Annons

Annons

Annons

Ishockey

Från Mora till Rögle – centern mot ny succé: ”Större självförtroende”

Centern Ludvig Larsson spelade i Mora IK under säsongen 2020/2021. Nu är han en bidragande orsak till att Ängelholmslaget Rögle BK når nya framgångar i SHL. Ludvig har haft en okej säsong, men han tycker att produktionen har uteblivit – fram till slutspelet. Nu har något hänt och han har gjort sju poäng på tio matcher, i Rögles jakt på en finalplats. En del av succén har han att tacka Mora för.

– Jag hade ett väldigt roligt år och fick spela med bra spelare som jag hade fin kemi med, säger Ludvig Larsson.

Text

Tidigare Moracentern Ludvig Larsson har hittat in i spelet för Rögle. I semifinal tre mot Färjestad stod han för två mål. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Annons

I senaste semifinalmatchen mot Färjestads BK stod Ludvig Larsson för två mål, hans sjätte och sjunde poäng i detta slutspel i SHL. Centern trivs bättre och bättre med hur han presterar i Rögle, trots att det stundtals hackat lite i offensiven.

– Jag tycker jag har haft en helt okej säsong. Det var en bra start, men det var en lite tyngre tid efter jul. Sedan dess har jag kommit in bra i ligan och trivs bra med både laget och coacherna. En godkänd insats från min sida än så länge, fast jag har kanske lite höga krav på mig själv, säger Ludvig Larsson.

Alla vill ju såklart högre upp i hierarkin och spela en nivå högre upp

Ludvigs plats i tredjekedjan är annorlunda från den roll han hade i Mora IK, då han snarare hade en bärande roll i andrafemman. Nu får han mindre istid, något han hoppas det ska bli ändring på i framtiden.

Annons

Annons

– Alla vill ju såklart högre upp i hierarkin och spela en nivå högre upp. Det är aldrig så att man är helt nöjd, men det är samtidigt något man ska förtjäna. Så såklart man siktar på det.

Rögle reducerat till 1–2 i matchserien mot Färjestad, i bäst av sju matcher. I och med senaste matchen tycker han att hans lag fått motståndarna i gungning. Att Rögle lyckas kvittera matchserien under fredagskvällen, för att sedan avancera vidare mot final, är mycket möjligt, menar Ludvig.

– Ja, absolut. Den senaste matchen skapade självförtroende för oss och vi känner att vi hittade tillbaka till vårt spel och identitet. Det låter klyschigt, men det är verkligen så – vi tror att vi kan slå Färjestad nu. Vi kunde trycka tillbaka dem senast och det gjorde mycket för vårt självförtroende inför fjärde matchen.

45 poäng på 46 grundseriematcher. Det var Ludvig Larssons facit när han spelade i Mora IK under säsongen 2020/2021. Han stod också för fyra poäng på fyra matcher under slutspelet.

Bild: Ronnie Carlsson

Jag hade ett väldigt roligt år och fick spela med bra spelare som jag hade fin kemi med

26-åringen tycker att hans tid i Mora gjorde avtryck och han kan tänka tillbaka på den än idag. Efter tiden i USA kände han att han tappat spelglädjen lite. Detta trots att han stod för 13 poäng på 19 matcher för Adirondack Thunder i ECHL, sista säsongen innan han återvände hem.

Men i Mora, under ledning av Johan Hedberg och med klubbkamrater som Lukas Wernblom och Oskar Stål-Lyrenäs (nu också i Rögle) kunde Ludvig Larsson hitta sin plats i laget. Det bidrog också till att han utvecklades åt rätt håll, med större motivation till att prestera på topp.

Annons

Annons

– Vi tre byggde upp varandra under året och jag känner att jag hittade tillbaka till min spelglädje i Mora. Jag hade ett väldigt roligt år och fick spela med bra spelare som jag hade fin kemi med. Jag skaffade också ett större självförtroende, då jag kunde utnyttja min fart, speluppfattning och teknik. Så jag tycker jag fick tillbaka det jag tappade under sista året i USA. Framförallt var det Johan Hedberg som fick mig att hitta hockeyglädjen igen.

Under Johan Hedbergs ledning blev det roligare för Ludvig Larsson att spela hockey. Han känner att han gjorde rätt val av klubb där och då.

Bild: Christoffer Landgren, Ronnie Carlsson

I Mora var jag en lite större pjäs. I Rögle har vi väldigt många duktiga spelare

Han vill inte säga att han trivdes bättre i Mora än i Rögle – det är olika klubbar på olika nivåer. Tempot är högre i SHL än i Allsvenskan och han används på ett annat sätt i Rögle.

– Jag trivdes väldigt bra i båda lagen. Det har såklart varit lite andra roller också. I Mora var jag en lite större pjäs. I Rögle har vi väldigt många duktiga spelare, som klarar av att rulla på fyra kedjor. Alla skulle kunna leverera. Jag trivs jättebra i Rögle, men trivdes också jättebra i Mora och valen jag gjort sedan jag kom tillbaka till Sverige är jag väldigt nöjd med.

Jag har inga planer på att spela där igen

Det är inget tal om någon återkomst till Dalarna. Inte än på ett tag i varje fall. Det kapitlet är avslutat, såvida Mora inte avancerar upp till SHL.

– Nej, Mora är ju i Hockeyallsvenskan och jag har inga planer på att spela där igen. Jag har svårt att se att jag kommer tillbaka till Mora. Men det är en komplicerad fråga och är inget jag tänkt på där jag är just nu. Just nu fokuserar jag bara på att spela med Rögle, säger Ludvig Larsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan