Annons

Annons

Annons

analysHockeyallsvenska kvalet 2022

Anton Gustafsson
Drömläge för SSK – tacka Dahlström för det

SSK reste sig efter mardrömssekunderna i onsdags och skaffade sig matchboll i kvalet.

Längst fram på barrikaderna stod SSK:s konstant Jacob Dahlström.

Efter den bästa insatsen i hela matchserien har Södertälje nu ett drömläge att säkra det allsvenska kontraktet.

Text

Det här är en analys.

Jacob Dahlström var dominant mot Troja-Ljungby. Foto: Magnus Lejhall, Bildbyrån.

Annons

Det har varit en, minst sagt, svajig säsong för SSK. Sportchefen lämnade, tränarna tvingades bort, spelare har gnällt och bråkat sig bort och en oskolad belarusier har fått lära sig målvaktssysslan på nytt under säsongen. Som ett illasmakande strössel på den skitglassen som har varit SSK:s säsong har de fått hantera en smärre lavin av skador.

Men ovanför allt det ojämna och i många fall usla som har varit SSK den här säsongen har han stått som en motvikt – ledaren och härföraren Jacob Dahlström.

Ibland har hans prestationer varit svåra att se bakom allt som inte har fungerat. Han har en förmåga att höja sig över den kollektiva insatsen och helt opåverkad av lagets läge som sämst göra helgjutna insatser. Som bäst däremot kan han vara alldeles bländande i sin arbetskapacitet och förmåga att skapa målchanser ur ingenting – och det fick Troja-Ljungby känna på den här fredagskvällen i Småland.

Annons

Annons

Spelarna i SSK verkade rida ut i den första perioden på den våg som de tillresta Södertäljesupportrarna satte igång från läktaren.

På mindre än en minut hade Emil Alba, Alexander Anderberg och Jonatan Harju satt in en tackling var – och på den vägen skulle det fortsätta. Efter knappa sju minuter bröt sig en adrenalinstinn Jacob Dahlström förbi tre Trojaspelare och lirkade in ett, inte helt otagbart, backhandavslut till 1–0.

Därefter jämnade perioden ut sig något. Men SSK visade ändå upp en helt annan offensiv vilja än de gjort i någon av de andra matcherna i kvalet, och det fick de bra betalt på.

När den första perioden tog slut såg det moloket ut på den annars röststarka hemmaståplatsen, som var så full att man kunde tro att Ljungby kommuns samtliga 15 205 invånare hade tagit sig till arenan.

När den andra perioden började sjöng de igång igen. Men klacken hann knappt harkla ur sig pauskaffet när Jacob Dahlström, vem annars, vann pucken trampade mot mål och serverade en icke offside-åkande Emil Alba som kunde lägga in 2–0.

Slutakten handlade om kontroll från SSK:s sida. Man höll Troja på den berömde utsidan och hemmalaget hade inte orken att kraftsamla ihop en forcering.

Sedan kunde matchen bara sluta på ett sätt – att Jacob Dahlström trampade loss och avgjorde i tom kasse.

Segern var livsviktig för SSK. Man kravlade sig upp ur det mentala hål man ramlade ner i efter mardrömssekunderna i onsdags och har nu dragit på sig den gulaste ledartröjan i hela Småland inför hemmamatchen i Scaniarinken.

Annons

Den här texten handlar mycket om Jacob Dahlströms höga lägstanivå på isen. Men hans ledaregenskaper sträcker sig även ut i båset.

Annons

När Leon Wallner fick en puck i ansiktet och med till synes rejäl smärta höll en väl tilltagen ispåse mot kinden reste Dahlström upp från ena sidan båset. Han traskade bort till andra änden där Wallner satt, slog sig ned bredvid junioren och la armen om honom och sa några uppmuntrande ord. En liten gest kan tyckas. Men den behövs och det var bara en spelare som kände att det var viktigt att ta sig tid att se hur det stod till med en lagkamrat mitt under brinnande match.

Fakta

Matchfakta: hockeyallsvenskan

Troja–SSK 0–3 (0–1, 0–1, 0-1)
Första perioden: 0-1 (06.44) Jacob Dahlström (Emil Aronsson, Lucas Nordsäter.
Andra perioden: 0-2 (20.19) Emil Alba (Jacob Dahlström),
Tredje perioden: 0-3 (06.44) Jacob Dahlström.
Skott: 26–28 (5–11 , 8–7 , 13–10).
Utvisningar, Troja: 2x2, SSK: 2x2.
Publik: 2159.
Domare: Daniel Wessner, Kristoffer Folkstrand.

KRINGELJAKTEN

🥨🥨🥨 – Jacob Dahlström. Förklaring överflödig.

🥨🥨 – Nikita Tolopilo. Fortsätter att ge SSK chansen att vinna matcher med sitt nyfunna lugn:

🥨 – Emil Alba: Självklar i allt han gör den här fredagskvällen – dessutom målskytt.

Topp fem, sammanlagt: Nikita Tolopilo 45, Jacob Dahlström 26, Fredrik Bergvik 23, Nikola Pasic 22, Albert Sjöberg 21.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan