Annons

Annons

Annons

SSK–Västervik

Marcinew om SSK: ”Måste fortsätta göra de enkla sakerna”

Två nya mål av Gustav Willman Borvik. En ny krigarinsats av Matt Marcinew. Den senare menar att det mesta handlar om självförtroende och att fortsätta göra de enkla sakerna för att nå segrarna.

Text

Matt Marcinew jobbar hårt inte bara för sig själv utan även med att lyfta sina yngre lagkamrater.

Bild: Marcus Langbrandt

Annons

Han är inte de stora ordens eller de stora gesternas man utanför isen, Södertälje SK:s nye kanadensiske center Matt Marcinew.

På isen märker man däremot tydligt vad han gör för sitt lag, hur han åker runt och instruerar och peppar lagkamraterna, om så bara för att klappa om den egna målvakten efter att laget gjort mål.

– Jag är en av de äldre killarna i laget och med min erfarenhet är jag inte rädd att gå in och ta en ledarroll. Det handlar mycket om att guida de yngre till att fortsätta ta jobbet, undvika misstagen och få dem att förstå att det är de enkla sakerna som behövs. Många motståndarlag i serien är så pass bra offensivt att vi inte får slarva med nyckelgrejerna, säger Matt Marcinew.

Med puck och i spelet nämner han särskilt sina tekningar för att laget ska få puckinnehav som en viktig grej till laget, även forecheckingen samt skyttet och farten centralt.

Annons

Annons

Men det är det mentala spelet och den fysiska insatsen, inställningen, som oftare kommer upp när Marcinew pratar om hur laget ska ta steg framåt.

– Vi kommer att vinna matcher baserat på vad vi lägger in för insats. Om vi minskar misstagen är det ganska enkelt att spela. Om jag då kan fortsätta påminna de yngre spelarna i laget hjälper det mer. Jag är ganska positiv i omklädningsrummet och försöker ge dem självförtroende. Många killar har inte så mycket självförtroende i spelet just nu, men vi får bygga varje match via att göra de enkla sakerna. Processen, hur vi vinner snarare än att vi vinner en match och sedan förlorar två, är viktigt för laget.

Hur känns det att vara en del av Södertälje SK?

– Det är fantastiskt. Jag njuter så här långt. Vi har en bra grupp från ledning till coaching. Senast mot Västervik kom vi ihop bra, det behöver vi fortsätta med för att röra oss uppåt i tabellen.

Det var stor skillnad på matcherna ni spelade mot Västervik?

– I hemmamatchen spelade vi precis på det sätt vi behövde. Det var inte så vackert, men efter den första matchen behövde vi visa för oss själva, supportrarna och organisationen att det vi gjorde där inte var acceptabelt. Vi pratade om det, bestämde för att lämna det bakom oss för att det inte var bra nog. Vi svek organisationen. Nu kom vi i stället ut och gjorde en laginsats. Att inte slarva det som var viktigast. Inte minst med tanke på att vi inte fick några powerplay. Fokus på spelet i egen zon först, sedan gå ut och lägga pucken djupt och spela bakom dem.

Annons

Efter bortamatchen mot Tingsryd, där Gustav Willman Borvik gjorde två mål, pratade den norske landslagsforwarden med beundran om Marcinew.

Annons

Gustav Willman Borvik är en av spelarna som tydligt fått ett lyft av Marcinews intåg.

Bild: Marcus Langbrandt

– Gustav har förändrat matcher åt oss på slutet. Statistiken talar för sig själv. Han är inte den flashigaste spelaren, men han jobbar så hårt. Han får puckar på nät och jagar returer. Fortsätter han så och visar målskyttsmentalitet kommer han att fortsätta ha framgång. Vi behöver honom för den spelare han kan vara. Om jag nu varit en hjälp för honom att nå dit, det får han säga själv.

Finns det ändå något du och han har pratat om som du känner har hjälpt honom?

– Den stora grejen är självförtroende. Att han ska känna att han är en bra spelare. Jag har inte sett några av hans tidigare matcher, men jag kan tänka mig att han inte anföll och sköt lika mycket, att han inte var lika bekväm med pucken. Nu handlar det om att han ska sätta upp anfall och inte bara dumpa pucken varje gång, nu har han ju gjort två mål genom att skjuta utifrån vingen.

Hur går ni vidare för att fortsätta vinna efter detta?

– Vi måste förstå vilket sorts lag vi är och hur vi ska vinna. Hemma mot Västervik var ett bra bevis på att vi kan vinna, när vi verkligen blev överkörda på bortaplan mot dem. Vi visade också stolthet i att spela på hemmaplan. Om vi nu kan fokusera på processen snarare än resultatet kommer resultatet ta hand om sig själv. Det här är processbyggt. Vi måste fortsätta ta segrarna nu. De tär inte acceptabelt att vinna en match för att sedan förlora en eller två. Det här laget är bättre än så.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan