Annons

Annons

Annons

Brynäs försäsong 22/23

Efter deadline – inga brynäsare till NHL

För NHL-klubbarna var 15 juni sista datum att skriva avtal med spelare som har kontrakt i SHL.

Sporten var i kontakt med Brynäs sportchef Johan Alcén på onsdagskvällen strax innan deadline.

– Jag har inga indikationer på att någon lämnar, men man vet aldrig, sa Alcén.

Text

Johan Alcén kan andas ut. Såväl Hannes Björninen som Dima Timashov blir kvar i Brynäs.

Bild: Daniel Sandström

Annons

Klockan 23 på onsdagskvällen gick tidsfristen ut för NHL-klubbarna att teckna avtal med SHL-spelare under kontrakt.

Brynäs har två spelare i truppen vars rättigheter tillhör NHL-klubbar. Nye backen från Rögle, Samuel Johannesson som är tingad av Columbus, samt egna talangen Alexander Ljungkrantz som är draftad av NY Islanders.

Ingen av dessa har dock nämnts vara aktuella för en flytt redan nu. Däremot har det funnits en del surr och rykten kring nye finske centern Hannes Björninen samt Dima Timashov under våren.

– Jag har inga indikationer på att någon lämnar, sa Johan Alcén på onsdagskvällen.

Och på torsdagsmorgonen fanns inga nya uppgifter på att något hänt. Utan spelarna blir kvar i Brynäs.

Annons

Timashov har själv tidigare uttryckt att hans mål är att återvända till NHL. Men han har tränat med Brynäs under hela försäsongen och det mesta har hela tiden talat för att han stannar i Brynäs, där han har ett år kvar på sitt kontrakt.

Annons

Johan Alcén sa så här till Sporten i mitten på maj:

– Dima har ett gällande avtal med oss, och som jag sagt tidigare så vill jag inte gå in på vilka detaljer det finns i de personliga avtalen med spelarna.

Men han blir kvar kommande säsong?

– Alltså egentligen är det ju som så att vi kan tappa alla spelare rent teoretiskt till NHL innan mitten på juni, sa Alcén till Sporten då.

VM- och OS-guldmakaren Hannes Björninen har i tidigare intervjuer uttryckt att han tackat nej till förslag från NHL. Men samtidigt har det spekulerats i finsk media att han skulle kunna vara en spelare med chans att få ett NHL-kontrakt.

Däremot är det nu möjligt för Brynäs att presentera en spelare från NHL:s organisation. Backen Johannes Kinnvall, som uppges komma hem till Gävle, efter bara en säsong i Nordamerika.

Johannes Kinnvalls lag Stockton är utslaget ur AHL-slutspelet.

Bild: Carl Ljungquist

Hans lag Stockton Heat, farmarlag till Calagry Flames, föll i AHL-slutspelets semifinal mot Chicago Wolves med 4–2 i matcher.

I Chicago, som är farmarlag till Carolina spelar Noel Gunler, som lämnade Brynäs i våras. Gunler spelar frekvent och har svarat för 1+1 på nio slutspelsmatcher och är nu klar för AHL-final där Chicago möter Springfield.

Annons

Annons

Kinnvall har däremot inte spelat någon match för Stockton under slutspelet. Sporten har sökt honom för en kommentar utan att lyckas.

Fakta

Så här ser avtalet med NHL ut

✔ Signing deadline är den 15 juni.
✔ Signing deadline för spelare som draftats samma år är den 15 juli.
✔ Väntar NHL-klubbarna till den 15 augusti för att kontraktera en spelare som draftats i den första rundan tillkommer en straffavgift på 100 000 dollar.

När det gäller hur en spelare kan skickas från NHL-klubben till AHL eller hem till Sverige är bestämmelserna dessa:
✔ En spelare som blivit draftad i den 1:a rundan kan skickas till farmarligan AHL.
✔ Har spelaren draftats i den andra rundan eller senare måste spelarens svenska klubb tillfrågas först. Har spelaren inte fyllt 24 år ska han skickas hem. Den åldersgränsen var 21 år tidigare.

Källa: Expressen

Fakta

Brynäs officiella trupp just nu

Målvakt: Anders Lindbäck (ny) och Veini Vehviläinen.

Backar: Niklas Friman (ny), David Sklenička (ny), Simon Bertilsson, Samuel Johannesson (ny), Tom Hedberg, Julius Bergman, Theo Lindstein.

Forwards: Hannes Björninen (ny), Anton Rödin, Greg Scott, Oula Palve, Linus Ölund, Dima Timashov, Oscar Eklind, Oskar Kvist, Oscar Birgersson, Nick Olesen, Alexander Ljungkrantz.
Klara förluster: Marcus Björk (Columbus), Kristers Gudlevskis och Adam Pettersson (bägge Modo), Noel Gunler (Carolina), Kristofer Berglund, Chay Genoway, Anton Mylläri, Oskars Cibulskis, Nicklas Danielsson, Tom Wandell.

Oklart: Emil Molin och Tomi Sallinen.
Rykten nyförvärv: Saku Mäenalanen (Kärpät, osäkert läge), Johan Larsson (Washington, inte troligt).

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan