Annons

Annons

Annons

Växjö Lakers–Timrå IK

Sex raka bortamatcher väntar – för bortasvaga Timrå

Hemma i NHC Arena duggar segrarna tätt – men på bortais slutar matcherna allt som oftast i förlust.

Timråtränaren Fredrik Andersson vill se ett lag som tänker till mer i bortamatcherna.

– Det kommer en viktig period nu när vi har en hel del bortamatcher, säger Andersson.

Text

Fredrik Andersson vill se sitt lag bli mer konsekventa på bortaplan. Foto: Arkiv.

Annons

Efter ett ofrivilligt coronauppehåll drar Timrå IK i gång igen med matchandet. Under torsdagen står Växjö Lakers för motståndet på bortais – och det är långt ifrån den enda bortamatchen som väntar. Därefter har Timrå ytterligare fem raka bortamatcher på schemat.

Då behöver Timrå ta poäng – och höja den nivå de hållit på bortaplan den senaste tiden. För trots att de har varit starka hemma i NHC Arena ser facit helt annorlunda ut borta.

De senaste tio hemmamatcherna? Åtta segrar.

De senaste tio bortamatcherna? Två segrar.

– Vi har varit starka hemma på slutet. Nummer ett är att förberedelserna blir lite annorlunda på hemmaplan. Man är lite mer bekväm och behöver inte resa och så vidare. Nummer två är att vi har haft publik som gör sitt. Men framför allt tycker jag att vi har varit mer konsekventa i vårt spel på hemmaplan. Vi har haft mer tålamod, framför allt på slutet, för att vinna de här matcherna, säger huvudtränare Fredrik Andersson.

Annons

Annons

Hemma i NHC Arena har Timrå IK varit starka på slutet. Foto: Pär Olert/Bildbyrån.

Vad är det som saknas på bortaplan?

– Jag tror att vi vill spela vårt spel även på bortaplan, med högre press och så vidare. Vi är lite bättre på hemmaplan – och motståndarna blir också lite bättre på sin hemmaplan. Man kanske går bort sig lite grann i överambition och vilja att spela den aggressiva hockeyn som vi har gjort, säger Timråtränaren.

– Vi kanske måste tänka till lite grann, spela lite mer tillbakadraget och spela på vårt kontringsspel lite mer. Vara lite mer konsekventa i det spelet. Det tycker jag att vi har varit bättre på på hemmaplan. Samtidigt som vi får mer ut av vår check när vi har publiken med oss, med mer energi. Vi har inte haft samma energi på bortaplan.

Andersson säger att de inte har pratat om skillnaden mellan borta- och hemmaresultaten internt, men konstaterar att statistiken inte ljuger.

– Det kommer en viktig period nu när vi har en hel del bortamatcher där vi måste ta poäng. Vi måste hitta ett sätt att göra det. Den desperation vi har haft på hemmaplan på slutet, framför mål och att vinna de lösa puckarna – det måste vi även göra borta. Vi måste ha tålamod i försvarszon när vi hamnar där, för vi hamnar kanske lite mer i försvarszon på bortaplan. Då måste man ha tålamodet och vänta in kontringslägena. Det tror jag är nyckeln till att vi ska börja vinna lite mer och ta fler poäng på bortaplan.

Annons

Timrås bortafacit ser klart sämre ut än hemma. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån.

Annons

Samtidigt menar han att man måste hitta rätt balans. Att inte tappa det som fungerar bra hemmaplan bara för att man anpassar sig till bortaplan.

– Vi vill ju spela en aggressiv hockey med mycket skridskoåkning och så vidare. Man måste ha en bra trea, man måste våga gå och man måste våga forechecka. Men samtidigt måste vi vara smarta och välja våra lägen. Det ena ska egentligen inte utesluta det andra, oberoende om man spelar hemma eller borta. För oss gäller det att hitta en bättre balans – när, var och hur vi ska checka – framför allt på bortaplan.

Andersson är inne på att förberedelserna blir annorlunda när man spelar hemma. Man behöver inte resa långa vägar med buss och man kan sova i en riktig säng.

Han ser ändå inte det som bekymret i Timrås fall.

– För mig handlar det om det man gör på isen, för vi har så bra förberedelser. Vi är ofta där dagen innan, värmer på förmiddagen och spelar match på kvällen. Sedan kanske vi åker buss hem över natten, det kan störa lite grann för sömnen. Men då borde vi vara trötta på hemmaplan och det är vi ofta inte, utan spelar bra hockey. Så jag tycker inte att resorna är det största problemet. Det handlar mer om att vi måste hitta rätt i det taktiska för att ta fler poäng.

► Matchen

Torsdag 3 februari (19.00): Växjö Lakers–Timrå IK (Vida Arena).

Annons

► Läget i laget

Jeremy Boyce och Oliver Johansson saknas på grund av sjukdom, men väntas vara tillbaka till lördagens match.

I övrigt är alla spelare är tillgängliga för spel förutom Christopher Liljewall (fotfraktur) och Morten Madsen (OS).

Backen Oliver Bohm är tillbaka efter sin hjärnskakning.

Annons

► Motståndarprofilen

Växjös Richard Gynge har fått jubla många gånger den här säsongen. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån.

#10) Richard Gynge.

35-åringen, med Hanvikens SK som moderklubb är lagets främsta poänggörare.

Forwarden inne på sin tredje raka säsong i klubben, sedan han återvände från KHL inför säsongen 2019/2020.

Var med och tog laget till SM-guld ifjol och har den här säsongen gjort 31 poäng på 34 matcher.

► Notera att...

... Timrå har haft nio spellediga dagar.

... Växjö ligger på nionde plats i SHL på 52 poäng. Timrå ligger på 13:e plats på 37 poäng.

... lagen har mötts tre gånger tidigare under säsongen. Växjö har vunnit två av matcherna. Senast vann Timrå med 3–0.

... Växjö har seriens tredje bästa power play och gör mål på 26,67 procent av sina lägen i spelformen. För Timrå är samma siffra 25,53, och med det är laget sjätte bäst i ligan.

Så följer du matchen

C More sänder allt från SHL – och vi liverapporterar varje match i textform på ST.nu.

► Nästa match

Lördag 5 februari (15.15): Örebro Hockey–Timrå IK (Behrn Arena).

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan