Annons

Annons

Annons

Modo hockeys silly season 2023

Så ska Modo ersätta stjärncentern: "Inte lätt att hitta en ny Sam"

Sportchefen Henrik Gradin behöver hitta en ny förstacenter – efter att stjärnan Sam Vigneault lämnat.

I en längre intervju berättar han om de olika spåren och hur många spelare som ska in, samt så avfärdar han en tidigare Modo-spelare.

– Vi var intresserade förut, men det är inte aktuellt nu i alla fall, säger han.

Text

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Annons

Modo var förberedda på att det kunde hända och förra tisdagen blev det klart att stjärncentern Sam Vigneault spelar i SHL och HV71 kommande säsong.

Sportchefen Henrik Gradin får därmed ge sig ut på centerjakt.

– Nånstans har vi räknat med det, men när det väl kom var det tungt. Vi har haft en riktigt bra dialog med Sam (Vigneault) och det skulle till en bra roll i SHL för att han skulle lämna.

– Han tackade nej till andra SHL-bud bland annat. När det var så nära att han blev kvar och att det bara var ett SHL-bud kvar, så är det klart att det är tufft. Han har gjort en otroligt bra säsong.

Det handlade inte om pengarna?

– Nej, det var inte pengarna. I den dialogen vi haft med Sam (Vigneault) så har han varit rätt tydlig att han ville få en bra roll och det verkar HV71 erbjuda honom. Vi har haft en riktigt bra diskussion under hela tiden och önskar Sam stort lycka till.

Annons

Annons

– Skulle det inte funka i SHL så vill han tillbaka till oss, han är positivt inställd till Modo. Det har inte varit "får jag den pengapåsen" så stannar jag, något sånt har det inte varit.

Hur ska han ersättas?

– Med en annan center, säger "Hinken" med ett skratt. Nej, men att hitta en ny Sam är inte enkelt. Han var kanske inte den vi sökte där och då heller, vi såg någonting bra absolut, men att det skulle slå ut så här väl ligger det väl en hel del tur i också.

Ett namn det pratats om flitigt och som Modo var intresserat av i vintras var den dumpade IKO-centern Daniel Muzito-Bagenda. Henrik Gradin avfärdar dock hans namn.

– Jag tror att han kommer att spela i AIK faktiskt. Han har opererat ett knä och vi har väl lagt oss lite platt efter det. Vi var intresserade förut, men det är inte aktuellt nu i alla fall, säger han.

Daniel Muzito-Bagenda skadade sig den gångna säsongen och har tvingats operera ett knä.

Bild: Bildbyrån

Är det ett krav att det behöver vara en liknande spelartyp eller det kan vara en annan typ av center?

– Det kan vara en annan typ av center. Det är inte lätt att hitta en center som 190 centimeter, stark på skridskorna och pucken. Vi tittar på några olika namn just nu. Det behöver inte vara en ny Sam Vigneault, men det får gärna vara det.

Har ni något nära nu?

Annons

– Från vårat sätt att se på det och vad vi vill så är det säkert nära, men sen hur nära vi är att komma till ett avslut vet jag inte. Vi har tittat på en handfull centrar och vi får se om vi kan komma överens med någon av dem.

Annons

Utöver Sam Vigneault riskerar Modo att tappa såväl David Bernhardt, Mikkel Aagaard och Riley Woods, som alla har SHL-intresse.

– Sist jag pratade med Mikkel (Aagaard) så var det inga problem. Han är fullt inställd på att spela upp Modo i SHL, det är därifrån vi tar det.

Kring David Bernhardt säger han:

– Han är säkert intressant för många lag, men vi skulle jättegärna vilja ha David (Bernhardt) kvar. Vi vet vad vi får och han vet vad han får. En säsong till hos oss så har han nog en handfull bra erbjudanden nästa säsong, om han inte spelar SHL med Modo.

LÄS MER: Ny klubb in i jakten på Bernhardt – så tänker backen om framtiden: "Beslutet kommer att tas snart"

Vad gäller Riley Woods hoppas "Hinken" att forwarden tar ett klokt beslut:

– Om jag ska se det ur bådas perspektiv så vore det bra för honom att stanna ett år till. Han är ung och behöver inte ha någon brådska, men det är klart, är det fyra-fem klubbar på bordet så är det klart att det är en tuff situation för oss.

David Bernhardt ska ta ett beslut inom kort, har han sagt i en tidigare intervju med ÖA.

Bild: Robbin Norgren

Hur många spelare till kommer du att ta in?

– I dagsläget när det bara är Sam (Vigneault) som har lämnat så är det mellan två till tre stycken spelare till.

– Först och främst en center till, sedan kan det vara en center eller en vinge utöver det. Därtill en back.

Och då är det spets du tittar efter?

– Ja, det är det vi tittar på, sen får vi se.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan