycket väl bli så att han är med, säger Montén och fortsätter:

Annons

- Sjöholm vet vi vad han kan. Det är en fysiskt skicklig back som har sin styrka i defensiven. Med tanke på att det kan hända en hel del i den här truppen fram till den 9 augusti så finns han med i tankarna.

Annons

Det kommer dock att bli ytterligare HV-anknytning i junior-VM. HV:s juniortränare, Patrik Andersson, är en av tre assisterande tränare till Montén. De övriga är Henrik Stridh och Todd Woodcroft.

- Det blir en häftig utmaning. Det är få gånger man får chansen att tävla om VM-medaljer. Jag ser fram emot det väldigt mycket, säger Patrik Andersson till HV:s hemsida.

Patrik Andersson åker med till junior-VM som assisterande tränare. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån.

Junior-VM skulle egentligen ha spelats färdigt runt årsskiftet. Men efter endast två matcher valde man att avbryta turneringen på grund av smittspridning av covid.

Nu återupptas den och tidigare matcher kommer inte att räknas. Sverige spelar i en grupp där även USA, Tyskland, Österrike och Schweiz finns med.

Tre målvakter, åtta backar och tolv forwards har tagits ut. Men Tomas Montén påpekar flera gånger att det kan bli förändringar.

- Tittar man på de spelare som ägs av NHL-klubbar så har vi egentligen inte mycket att säga till om. Det är kul att Simon Edvinsson, Detroit och William Eklund, San Jose är med, men också tråkigt att Alexander Holtz i New Jersey och Lucas Raymond i Detroit inte kommer loss från sina klubbar.

Annons

- Det kan även uppstå skador och sjukdomar i laget så det här är en preliminär trupp som kan komma att förändras.

Annons

23 spelare ät uttagna. Småkronorna har möjlighet att anmäla 25 och det lutar åt att man kommer göra det vilket exempelvis kan tala till Victor Sjöholms fördel.

En annan spelare som tidigare varit i HV71 är Oskar Olausson som numera tillhör Colorados organisation.

- Vi har inte fått något besked av honom än så det är därför han inte är uttagen. Colorado håller på med Stanley Cup-final för närvarande så vi vet inte hur klubben ställer sig till Oskar. Men han är också absolut en spelare som vi gärna vill ha med.

En del spelare är utbytta, några är skadade och några har kommit till.

Är det en lika bra trupp nu som vid årsskiftet?

- Den är minst lika bra vill jag säga. Killarna är ju dessutom sju månader äldre vilket är mycket i den här åldern.

- Det är alltid så här i junior-VM att man inte kan få allt man vill ha. Det är spelets regler och något man får finna sig i. I Raymonds och Holtz fall är det klubbarna som stoppar dom för spel eftersom de tycker att turneringen ligger fel i tiden, mitt under uppladdningsperioden.

Junior.VM avgörs mellan 9 och 20 augusti i Edmonton, Kanada.

Fakta

Truppen till junior-VM

Målvakter: 1. Jesper Wallstedt, 30. Calle Clang, 35. Carl Lindbom.

Backar: 3. Helge Grans, 4. Emil Andrae, 5. Mattias Hävelid, 6. Måns Forsfjäll, 7. Simon Edvinsson, 8. Leo Lööf, 22. William Wallinder, 26. Joel Nyström.

Forwards: 9. Daniel Ljungman, 11. Fabian Lysell, 15. Åke Stakkestad, 17. William Eklund, 18. Linus Sjödin, 19. Victor Stjernborg, 20. Albert Sjöberg, 23. Isak Rosén, 24. Jonathan Lekkerimäki, 27. Theodor Niederbach, 28. Oskar Magnusson, 29. Daniel Torgersson.

Annons

Bild: Bildbyrån

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan