Annons

Annons

Annons

Ishockey

Tre Kronor premiärvann i VM – men utan att glänsa

I fjol: chockförlust i VM-premiären mot Danmark.

I år: seger och tre poäng – men ingen övertygande insats mot Österrike. Ett decimerat Tre Kronor vann i Tammerfors med 3–1.

– Det är första matchen, lite nerver och det syntes lite men vi är nöjda över att vi fick en vinst, säger Oliver Ekman Larsson till Viaplay.

Text

Tre Kronor jublar. Bild: Bildbyrån

Annons

Fjolårets VM i Riga slutade med dunderfiasko, Tre Kronor förlorade sina två första matcher mot Danmark och Belarus, missade slutspel och niondeplatsen var den sämsta VM-placeringen sedan 1937.

Nu öppnade ett decimerat Tre Kronor med endast tre fulla femmor på ett bättre sätt inför 6 993 åskådare i Nokia arena.

Men det var långtifrån någon övertygande insats för Johan Garpenlövs lag som skriker efter förstärkning och en hel del spets på forwardssidan.

Joel Eriksson Eks Minnesota blev utslaget ur Stanley Cup i går, Washington med Nicklas Bäckström, Marcus Johansson och Johan Larsson natten till i dag.

Redan i morgon väntar nästa match mot medaljkandidaten Tjeckien och då behöver Garpenlöv fylla ut laguppställningen med ytterligare forwards. Närmast till hands är spelare från SM-guldlaget Färjestad.

Annons

Annons

Med åtta VM-debutanter på isen tog Tre Kronor ett spelmässigt grepp snabbt.

En av dem, Växjös Joel Kellman, gav Sverige en drömstart då han sköt 1–0 redan efter 2.08. Sedan spelade Kellman fram Max Friberg till 2–0 efter 16.37.

– Kul så klart, skönt att få en bra start, sade Kellman i en pausintervju till Viaplay.

Max Friberg, till vänster, jublar tillsammans med Joel Kellman, i mitten, och Rasmus Asplund efter 2–0-målet i segermatchen mot Österrike i VM-premiären.

Däremellan missade svenskarna att utnyttja ett bastant spelövertag. Carl Klingberg träffade ribban och powerplaychanser kastades bort när det ofta blev en passning för mycket.

I stället kunde Peter Schneider reducera med 30 sekunder kvar av perioden efter en snabb kontring sedan Rasmus Dahlin spelat fel i offensiv zon.

– Jag tycker att vi började bra första tio minuterna, sedan kom de in i det lite. Det är första matchen, lite nerver och det syntes lite men vi är nöjda över att vi fick en vinst, säger Oliver Ekman Larsson till Viaplay.

Österrike skulle egentligen ha spelat i B-VM, men fick ersätta Belarus som tillsammans med Ryssland portades från VM på grund av invasionen av Ukraina.

Det hindrade inte österrikarna från att skaka svenskarna. I första halvan av andra perioden drog svenskarna på sig två utvisningar i rad och kvitteringen låg i luften. VM-debuterande målvakten Marcus Högberg fick se dubbla ramträffar bakom sig.

Men Joakim Nordström gjorde ett viktigt 3–1 mål efter drygt halva matchen på en retur sedan förre Brynäsmålvakten Bernhard Starkbaum tappat Mathias Bromés skott.

Rasmus Dahlin var nära ett mål i sin VM-debut i den tredje perioden. I övrigt var svenskarna mest intresserade av att spela av matchen.

De tre poängen var till slut det mest positiva med Tre Kronors VM-premiär.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan