Annons

Annons

Annons

Ishockey

Ovisst för Orsa IK – beroende av andra lag: ”Tror det blir tufft”

Tre poäng. Det är det som gäller, för det är vad som skiljer Orsa IK från de två topplagen inför kvällens sista omgång i kvalet till HockeyEttan. Orsa IK möter IFK Munkfors på bortais klockan 19 och har bra möjligheter att vinna just den matchen. Men de har inte saken i egna händer, vilket är en jobbig situation för Mats Lusth och Orsa.

– Att andra lag ska skrälla, att Falun slår Köping eller Eskilstuna förlorar mot Åmål, det är inte så sannolikt, säger coachen.

Text

Det gäller för Mats Lusth och hans lag att tro på det. Orsa kan ta klivet upp i HockeyEttan efter kvällens omgång.

Bild: Christoffer Landgren, Marcus Simm

Annons

Känslan hos Mats Lusth är näst intill uppgiven inför kvällens match mot Munkfors på bortaplan. Senaste matchen vann Orsa med 5–1 på hemmais. Det kan hända att det blir en lika stor seger på bortais ikväll, för laget från Dalarna, men det ska mycket till för att laget når en av de två topplaceringar som leder till uppflyttning.

– Vi måste göra vårat och hoppas på att något av de andra lagen överraskar. Men många av dem har inget att spela för, så inte vet jag hur det kommer att gå. Vi kan bara göra det vi ska, säger Mats Lusth.

Tränaren har varit med om liknande scenarion förut. När han var i Malmö Redhawks i Hockeyallsvenskan, vann de sin måstematch och kunde med lite hjälp från annat håll gå upp i SHL.

Annons

– När jag gick upp med Malmö var jag i en liknande situation. Då var vi beroende av att Vita Hästen skulle vinna näst sista matchen mot Björklöven. Inte många trodde på det, men de gjorde det. Då blev vi tvungna att vinna sista matchen hemma mot Mora. Då hade vi allt i egna händer ändå, så mycket kan hända.

Annons

Det har väl hänt större skrällar förut

Förutsättningarna är att Orsa dels måste vinna sin match, men samtidigt måste bottenlaget Falun vinna mot tabelltvåan Köping borta. Åmål har hemmaplan mot tabellettan Eskilstuna. Vinner Åmål med många mål, samtidigt som Orsa gör en hel del framåt vid en seger i sin match, kan Orsa avancera. Inför kvällen har Eskilstuna plus 16 i målskillnad, Orsa har plus sju.

– Jag tror det blir tufft. Att andra lag ska skrälla, att Falun slår Köping eller Eskilstuna förlorar mot Åmål, det är inte så sannolikt. Men det har väl hänt större skrällar förut. Det finns hopp och något att spela för, så är det.

Orsas coach Mats Lusth har varit med om större sensationer än om laget skulle ta en av de två topplaceringarna i kvalserien.

Bild: Oskar Magnusson

Mats Lusth hoppas kunna hitta nålsögat ikväll. Han har full koll på hur det går i de andra matcherna och lägger upp taktiken därefter.

– Man tittar på resultaten hela tiden. Det har vi gjort de sista matcherna. Jag måste ju veta om jag ska ta ut målvakten om det står 2–2, för är det ett annat resultat för Eskilstuna så måste jag veta hur jag ska göra utifrån den matchen.

Annons

Leder något av lagen stort vill man att matchen ska ta slut

Annons

Bara laget behåller fokus utan att titta för mycket bakåt, så har Orsa bäst chans att klara det här. Ett tidigt mål skadar inte, menar coachen.

– Det viktigaste är att alla går ut och gör sin match som de planerat att göra. Sen blir det alltid lättare att få in mycket mål precis i början. Men ett lag som inte har något att spela för, de kanske skiter i strukturen och hur de ställer upp. Får de ett mål på en sån grej, kanske de anfaller med fem man nästa gång. Leder något av lagen stort vill man att matchen ska ta slut, för det är ju en stor skillnad mot betydligt jämnare matcher, säger Mats Lusth.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan