Annons

Annons

Annons

Ishockey

Därför lämnar juniorspelarna Brynäs i förtid – det lockar mer

Å ena sidan har en 16-åring fått chansen i Brynäs SHL-lag under hösten. Å andra sidan finns ett koppel 19-åriga sistaårsjuniorer som insett att det inte finns plats för dem när de blir seniorer till hösten.

Därför har flera valt att lämna Brynäs i förtid – trots att halva säsongen som juniorspelare återstår.

– De säger att det är seniorhockeyn som lockar, förklarar en av J20-tränarna Marcus Ersson.

Text

Marcus Ersson till höger är tränare i Brynäs J20 ihop med Joakim Gustafsson.

Bild: Karin Johansson

Annons

Brynäs J20-lag har haft en tung höst. Laget slutade sist i J20 norra efter att ha förlorat helgens tre avslutande matcher. Med bred marginal missar Brynäs J20 spel i Superelit Top 10 efter nyår, något som bara hänt en gång tidigare sedan nuvarande seriesystem infördes.

J20-laget, som redan i början av säsongen blev av med sin tränare, David Åkerblom, har dessutom tappat spelare på löpande band under hösten. Spelare som självmant valt att lämna Brynäs för att gå vidare i karriären.

Frågan är såklart varför?

– Många vill spela seniorhockey och som det ser ut om man tittar historiskt, är det ganska få som får chansen uppåt. Det är ju en konkurrenssituation. Till oss säger spelarna att det är just seniorhockeyn som lockar. Sen vet inte jag om det beror på att agenter eller föräldrar sätter press. Det är omöjligt att svara på, säger assisterande tränaren, och före detta SHL-spelaren, Marcus Ersson.

Annons

Annons

Marcus Ersson numera assisterande tränare i Brynäs J20 till huvudcoach Joakim Gustafsson.

Bild: Karin Johansson

En som helt nyligen lämnade Gävle och Brynäsjuniorerna är backen William Eriksson. Tidigare i höstas blev han utlånad i ett par matcher till Tranås i hockeyettan.

– De ville ha mig kvar en vecka först och senare ville de att jag skulle komma tillbaka och stanna resten av säsongen, säger han.

William Eriksson menar att han fick bra förtroende i Tranås och tog chansen och lämnade Brynäs för seniorhockey i division 1.

– Det känns som att det är en bra plats att utvecklas på. Nästa säsong är jag senior och kanske hade stått där i augusti och inte haft nåt lag om jag inte tagit chansen nu, menar Eriksson.

William Eriksson numera i Tranås tröja i hockeyettan södra.

Bild: Elin Elderud

Assisterande tränaren i Brynäs J20, Marcus Ersson menar att det är upp till spelarna själva att bestämma över sin framtid. Men respekterar att spelare tänker olika.

– Jag tycker att vi har en fantastisk hockeyutbildning här i Gävle. Så det är vad man väljer själv. Det är väl en smaksak vad man vill göra. Det som erbjuds här är bra, men vill man spela i hockeyettan respekterar vi det fullt ut och gläds med dem, säger Marcus Ersson.

Kan det vara så att unga killar känner just den där pressen du nämner, och att man på så sätt blir lite otålig?

Annons

– Alla är olika. Det beror på vem man frågar. Frågar du mig tycker jag man ska ha tålamod och jobba på. Hitta en vardag och en miljö man trivs och utvecklas i. Sen finns det andra som vill pusha sig själva på en högre nivå, vissa vill jobba i det lugna. Det är vad man känner själv, förklarar Ersson.

Annons

16-årige Theo Lindstein har fått debutera i Brynäs A-lag under hösten.

Bild: Karin Johansson

Samtidigt som J20-laget gått kräftgång och tappat flera spelare under hösten har J18-laget, där många spelare också dubblerar med spel i J20, svarat för en riktigt fin höst. J18 vann sin serie, regional väst, före starka klubbar som Örebro, Leksand, Västerås och Färjestad. Och nu ska J18-grabbarna spela den mer profilerade J18 Allsvenskan efter nyår.

Också U16-laget har haft en bra höst och leder sin serie U16 regional väst.

Men det äldsta juniorlaget, J20, har Brynäs nånstans nästan tvingats offra den här säsongen.

Den numera 24-årige Marcus Ersson gick själv hela vägen från knattehockey till A-lagsdito i Brynäs. Han fick känna på spel i SHL redan som 18-åring i en debutmatch borta mot Skellefteå.

Annons

Han som relativt nyligen gått genom Brynäs juniorled, upplever att det var lite lugnare för några år sedan.

– Det är en ny generation, världen förändras. Det är inte bara här vi upplever detta, utan det händer på flera andra ställen också. Men det är svårt att svara på vad det beror på mer exakt, säger Ersson.

Att det skulle påverka tränarduon Joakim Gustafsson och Marcus Ersson i sitt vardagliga arbete med Brynäs J20, det upplever de inte.

En ung Marcus Ersson som knackade på A-lagets dörr 2016. Bild: Erik Illerhag

Annons

– Nja, vårt fokus ligger på vår dagliga verksamhet här. Det vi gör här varje dag är vad som spelar roll. Vi lägger vår energi på grabbarna som vill vara här och som är här. Vi vill göra det bästa för dem.

– Klart vi pratar med killarna och försöker dela med oss av erfarenheter eller vad det kan vara. I slutändan ligger beslutet hos spelarna vad de vill göra, sen försöker vi hjälpa dem så gott det går, säger Marcus Ersson.

19-årige William Eriksson kan inte säga om det är en ren tillfällighet att så många lämnat J20 under säsongen, eller om det är trend.

– Jag vet faktiskt inte. För egen del kände jag att det var bättre att ta chansen redan nu och spela in mig i seniorhockeyn, säger han.

Just nu är däremot inte livet så kul för William Eriksson. I söndags när han spelade i samma backpar som Calle Westerlund, som också lämnat Brynäs, i Tranås match mot Eskilstuna fick William en tackling mot huvudet.

Annons

– Ja, tyvärr fick jag hjärnskakning igen och det känns inte så bra nu såklart. Men jag hoppas det blir bättre, säger William Eriksson.

Fakta

Spelarna som lämnat Brynäs J20 under säsongen

Tim Alverhag, 19 år, forward – till AIK J20 (gick innan seriestart)
Calle Westerlund, 19 år, back – till Tranås (hockeyettan)
Tim Dackell, 18 år, forward – till Almtuna, sedan Surahammar (hockeyettan)
Anton Casselstål, 19 år, forward – till Malmö J20 (J20 nationell södra)
William Eriksson, 19 år, back – till Tranås (hockeyettan)
Alexander Ljungkrantz, 19 år, forward – A-lagskontrakt (utlånad till Vita Hästen)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan