Annons

Annons

Annons

Ishockey: VM

Första VM-förlusten för Sverige – efter förlängningsdrama

Sverige åkte på sin första förlust i ishockey-VM.

Adam Gaudette avgjorde i förlängning när USA vann med 3–2. Då återstod bara 11,4 sekunder.

Text

Sveriges Joakim Nordström vinner pucken och är nära att skicka Thomas Bordeleau i USA över sargen i VM-mötet i Tammerfors.

Annons

Det var andra matchen i rad där svenskarna tvingades till förlängning. I onsdags blev det seger efter straffar i rivalmötet med Finland med 3–2.

Nu kom första förlusten i den femte matchen.

Poängen gör dock att Sverige ligger kvar på andra plats.

Sverige fick en drömstart när laget jagade femte raka segern som skulle ge tillbaka förstaplatsen i gruppen.

Annons

Bara 2.28 hade gått när Rasmus Dahlin gjorde sitt andra mål i VM-turneringen. Buffalobacken uppfattade läget blixtsnabbt, åkte sig fri och fick en perfekt passning från Oskar Lang.

Annons

Amerikansk kvittering

Men den pigga starten kom av sig. Svenskarna var trögstartade och det var egentligen bara fjärdekedjan med Leksandsdoldisarna Lang och Nils Åman samt Max Friberg, Frölunda, som lyckades etablera spel i anfallszon.

Kvitteringen kom efter 7.50 när Adam Gaudette slog till från högra tekningscirkeln och direktskottet gick i Linus Ullmarks vänstra kryss.

Ullmark, Boston, gjorde sin första match i VM-turneringen, liksom Pittsburghbacken Marcus Pettersson.

Ullmark mötte lagkamraten Jeremy Swayman i en målvaktsduell och Bostonkompisarna kramade om varandra på uppvärmningen. Just en riktig björnkram har blivit deras signum i Boston, men då efter matcherna.

Trubbigt powerplay

Tre Kronor hade fortsatt svårt att etablera spel i anfallszon i andra perioden och det var bara i numerärt överläge man höll till där. Men det svenska powerplayspelet fungerar inte, det är segt, dåligt passningstempo och få skott.

Torontostjärnan William Nylander kommer på många sätt att bli en förstärkning, bland annat i powerplay. Han anlände under lördagen och väntas spela mot Norge på söndagen.

I slutet av perioden visade USA hur det går till. I sitt andra numerära överläge vaskade laget fram flera bra lägen och efter ett snabbt spel kunde backen Nate Schmidt göra 2–1 sedan Ullmark inte hunnit över i sidledsförflyttningen.

Annons

Tre Kronor hade en 2–1-puck från Carl Grundström inne, men efter en tränarutmaning (coach's challenge) dömdes det bort då Grundström varit knappt offside när Jacob Peterson tog in pucken i zon.

Annons

Grundström skulle dock få ett mål godkänt i tredje perioden.

USA kom bara till spel med fem backar på grund av skador och den digra speltiden tog musten ur dem både i kropp och knopp.

Luke Schenn missade ett uppspel när hans klubba gick av – och åkte till båset. Grundström fick öppet läge och sköt distinkt 2–2 i Swaymans högra kryss.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan