Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 2022

Nu hoppas Tommy Sjödin att "Bulan" får vinna SM-guld

Det är fem år sedan en SM-final i hockey senast gick till en sjunde och avgörande match.

Nu är det dags igen – och åter har Thomas "Bulan" Berglund en av huvudrollerna i dramat som väntar.

Text

Tommy Sjödin hoppas att hans gamla tränarkompis Thomas "Bulan" Berglund får vinna SM-guld på torsdagskvällen. Arkivbilder: Bildbyrån

Annons

Luleå och Färjestad har varit i det närmaste oskiljaktiga åt och vunnit tre matcher vardera. Därför väntar match sju – precis som våren 2017 när Brynäs och HV71 möttes i en gastkramande finalserie.

Thomas "Bulan" Berglund har väntat på sin revansch sedan dess. Men om han har dragit några lärdomar av den förlusten, eller hur han minns tillbaka, vill den karismatiske tränaren helst inte prata om inför torsdagskvällens final.

– Nej, det är fokus hundra procent på matchen i morgon. Jag vill inte kommentera det som hände säsongen 2016/17, säger "Bulan" när Sporten kontaktar honom dagen innan det stora avgörandet.

Däremot pratar gärna Tommy Sjödin, som då var "Bulans" kollega i Brynäsbåset, om 2017 och skickar också med några hälsingar och stöttande ord till Thomas Berglund.

Annons

– Självklart hoppas jag att han får vinna nu. Jag håller på Luleå och det har såklart med "Bulan" att göra. Jag unnar honom en seger, säger Sjödin.

Annons

Är Luleå favorit i dina ögon till SM-guldet?

– Det är små marginaler. Det gäller att få en bra start och det lag som gör första målet brukar vinna. Men lagen är så jämna att det inte är någon tillfällighet att det står 3–3 i matcher.

Tommy Sjödin som själv spelat finaler utomlands och även i VM fick aldrig något SM-guld, varken som spelare eller tränare.

– Kanske får man själv aldrig en sån chans igen som vi hade 2017. Eftersom man inte har något guld så tänker man på den matchen ibland, det var så nära.

Tror du "Bulan" tagit någon lärdom från det som hände då, något han kan ha med sig nu den här gången med Luleå?

– Hm, det ska väl vara att han har mer rutin nu. Han kan ju brusa upp, men behöver vara lugn och sansad och det tycker jag att han har varit under hela finalserien. Att ha tålamod och hålla sig till den matchplan man satt upp är vad det handlar om.

"Sjödda" och "Bulan" tillsammans i Brynäsbåset 29 april 2017. Senast en SM-final avgjordes i en sjunde och avgörande match.

Luleå har chansen att vinna sitt andra SM-guld genom tiderna. Det första, och hittills enda, kom för 25 år sedan 1996 när Luleå med Thomas Berglund som spelare besegrade Frölunda.

– Men ska jag säga ett tips så säger jag Luleå, det känns som att det är extra hungrigt där uppe också, dom har ändå bara vunnit en gång tidigare. Så jag säger heja "Bulan" och önskar honom att få vinna, menar Tommy Sjödin.

Annons

Annons

Färjestad har å sin sida inte vunnit sedan 2011 så också i Värmland suktar man efter ett guld.

Själv är "Sjödda" hemma i Gävle igen efter en säsong som assisterande tränare i österrikiska Graz 99ers.

Men det slutade inget vidare. Både Sjödin, och huvudtränaren Jens Gustafsson fick sparken, efter att ha förlorat negativt kvalspel.

– Det är en tuff bransch man är i. Även om vi inte kunde åka ut, trots att vi förlorade fick vi gå, säger "Sjödda" som också fick sparken från Brynäs 2018.

Vad som väntar härnäst vet han inte.

– Nej, jag får väl se här framåt sommaren om det dyker upp något. Jag fortsätter gärna som tränare men jag vet inte hur det blir.

Brynäs igen, kanske?

– Jag har inte hört något i alla fall. Men jag har följt och tittat mycket på Brynäs. Det har sett bättre ut i år, men backsidan behöver växla upp lite, säger den förre storbacken Tommy Sjödin.

Fotnot: En av Luleås assisterande tränare är Roger Kyrö som däremot vunnit en avgörande finalmatch med Brynäs. Den femte i Kempehallen mot Modo 1999, då Kyrö gjorde två av målen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan