Annons

Annons

Annons

Ishockey

Hårt straff för Leksandstalangen – klassas som ”återfallsförbrytare”

Leksands Tuva Kandell stängs av i fem matcher.

Igen.

– Hon klassas som återfallsförbrytare, vilket påverkar att straffet blir så hårt nu, säger sportchefen Alexander Bröms.

Text

Leksands Tuva Kandell straffas hårt för förseelsen på Luleås Wilma Hjelm.

Bild: Bildbyrån

Annons

Avslutningen på SDHL-matchen mellan Luleå och Leksand i lördags (4–1) fick en olustig inramning.

Halvvägs in i den tredje perioden föll hemmalagets Wilma Hjelm, 19, till isen, efter en närkamp med gästernas Tuva Kandell.

Inbäddat innehåll

Spelet stoppades under lång tid, och Hjelm tvingades föras till sjukhus. LIF-backen Tuva Kandell undvek utvisning i matchen, men straffas hårt av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd.

Annons

”Tuva kommer snett bakifrån på Luleåspelaren, hon placerar vänster ben bakom Wilma och har klubban i tvåhandsfattning varpå hon sätter klubban rakt över bröst/halshöjd och häver henne bakåt över benet”, står det att läsa i anmälan till DN.

Annons

Otäcka situationen i Luleå–Leksand, där Wilma Hjelm i Luleå föll handlöst till isen efter närkamp mot Leksands Tuva Kandell. Foto: C More.

Tuva Kandell kommenterar händelsen själv i en skrivelse till nämnden:

”Jag är på väg att åka och byta efter ett långt byte, då åker Wilma upp jämsides med mig och vi får tag i varandras klubbor. Vi fastnar i varandra där jag tappar balansen bakåt och drar med mig Wilma i fallet. Det är en olycklig situation där jag inte på något sätt försöker dra ner henne med flit, utan tappar helt enkelt balansen och drar henne med mig ner i isen eftersom vi sitter fast i varandra. Jag hoppas verkligen Wilma mår bra och att hon ska vara på benen snart igen”.

Domen landade på fem matchers avstängning där disciplinnämnden noterar att det för Tuva Kandell ”rör sig om återfall i en liknande förseelse”.

Fakta

Disciplinnämndens beslut

Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Tuva Kandell gjort sig skyldig till en slewfoot (bensvepning). Förseelsen bör föranleda en avstängning.

Nyckelfaktorer:

• Hög skaderisk
• Medveten och sker utanför spelet
• Att det rör sig om återfall i en liknande förseelse

I slutet av september stängdes nämligen Kandell av – också den gången i fem matcher – för att ha vidrört en av domarna med sin klubba i matchen mot HV71.

Annons

Annons

– Olyckligtvis så spelar ju den händelsen in i det här. Eftersom Tuva varit avstängd tidigare klassas hon som återfallsförbrytare, vilket påverkar att straffet nu blir så hårt. Utan det i bagaget hade det nog inte blivit lika många matcher nu, säger LIF:s sportchef Alexander Bröms.

– Jag upplever det som en olycklig situation. Luleåspelaren får en rejäl smäll och faller till isen, men från Tuvas sida finns så klart inga intentioner att skada. Tuva hamnar jämsides med Luleåspelaren och hennes fot kommer snett bakom motståndarens, sen tappar hon balansen och då välter båda bakåt.

Ambulans fick tillkallas till arenan – matchen spelades i Piteå – för att hämta upp den skadade Luleåspelaren Wilma Hjelm. Foto: C More.

Med slewfoot (bensvepning) menas en spelare som på ett farligt sätt angriper en motståndare bakifrån genom att sparka undan benen eller fötterna på denne, eller som fäller en motståndare bakåt genom att dra denne baklänges samtidigt som foten eller benet används för att sparka undan motståndares fötter eller ben.

– Tuva hade vid tillfället varit inne på isen ganska länge, gjort ett monsterbyte på 1.30–1.40, så självklart är hon trött när hon går in i närkampen och har ingen vidare balans. Men går man in i situationen är man beredd på att kampa, och tyvärr blir det fel ibland. Det ser inget bra ut på bilderna som rullas ut, så det här är nåt vi och Tuva får ta lärdom av så att hon inte hamnar i liknande situationer igen, säger Bröms som har varit i samtal med Tuva Kandell om händelsen.

Annons

Först den 23 februari kan Tuva Kandell spelas match i SDHL igen. Straffet blir extra långt på grund av det förestående OS-uppehållet.

Bild: Bildbyrån

Annons

– Tuva är jätteångerfull. Hon hade som sagt inga intentioner att skada, och tar illa vid sig att situationen blev som den blev. Alla tankar gick till Wilma i Luleå, och som jag förstår det åkte hon på en hjärnskakning. Det är bara att vara tacksam över att det trots allt gick så pass bra som det gjorde, och inte blev nånting ännu värre.

Hur ser du på att Tuva Kandell återigen åker på en lång avstängning?

– Jag tycker ändå att man måste prata från fall till fall. Det är ganska stora skillnader på den här situationen och den i höstas. Samma spelare råkar hamna i de situationerna, ja, men sen kan det gå tio år utan att nåt liknande inträffar. Samtidigt ska vi ta vårt ansvar och försöka hjälpa våra spelare och se om vi kunde ha gjort nånting annorlunda.

Leksands sportchef på damsidan, Alexander Bröms.

Bild: Marcus Simm

Då Tuva Kandell är avstängd i de fem nästkommande SDHL-matcherna är hon spelklar först efter OS-uppehållet – mot SDE borta den 23 februari (förutsatt att inte pandemin flyttar ännu fler matcher).

– Tuva är ung och försöker lära sig hela tiden. Vi pratar med henne, och hon är väldigt ångerfull inför det som har hänt, säger Alexander Bröms och avrundar:

– Nu får hon tid till att träna lite extra både på fys och på detaljer hon inte hinner med annars.

Sporten har tidigare varit i kontakt med Tuva Kandell som avböjt kommentar.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan