Annons

Annons

Annons

Leksands IF:s försäsong 2022

LIF:s nya satsning – en Super-Hero: ”Inget svårt val”

Christin Hero, 29, blir ny fystränare och fysioterapeut i Leksands IF – en helt ny satsning som ska ge damerna bättre förutsättningar att lyckas.

– Jag har fått en heltid och det visar att vi satsar på damhockeyn i Leksand, säger hon.

Text

Christin Hero kommer från Karlskoga och har ett förflutet som division 1-spelare i fotboll.

Bild: Oskar Magnusson

Annons

Leksandsdamernas nya huvudtränare, Jordan Colliton, presenterades i torsdags.

Här är näste tjej att kliva in och styra upp ett damgäng som vill uppåt.

– Jag gjorde min första dag på plats för två veckor sedan. Det här är en jätterolig utmaning. Det är väldigt lärorikt. Jag har lärt mig mer här på två månader än jag lärt mig på fyra år på vårdcentralen där hemma.

Christine Hero kommer från Karlskoga och har ett förflutet som fotbollsspelare på division 1-nivå och var i fjol med och avancerade från tvåan med Degerfors – i konkurrens med dalalag som Brage och Malung – som leddes av profilstarke tränaren Yrjö Toivonen.

Men nu byter fotbollshjälten spår från sommar- till vinteridrott. Fysioterapeuten ska sätta sin prägel på Leksands IF i en unik roll och satsning.

Annons

Christine Hero ska nämligen inte bara ta hand om rehabilitering och skador utan även ansvara för klubbens försäsongsträning och fysik direkt från starten av säsongen.

Annons

Leksandsdamerna kommer att få bättre förutsättningar i sin fysträning kommande säsong.

Bild: Bildbyrån

– Vi vill lägga en bra grund. Det är bra att få vara med från början i stället för att komma in i höst och missa all försäsongsträning. Nu kan jag vara med och styra från start.

Sportchef Alexander Bröms:

– Det här är något vi har prioriterat högt. Vi ska vara bra tränade och noggranna med fysen. Då behöver vi ha en resurs i den rollen som kan jobba med den biten och följa upp alla spelare. Inte bara över sommaren utan över hela säsongen. Att ha en hundraprocentigt närvarande fystränare även på damsidan skapar en professionell miljö, säger Bröms.

Han skickade en länk om att de sökte en sjukgymnast till damlaget och skrev: Sök!

– Ska vi få utveckling måste man som istränare få fokusera på det man är tänkt att utföra. Samma sak med fys och uppföljning. Vi ska försöka separera så många roller som möjligt. Att vi skapar en större organisation som är professionellare.

Varför valde ni Christin?

– Vi tittade mycket på bakgrund. Man skulle ha en bred erfarenhet av elitidrott. Man skulle ha rätt kunskap och kompetens. Därefter blev det lite personlighet och karaktär. Jag tycker Christin passade in i alla de kategorierna. Det var inget svårt val att anställa henne.

Christin Hero finns ibland med även på herrarnas pass för att ta intryck och få inspiration inför uppdraget att styra upp damernas försäsongen. På bilden syns hon hjälpa herrlagets back Tobias Ekberg med nackträningen.

Bild: Oskar Magnusson

Annons

Annons

Christin Hero:

– Jag har fått en heltid och det visar att vi satsar med på damhockeyn i Leksand.

Hur dök det här jobbet upp?

– Jag har fyra bröder som alla spelar hockey varav en hjälper mig att söka jobb inom idrottsmedicin (skratt). Han skickade en länk om att de sökte en sjukgymnast till damlaget och skrev: Sök!

Att ta steget från en vårdcentral i Degerfors till att slå ner bopålarna i lilla Leksand var trots allt inget svårt val. Ishockeymiljön är, frånsett hennes brödrakvartett, inte helt ny för Christine Hero som har ett förflutet i BIK Karlskoga på juniorsidan.

Fakta

Leksands lagbygge 2022/23

Målvakter

Amanda Johansson

Backar

Tuva Kandell, Ida Karlsson, Nathalie Lidman, Annie Silén

Forwards

Ella Albinsson, Emelie Berlin, Wilma Johansson, Hanna Sköld, Agnez Svensson

Huvudtränare: Jordan Colliton

Målvaktstränare: Filip Myrskog

Fysioterapeut/fystränare: Christin Hero
General manager: Alexander Bröms

Källa: Eliteprospects.com (i truppen listas spelare som står under kontrakt kommande säsong).

– Jag tänker så, jag var så less på mitt jobb. Jag spenderar så mycket tid på mitt jobb och då tänker jag att man ska jobba med något man tycker är kul. Det var inga problem att flytta.

Christin Hero har redan infört en del nya grepp.

Annons

– Vi ligger på fem träningspass i veckan just nu. Yoga började vi med när jag kom in. Det är ett omtag. Traditionella hockeyspelare är väldigt stela i höfterna, bröst och rygg.

Yoga, är det något herrarna kommer att lägga in också?

– Nej. Just nu är det bara damerna som kör det. Men vi får se, säger Christin Hero och ler.

Christin Hero.

Bild: Oskar Magnusson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan