Annons

Annons

Annons

Oskarshamn–Leksand

Illa ute – då vände Leksand till seger: ”Undrade vart vi var på väg”

Illa ute i Oskarshamn.

Men Leksand vände i Småland – och tog sin andra raka seger.

– Ärligt talat undrade jag vart det här var på väg, säger matchvinnaren Patrik Norén.

Text

Jonas Ahnelöv gratulerar Patrik Norén till dennes 2–1-mål mot Oskarshamn.

Bild: Bildbyrån

Annons

Leksand kom till Oskarshamn för tisdagskvällens SHL-match med en känsla av optimism, efter derbysegern mot Brynäs i söndags som bröt en tre matcher lång förlustsvit dessförinnan.

Nu var inte dalalaget bekymmerslöst för det, med skador på Patrik Zackrisson, Emil Heineman samt en avstängd Tobias Ekberg (som fick tre matcher för sin crosschecking mot Luleå i lördags).

Men inget ont som inte för något gott med sig: unge Björbo IF-produkten Arvid Eljas, 18, fick återigen Björn Hellkvists förtroende, den här gången som ytterforward i tredjekedjan. Därtill gjorde amerikanen Justin Kloos comeback i andralinan, bredvid centern Mikael Ruohomaa och med formstarke Oskar Lang som andra ”vinge” i formationen.

Annons

Men det var inte direkt så att Leksand flög fram i Småland; Oskarshamn vann skotten med 9–6 i första perioden, och utan att skapa särskilt många konkreta chanser kan hemmalaget sägas ha vunnit förstaronden ”på poäng” – även om Leksands Martin Karlsson tyckte att smålänningarna mest låg ner på isen.

Annons

– Tycker att de faller lite lätt där ute, sa Karlsson till C More i pausvilan.

I mittperioden tog till sist Oskarshamn rättmätigt ledningen i en tämligen andefattig match när John Dahlström satte dit 1–0 efter drygt sex minuters spel.

Patrik Norén klipper till!

Bild: Bildbyrån

Leksand var skakat och stundtals illa ute i den andra perioden, men med en spelare som Max Veronneau i laget kommer man långt.

Med mindre än två minuter kvar att spela hittade Carter Camper fram till honom i en spelvändning, och fri med Tim Juel avslutade fransk-kanadensaren på sedvanligt kliniskt manér när han lättade upp pucken i vänstra krysset.

– Men vi ska vara glada att vi har 1–1 inför tredje, för det här var ingen bra period av oss, sa Leksandsbacken Patrik Norén i tv-intervjun i den andra pausvilan.

Sätersonen Norén såg sedan själv till att kliva fram för att ge sitt Leksand – med vilka han nyligen förlängde sitt kontrakt – extra spets i anfallet.

Med mindre än nio minuter kvar att spela hittade Justin Kloos fram till Patrik Norén med en sidledspassning. 29-åringen klippte till direkt – och sköt med sitt fjärde mål för säsongen (nytt personbästa i SHL) 2–1 till Leksand.

Annons

Annons

Masarna hade vänt i Småland, och segern säkrades definitivt i powerplay fem minuter senare när Max Veronneau tackade för senast och spelade fram Carter Camper till 3–1, som också blev slutresultatet.

Patrik Norén.

Bild: Bildbyrån

Efter att ha släppt in 14 spelmål på tre matcher förra veckan, har nu de blåvita bara släppt in ett mål i de senaste två.

– Det har varit väl mycket gladhockey på slutet med öppna spjäll åt båda håll, så skönt att tajta till det nu, säger Patrik Norén i tv-intervjun efteråt.

– Ärligt talat undrade jag vart det här var på väg efter 40 minuter, men vi gav oss fan på att göra 20 bra sista minuter och då är vi också bättre än Oskarshamn.

I och med segern – Leksands blott andra bortavinst på de åtta senaste försöken – närmar sig nu LIF sjätteplacerade Örebro i tabellen. Närkingarna är en poäng före, men har också en match mer spelad.

Fakta

Matchfakta/SHL

IK Oskarshamn–Leksands IF 1–3 (0–0, 1–1, 0–2)

Andra perioden: 1–0 (6.13) John Dahlström (David Quenneville, Emil Lilleberg), 1–1 (18.21) Max Veronneau (Carter Camper).
Tredje perioden: 1–2 (11.18) Patrik Norén (Justin Kloos, Oskar Lang), 1–3 (16.14) Carter Camper (Max Veronneau, Marek Hrivik), spel fem mot fyra.
Skott: 27–22 (9–6, 8–8, 10–8).
Utvisningar, IKO: 4x2. LIF: 3x2.
Domare: Christoffer Holm, Richard Magnusson.
Publik: 2868.
Leksands IF i Be-Ge Hockey Center: Kasimir Kaskisuo (Axel Brage) – Calle Själin, Matt Caito, Max Véronneau, Marek Hrivik, Carter Camper – August Berg, Patrik Norén, Oskar Lang, Mikael Ruohomaa, Justin Kloos – Alexander Lundqvist, Jonas Ahnelöv, Arvid Eljas, Nils Åman, Linus Andersson – Martin Karlsson, Jon Knuts, Carter Ashton – Lian Bichsel, Kasper Magnussen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan