Annons

Annons

Annons

Ishockey

Bergkvist och Ward lämnar – Hedberg beklagar: ”Kännbara tapp”

Lagbygget för Mora IK är inne i en intensiv fas och även om många spelare valt att förlänga sina kontrakt, är det också många som tackar för sig. Två av dessa är backen Axel Bergkvist och förstemålvakten Matteus Ward. Ytterligare fyra spelare lämnar klubben.

– De kommer bli svåra att ersätta, säger lagets huvudtränare Johan Hedberg.

Text

Sex spelare lämnar och en sjunde är på väg bort. Två av dessa är Axel Bergkvist och Matteus Ward. Det är stora tapp för tränare Johan Hedberg. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Annons

Åtta spelare har hittills förlängt sina kontrakt över nästa säsong. Men det är inte bara guld och gröna skogar när det gäller att formera truppen inför hösten. Spelare kommer att lämna och i detta fall har sex stycken i Mora IK meddelat sitt avsked.

Dessa är Filip Lennström, Isak Garfvé, Alexandre Lavoie, Bobby Macintyre, Matteus Ward och Axel Bergkvist. Det är också troligt att Steven Seigo lämnar. För tränare Johan Hedberg känns det surt, men han respekterar spelarnas beslut.

– Jo, men det är klart att det är kännbara tapp. Vi tappar ju våran förstemålvakt och vår förstaback. De kommer bli svåra att ersätta. I importernas fall tycker jag att det var ömsesidiga beslut att inte förlänga, säger Johan Hedberg.

Annons

Om vi tar in importer ska de vara elit och bärande för laget

Annons

Importerna har inte riktigt lyckats, menar tränaren. Nu hoppas Hedberg på ännu bättre värvningar inför nästa säsong, spelare som inte bara har det lilla extra, utan som drar det tunga lasset.

– Nu måste vi hitta en ännu högre nivå. Om vi tar in importer ska de vara elit och bärande för laget. Man ska kunna luta sig mot dem om det blåser snålt. Det tycker jag kanske inte att vi kunde med årets importer. Vi bröt med Paul Bittner tidigt och Bobby (MacIntyre) var inte på den nivå vi hoppats på när vi tog hit honom. (Alexandre) Lavoie gjorde en hel del bra, men var en kille man hoppats på skulle tagit en större roll i laget.

Hedberg är ute efter ”bra spelare”. Med detta menar han spelare som håller rätt nivå utifrån föreningens visioner.

– Vi behöver ett par backar som håller bra allsvensk klass. De ska ersätta Axel (Bergkvist) och (Steven) Seigo. Vi räknar med att Steven lämnar också. Sen behöver vi någon som kan spela mer offensivt, bärande i powerplay.

Han skulle säkerligen mått bra av ett år till i Allsvenskan

Redan i ett tidigt skede förstod Johan Hedberg att Axel Bergkvist var förlorad. Även om dialogen har varit god med spelarna har det varit svårt att övertyga just Bergkvist och Matteus Ward att stanna, för att inte välja SHL.

– Axel visste vi om ganska tidigt, att han inte blir kvar. Matteus var lite mer tveksam om han skulle hoppa på eller inte. Han skulle säkerligen mått bra av ett år till i Allsvenskan, med mycket speltid. Nu kommer han till en situation där han inte får lika mycket speltid. I hans ålder så är det bra att få spela.

Annons

Annons

Å andra sidan måste Hedberg hylla målvaktens prestationer och tycker att Matteus insats för laget varit exemplarisk.

– Han har gjort två bra år för oss nu. Detta är jättekul för oss, men framförallt för honom. Det är ett kvitto på att vi gör någonting rätt, som hjälper oss i framtida riktningar för klubben.

Jag tycker att vi hade tre stycken backar som verkligen lyfte sig under säsongen

Slutspelet har annars gett tränaren en bättre inblick i hur viktigt det är att ha rejäla backar, backar som vågar utmana. Detta då motståndarlagen visat på hög kvalitet under säsongen.

– En stabil backsida behöver man för att kunna gå långt i ett slutspel. Jag tycker att vi hade tre stycken backar som verkligen lyfte sig under säsongen och de borde kunna fortsätta på den inslagna vägen. Men vi behöver samtidigt förstärka den lagdelen.

Det är ett otroligt kvitto på det vi gör

Det viktigaste för Johan Hedberg är att Mora kunnat behålla så många nyckelspelare. På så sätt kan han redan nu börja planera och strukturera upp en grundstomme inför nästkommande säsong.

– Vi måste fylla upp truppen nu. Samtidigt har den största förstärkningen varit att vi fått behålla många av våra stöttepelare. Det är ett otroligt kvitto på det vi gör. När vi får killar som Daniel Ljunggren, Lukas Wernblom och Måns Carlsson att förlänga, känns det otroligt bra att de vill vara med på den här resan. Sen ska vi krydda det med en bra omgivning, där de också kan växa inom Mora IK.

Annons

Detta är en bra miljö att utvecklas i

Den personliga utvecklingen går hand i hand med hur pass bra spelaren presterar för laget – det är en av huvudaspekterna i Johan Hedbergs coachning. Detta har i sin tur lett till ännu större framgångar, i klubbar på högre nivå.

– Får du en spelare att prestera sitt bästa och utvecklas, kommer han också att hjälpa laget. Det är något vi lockar med för att få spelare att stanna. Detta är en bra miljö att utvecklas i. Vi har skeppat en del spelare till SHL genom åren och många har lyckats bra på nästa nivå. Två killar har spelat semifinal och en annan gjorde landslagsdebut förra året. När sådana saker är det lättare att locka spelare hit, säger Johan Hedberg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan