Annons

Annons

Annons

Leksands IF:s silly season 2022/23

Avslöjandet sabbade sortin – nu ska stjärnbacken ta revansch

Förra vändan hamnade han ”i klinch”.

Nu är Olle Alsing redo för en ny sorts strid.

– Jag vill sträva efter SM-guld, säger Leksands senaste backförvärv.

Text

Olle Alsing på landslagsuppdrag med Tre Kronor i Tegera arena på hösten 2019. Hösten 2022 återvänder han till hemmaborgen som Leksandsspelare.

Bild: Bildbyrån

Annons

Den 12 april skrev sajten Hockeynews att Olle Alsing, 26, var nära en återkomst till Leksand.

En månad senare konstaterade klubben faktum, genom att lägga ut ett notblad med tonerna till ”Mors lilla Olle” på sina sociala medier.

Uppsalasonen är tillbaka i det Leksands IF han representerade mellan 2016 och 2018, innan karriären fortsatte i Djurgården, Graz i Österrike och nu senast i KHL med kazakiska Barys Nur-Sultan.

Däremellan hann Olle Alsing med en kort utflykt till Kanada och gjorde fyra NHL-matcher med Ottawa på våren i fjol.

Annons

Mycket vatten har hunnit rinna i Siljan sedan han stukad lämnade Dalarna för fyra år sedan, och såväl föreningen Leksands IF som spelaren Olle Alsing har utvecklats till något annat.

Annons

Inbäddat innehåll

Som Alsing själv konstaterar i klubbens pressutskick så var målet förr om åren att ”inte åka ur SHL”, medan visionen numera ”är att vinna SHL”.

För tidningen utvecklar den spelskicklige backen varför han väljer att återvända på ett tvåårskontrakt.

– För det första så känner jag ”Tjomme” (Thomas Johansson, sportchef), ”Challe” (Mikael Karlberg, assisterande tränare) och flera av spelarna i laget. Jag ser fram emot att träffa dem igen, säger Olle Alsing på telefon från Stockholm.

– Sen har klubben och laget tagit många kliv i rätt riktning på senare år. Det är många nya inslag, men stommen är ändå kvar och jag tror stenhårt både på laget och den nya ledningen. Det fanns intresse för mig även från andra klubbar, men det var inget svårt val att gå till Leksand. Det ska bli skitkul att komma tillbaka.

Olle Alsing (mitten) gratuleras av backkollegan Patrik Norén (till vänster) samt Sondre Olden (till höger) efter karriärens första SHL-mål i en match mot Malmö på hösten 2016.

Bild: TT

En av Olle Alsings gamla lagkamrater är forne parhästen Patrik Norén, 29, som mycket väl kan bli hans backpartner i höst.

– Jag och Norén pratar nästan dagligen med varandra, och han är en av anledningarna till att det ska bli kul att komma tillbaka, säger Alsing och fortsätter:

– Vi spelade ihop redan i Almtuna för länge sen (2014–16) och även i Leksand. Jag brukar skoja och säga att ”Norre” får släcka mina bränder ute på isen (skratt).

Annons

2018 lämnade jag Leksand med ingen bra känsla alls

Annons

När Leksands GM Thomas Johansson beskriver Olle Alsings färdigheter på isen talar han om hans ”underbara rörlighet, blick, passningsspel, förmåga att läsa spelet och kreativitet”.

Således en perfekt kombination ihop med den defensive slitvargen Norén?

Olle Alsing fick chansen i NHL när han gjorde fyra framträdanden för Ottawa Senators på våren i fjol. Foto: AP

– Det vore absolut bra att få spela ihop med Patrik igen. Jag vill så klart vara en producerande back och göra så mycket poäng som möjligt för att hjälpa laget att vinna. Men sen jag lämnade Leksand förra gången tycker jag också att jag har tagit stora steg i mitt defensiva spel.

Utöver Patrik Norén kommer Olle Alsing att återförenas med gamla lagkamrater som Calle Själin, Jon Knuts, Martin Karlsson och Oskar Lang i Leksand.

Han kommer att vara hemtam söder om Siljan, men sett till hans sorti från LIF var comebacken långtifrån självklar.

Fakta

Olle Alsing

Ålder: 26.

Från: Uppsala.

Position: Back.

Klubbar i karriären: Almtuna, Leksand, Djurgården, Graz 99ers (Österrike), Ottawa Senators (NHL), Belleville Senators (AHL), Barys Nur-Sultan (KHL).

Meriter i urval: SM-silver 2019, bäst plusminus-statistik i SHL (2018/19), vann backarnas poängliga i CHL (2019/20), landslagsman för Tre Kronor (2019/20).

Aktuell: Som comebackande Leksandsback med kontrakt över säsongen 2023/24.

Annons

En då 20-årig Alsing kom 2016 till en SHL-nykomling som skrällt sig upp i högsta serien, och ett drygt halvår senare ramlade laget ner i Hockeyallsvenskan.

Säsongen därpå – 2017/18 – fick nye huvudtränaren Markus Åkerblom tidigt sparken, och med hans ersättare Leif Carlsson fick aldrig Olle Alsing något fungerande samarbete. Leksand missade avancemang till SHL efter ännu en kvalförlust mot Mora, och Alsing hamnade i slutet av säsongen utanför laget.

Annons

Situationen underlättades inte heller av att det redan i december 2017 sipprade ut mediauppgifter om att backen skrivit på för Djurgården till nästa säsong.

– 2018 lämnade jag Leksand med ingen bra känsla alls, men det gör det bara så mycket roligare att få revansch den här gången.

Olle Alsing spelade efter säsongen i Hockeyallsvenskan med Leksand 2017/18 till sig ett kontrakt med Djurgården i SHL.

Bild: TT

Vad var det som hände under din sista säsong?

– Spelmässigt gick det bra, annars hade jag inte gått till Djurgården. Men att det kom ut så tidigt att jag var klar för en annan klubb var varken bra för mig eller Leksand.

Hur var din relation till Leif Carlsson?

– Jag levererade inte på isen just då samtidigt som andra backar spelade bra. Då är det naturligt att man får mindre speltid. Leksand skulle ta sig tillbaka i SHL och Leif matchade laget för att lyckas. Han gjorde bara vad alla tränare hade gjort i samma situation, även om vi inte hade samma åsikter om allting.

Annons

Skar det sig er emellan?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men vi tyckte lite olika om saker och ting, och att man hamnar i klinch med en tränare lite då och då är inte så konstigt egentligen.

Olle Alsing, längst ned till vänster i bild, drog inte riktigt jämnt med tränaren Leif Carlsson under säsongen 2017/18.

Bild: Bildbyrån

– Men allt som hände då är bakom en nu och inget jag lägger på föreningen. Nu vill jag bara tillbaka och slåss om SM-guldet och ge fansen en framgång. De förtjänar det efter alla tunga år.

Och efter ett år i Kazakstan – med oroligheter och protester i Almaty strax efter nyår – och KHL – med Rysslands invasion av Ukraina i slutet av säsongen – ser nu Olle Alsing fram emot en lugnare tillvaro i Dalarna de närmaste två åren.

Annons

Går hockeyn bra så leker livet

– Protesterna såg vi ingenting av eftersom de var i Almaty och jag bodde i Nur-Sultan, men vi blev av med internet i ett antal dagar där vi spelare fick leta på varandra på stan. Det var märkliga tider, fast också spännande att uppleva en ny kultur, säger Olle Alsing och fortsätter:

– Men när kriget kom var jag tydlig med min agent att jag inte ville fortsätta i KHL.

Olle Alsings säsong i KHL blev synnerligen dramatisk med både protester på gatorna i Almaty, och sedermera Rysslands invasionskrig i Ukraina. Foto: AP

Frågan är bara om han stannar kontraktslängden ut. Olle Alsing har redan fått smak på NHL, och sett hur LIF utvecklat spelare som Max Véronneau och Emil Heineman som är på väg dit.

Annons

– Jag är nyss fyllda 26 så min karriär är långtifrån över hoppas jag (skratt). Drömmen om NHL finns absolut kvar där, och jag har sett hur Leksand utvecklat spelare på sistone, säger Olle Alsing och avrundar:

– Jag vill spela hockey så högt upp det går, men först och främst vill jag bli framgångsrik med Leksand och sträva efter det där SM-guldet. Går hockeyn bra så leker livet.

En 21-årig version av Olle Alsing i LIF-tröjan inför säsongen 2017/18.

Bild: Bildbyrån

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan