Annons

Annons

Annons

Ishockey

VLT listar: VIK:s 9 bästa VM-spelare sedan 1990 – skrällnamn i topp

Med tuffa lokala kriterier är VLT-sportens VM-topplista inte alls så given som den kanske först verkar.

Text

Anmäl text- och faktafel

Bild: TT, Arkivbild

Uppgiften lät enkel: "Lista Västerås IK:s nio bästa VM-spelare från 1990 och framåt inför stundande hockey-VM i Riga den 21 maj–6 juni".

Men när listningen kräver att VM-meriterna ska ha skaffats som regelrätta VIK-spelare, alltså att spelaren representerat Tre Kronor med VIK som aktuell klubbadress, blev uppgiften knivigare ... och en hel del namn kastades om.

Så här blev resultatet – VIK:s nio bästa VM-spelare sedan 1990.

Annons

Ishockey-VM 1998. VIK-backen Johan Tornberg jublar i omklädningsrummet i Zürich efter finalsegern mot Finland. Det var just Tornberg som sköt Sverige till guld.

Bild: TT

Annons

1. Johan Tornberg – guldskytt

Kommentar: Backen Johan Tornberg var en av få VIK-spelare som imponerade elitseriesäsongen 1997/98. Med bandyslipning på skidskorna visade han upp en fart som även imponerande på landslagsledningen. Det vore lögn att säga att Tornberg var den som glänste mest i Tre Kronor, men i den dubbla finalen (det spelades två finalmatcher då) var det han och målvakten Tommy Salo som fixade guldet. Eftersom Salo spikade igen fullständigt i finalmatcherna behövdes det bara ett mål för att vinna VM-pokalen – och det målet pangade Johan Tornberg in. VIK:s "golden boy" levererade stort när det gällde som mest ... och försvann sedan till Malmö Redhawks. Som en parentes kan nämnas att Pajalasonen Tornberg fortsatt bor i Västerås och verkar som hockeyexepert på Cmore.

VM-facit som VIK-spelare: 1 VM-guld (i Schweiz 1998).

Ishockey-VM 1991. VIK-backen Nicklas Lidström (till vänster i bildkant) störtar fram för att gratulera Mats Sundin, som gjorde det avgörande 2–1-målet mot Sovjetunionen.

Bild: TT

2. Nicklas Lidström – levererade som debutant

Kommentar: Meritmässigt är Nicklas "Lidas" Lidström förstås såväl störst som bäst – och han hann också med att spela in ett VM-guld som regelrätt VIK-spelare i Finland 1991 ... innan hans långa och framgångsrika NHL-karriär som världens bästa back i Detroit Red Wings tog vid. Nicklas Lidström levererade, trots sin ungdom, verkligen i Tre Kronor redan 1991. 3 mål+3 assist = 6 poäng är imponerande av en VM-debutant. "Lidas" gästspelade även i Tre Kronors VM-lag 2004, som tog silver i Tjeckien – och han vann även OS-guld med Blågult 2006 (men det har ju inget med denna VM-lista att göra). VM-bronset från Italien 1994 är väl knappt värt att nämna ...

Annons

Annons

VM-facit som VIK-spelare: 1 VM-guld (i Finland 1991).

Ishockey-VM 1993. VIK-forwarden Patrik Juhlin i en match mot USA.

Bild: TT

3. Patrik Juhlin – ett VIK-föredöme

Kommentar: "Juhlin, Juhlin, en skridskomaskin" är ta mig tusan ett riktigt VIK-föredöme. Under sin elitserietid i VIK tog han VM-silver med Tre Kronor i Tyskland 1993 och brons i Italien 1994. Bästa landslagsleveransen kom 1993 då han svarade för 2 mål+1 assist = 3 poäng i VM-turnerningen. Som grädde på moset vann "Julle" som VIK-spelare även OS-guld med Tre Kronor 1994 (som inte har någon inverkan på denna VM-lista) ... och då briljerade han med 7 mål+1 assist = 8 poäng. När västeråsaren Juhlin sedan testade lyckan i NHL och Europa svalnade hans landslagsinsatser, vilket kanske innebar att han även kunde avsluta karriären som en pålitlig poängmakare i hockeyallsvenskan 2006–2009 med VIK. Wow, här snackar vi VIK-legendar.

VM-facit som VIK-spelare: 1 VM-silver (i Tyskland 1993) och 1 VM-brons (i Italien 1994).

VIK-backen Leif Rohlin tog VM-silver 1995.

4. Leif Rohlin – poängbacken

Kommentar: Västeråsaren Leif Rohlin var en drivande försvarare i VIK under toppåren i elitserien. Säsongen 1994/95 var han elitseriens poängbästa back med sina 15 mål+15 assist = 30 poäng i grundserien. Självfallet skulle Rohlin, som året innan vunnit OS-guld med Tre Kronor, spela hemma-VM i Globen 1995 med Tre Kronor. Hemmafesten kom dock av sig när Finland med tremålsskytten Ville Peltonen i spetsen åkte sönder Leif Rohlin och de övriga blågula i finalen, men ett VM-silver blev det trots allt. Efter VM testade Rohlin lyckan i NHL och Europa innan han först efter karriären återvände till VIK som bland annat sportchef.

Annons

Annons

VM-facit som VIK-spelare: 1 VM-silver (i Sverige 1995).

VIK-backen Roger Åkerström tog VM-silver 1993.

Bild: TT

5. Roger Åkerström – allroundbacken

Kommentar: Backen från norr dansade i VIK 1991–1994 och tog också VM-silver i Tyskland 1993 ... som VIK-spelare. En rejäl och allroundkunnig försvarare som under VIK:s storhetstid självfallet var given i Tre Kronor. Åkerström svarade för 1 mål+1 assist = 2 poäng i VM-turnerningen 1993.

VM-facit som VIK-spelare: 1 VM-silver (i Tyskland 1993).

VIK-backen Peter Popovic tog VM-silver 1993.

Bild: Arkivbild

6. Peter Popovic – defensiv bjässe

Kommentar: Den storväxte backen Peter Popovic var en av de stora pådrivarna under VIK:s storhetstid i elitserien. Och 1993 tog "Poppe" också som VIK-spelare VM-silver med Tre Kronor i Tyskland. Hans poängfacit 0+1 = 1 poäng i VM-turneringen skvallrar om det som alla visste – att Poppes styrkor handlade om de defensiva delarna. Peter Popovic lämnade sedan VIK för en lång NHL-karriär. Slutligen, efter fyra säsonger även i Södertälje SK, återvände Poppe till VIK – där en skada blev slutpunkten för spelarkarriären.

VM-facit som VIK-spelare: 1 VM-silver (i Tyskland 1993).

VIK-målvakten Tommy Salo tog VM-brons 1994.

Bild: TT

Annons

7. Tommy Salo – bäst i Tre Kronor

Kommentar: Egentligen är Tommy Salo den spelare med VIK-förflutet som över tid varit bäst och betytt allra mest för Tre Kronor. Men eftersom det "bara" blev ett VM-brons (i Italien 1994) från den tiden han faktiskt var VIK-spelare får Tommy Salo finna sig i att halka ner i hierarkin på denna lista som mest hyllar VM-finalprestationer av spelare som efter säsong direkt svidade om från Gulsvart till Blågult. Surasonen och ex-VIK-aren Tommy Salo var dock ett mer eller mindre gjutet trumfkort i landslaget från 1992–2003. Och supermålvakten med en lång NHL-karriär levererade på topp i VM-sammanhang. Förutom ett gäng brons vann Salo VM-silver med Tre Kronor i Finland 1997 och 2003 samt guld i Schweiz 1998.

Annons

VM-facit som VIK-spelare: 1 VM-brons (i Italien 1994).

VM-fest 2018. Västeråsaren Mikael Backlund lyfte som lagkapten för Tre Kronor VM-bucklan vid firandet i Kungsträdgården i Stockholm.

Bild: TT

8. Mikael Backlund – två JVM-silver

Kommentar: Forwarden från Calgary Flames har samlat in två VM-brons (i Tyskland 2010 och i Vitryssland 2014), ett silver (i Slovakien 2011) samt ett guld (i Danmark 2018) ... men alla dessa VM-medaljer med Tre Kronor förvärvade han som NHL-spelare. Som regelrätt VIK-spelare kan "Mickis" som bäst ståta med två junior-VM-silver (2008 och 2009). Men det ska ändå nämnas att västeråsaren Mikael "Mickis" Backlund levererat för Tre Kronor i VM-sammanhang. I Slovakien 2011 svarade Backlund för 3 mål+2 assist = 5 poäng och i Danmark 2018 svarade han som lagkapten för guldleveransen 2 mål+7 assist = 9 poäng. Mickis är trots allt en av de stora lokala VM-lirarna, även om avsändaradressen till A-landslaget stavas NHL.

Annons

VM-facit som VIK-spelare: 0, ingen av "Mickis" fyra VM-medaljer kom som regelrätt VIK-spelare – utan alla togs som NHL-spelare i Calgary Flames.

Ishockey-VM 2011. Västeråsaren Patrik Berglund var svensk poängkung när Tre Kronor tog silver.

Bild: TT

9. Patrik Berglund – ett JVM-silver

Kommentar: Forwarden har med Tre Kronor samlat in ett VM-brons (i Schweiz 2009) och ett silver (i Slovakien 2011). Lägg därtill ett OS-silver från Sotji 2014 (som inte har någon relevans alls i denna lista). Alla dessa VM-medaljer med Tre Kronor tog han som NHL-spelare i St Louis Blues. Som regelrätt VIK-spelare kan "Bulan" som bäst ståta med ett junior-VM-silver (2008). Men det ska ändå nämnas att västeråsaren Patrik "Bulan" Berglund levererat stort för Tre Kronor i VM-sammanhang. I Slovakien 2011 svarade han för 8 mål+2 assist = 10 poäng och var svensk VM-poängkung. Bulan tillhör med tanke på det den lilla skaran av stora lokala VM-lirare.

VM-facit som VIK-spelare: 0, ingen av "Bulans" två VM-medaljer kom som regelrätt VIK-spelare – utan alla togs som NHL-spelare i St Louis Blues.

FAKTA: ISHOCKEY-VM 2021

Var: Lettland.

När: 21 maj–6 juni.

Tre Kronors första match: Mot Danmark den 22 maj.

Regerande mästare: Finland (2019), det spelades inget ishockey-VM 2020 på grund av pandemiskäl.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan