Annons

Annons

Annons

Silly season: Leksands IF

Kaskisuos val föll på Leksand – trots heta anbud: ”Säker på att jag skulle fått kontrakt i NHL”

Leksand har fyllt luckan efter Janne Juvonen.
Valet föll till slut på 27-årige Kasimir Kaskisuo – som ser fram emot att äntligen få spela matcher.
– Det kändes som rätt steg i min karriär, säger Kasimir Kaskisuo.

Text

Annons

Leksand har hittat sin nya målvakt. Av 68 namn på listan, som målvaktstränaren Alexander Millner tillsammans med analytikern Petter Carnbro och general manager Thomas Johansson har jobbat med så föll valet på den finske 27-åringen Kasimir Kaskisuo.

När Sporten når Kaskisuo så är han kvar i countrymusikens mecka, Nashville.

– Vi ska på ett bröllop i Minnesota om några dagar, sedan väntar en kort semester innan det blir fullt fokus på nästa säsong. Vi tar en vända till Finland innan vi kommer till Leksand i början av augusti. Innan dess stannar vi i Nashville, säger Kasimir Kaskisuo.

Leksands andra nyförvärv, Justin Kloos är från just Minnesota – och delstaten är inte obekant för Kasimir Kaskisuo som flyttade dit som 19-åring och lovande målvakt.

Annons

Annons

– Jag har spelat en del mot Justin Kloos när vi gick på college. Jag känner honom inte men jag minns att det var en väldigt bra spelare, säger han och fortsätter:

– Innan jag flyttade till USA så spelade jag i Finlands version av J20-hockey. Det var otroliga målvakter som jag konkurrerade med och jag kände att jag hade fastnat lite i utvecklingen. Då började jag titta mot college-hockey. Jag var 19 år gammal när jag flyttade till Nordamerika och valet föll på Minnesota. Det var en väldigt nyttig upplevelse för mig. Jag mådde väldigt bra som människa då.

Via collegehockey fick den odraftade Kasimir Kaskisuo chansen i Toronto Maple Leafs organisation. Det blev en match i NHL och sedan delad tur i AHL och ligan under, ECHL.

Till förra säsongen fick han chansen i Nashville Predators. Det blev bara en match som på bänken för finnen som istället tillhörde lagets taxi squad.

– Det var tufft att inte få spela matcher. Men jag har tränat väldigt mycket extra med målvaktstränaren. Så jag har fått nöta teknik väldigt mycket, vilket har varit bra för mig. Men jag vill spela matcher. Det är en av de största anledningarna till att jag kommer till Leksand.

Du hade målvaktslegendaren Pekka Rinne som kollega. Hur var den relationen för dig att ha?

– Pekka Rinne hade en del eget att tänka på. Men det var en häftig upplevelse att vara lagkamrat med honom, han var en av mina största förebilder när jag växte upp. Han är en väldigt bra målvakt och en ännu finare person. Jag har fått lära mig väldigt mycket av honom.

Annons

Annons

Många är nyfikna på din spelstil. Vad är dina styrkor och svagheter?

– Jag har inga svagheter, ha ha. Nej då, jag gillar att ha kontroll över spelet. Jag läser spelet bra och försöker vara på rätt plats hela tiden. Men hockeyn är väldigt snabb så jag har blivit mer explosiv för att hänga med. Jag är nog ganska mångsidig.

Kaskisuo har skrivit på ett tvåårskontrakt med Leksand – men det fanns gott om intresse och andra klubbar ville knyta till finländaren.

– Jag hade en del anbud från KHL. Men det kändes inte som att det var min grej, det är så många lag, långa resor och så vill jag inte ha det. I Sverige är det tajtare med matcher, inte lika långa resor och SHL är en otroligt bra liga, säger han och fortsätter:

– Det kändes som rätt steg i min karriär. Jag är säker på att jag skulle få ett NHL-kontrakt men det är så svårt att veta vilken roll det skulle bli. Samtidigt som jobben i Europa börjar fyllas så fick jag helt enkelt göra ett val tidigt. Jag är väldigt säker på att det var rätt beslut. Mitt mål är att spela så pass bra i Leksand så att jag kan komma tillbaka till NHL som en bättre målvakt.

Kaskisou har under året varit lagkamrat med Leksandsbekantingen Filip Forsberg – som har berättat en hel del om organisationen.

– Jag pratade lite med Filip om det. Det var under slutspelet så jag ville inte störa honom alltför mycket. Han hade bara bra saker att säga om Leksand. Jag pratade lite med Mattias Ekholm (Från Borlänge reds anm) också. Båda två är väldigt bra killar. Så om övriga människor runt Leksand är på samma sätt så är det ett väldigt bra ställe som jag ska till. Leksand hade pratat med Filip innan så han la in ett gott ord. Så jag är väl skyldig honom att spela bra, säger Kaskisuo med ett skratt och fortsätter:

Annons

– Det jag hört om Leksand är att det är en legendarisk klubb. Tränarna ska vara väldigt bra, ett bevis på det är att huvudtränaren vann årets tränare. Jag har pratat en del med målvaktstränaren (Alexander Millner reds amn) och han verkar vara väldigt kunnig och bra. Något som slog mig när jag googlade lite var det otroliga stödet från fansen. Det lockade en del det också, säger Kasimir Kaskisuo avslutningsvis.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan