Annons

Annons

Annons

Timrå IK–Tingsryds AIF 29 januari

Siffrorna som pekar på Westerlunds framsteg – där tycker Timråbacken att han har tagit kliv

Timrå IK tog sin tionde raka seger när Tingsryds AIF kom på besök.
Själv gjorde Filip Westerlund poäng för tredje matchen i rad – och är snart uppe i samma antal poäng som han gjorde på hela fjolårets grundserie.
– Jag har vuxit som spelare från förra säsongen, det har jag gjort, säger Westerlund.

Text

Filip Westerlund har snart gjort samma antal poäng som hela förra säsongen. Bild: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Annons

Inget verkar stoppa Timrå IK just nu. När Tingsryds AIF kom på besök till NHC Arena under fredagskvällen tog Timrå sin tionde raka seger och har inlett en ny segersvit.

Den här gången – precis som de tidigare två matcherna – visade slutresultatet en 4–1-seger för Timrå.

– Jag tycker att vi kontrollerar matchen. Det är väl några sekvenser under matchen som de tar över, men annars tycker jag att vi gör det bra, säger Timråbacken Filip Westerlund.

– Matcherna som vi spelar nu håller vi ifrån motståndarna. Vi är effektiva i vårt anfallsspel och får det där mellanrummet mellan motståndarna. Då kan vi få lite lugn och ro och kontrollera matchen på ett bättre sätt.

För Westerlunds egen del blev det två poäng. Ett mål och en assist.

Annons

– Det är självklart extra roligt när man får hänga dit den själv, men det är så klart tre poäng som är det roligaste och viktigaste.

Annons

Att Westerlund tar plats i protokollet är dock inget undantag just nu. I och med poängen mot Tingsryd har backen gjort poäng i tre raka matcher.

Westerlund har gjort poäng i tre raka matcher. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån.

Och ser man till säsongen som helhet ser det än bättre ut.

Totalt är 21-åringen nu uppe i 19 poäng på 35 matcher. Något som går att jämföra med att han gjorde 21 poäng över hela grundserien förra säsongen, det vill säga 52 matcher.

– Jag har inte tänkt på det riktigt, men det känns väldigt bra. Jag har vuxit som spelare från förra säsongen, det har jag gjort. Då har jag väl fått lite flyt med mig och gjort poäng. Sedan är det lätt att få poäng med sig när vi går som vi går just nu.

Vad ser du själv att du har tagit steg i i år?

– Efter förra säsongen kollade vi mycket på vad jag kunde göra bättre och då var det defensivt. Jag tycker att jag reagerar snabbare i situationer i egen zon och går lite mer på kropp än förra året. Det är framför allt det.

Så även om det poängmässigt syns att du har tagit steg offensivt så är det främst de defensiva framstegen du ser till?

– Det är klart. Som back är min uppgift först och främst försvarszon. Men sedan har jag ju tränat på mitt skott och på att få ett snabbare skott på mål. Med det så blir det ju returer och lösa puckar framför kassen som det kan bli någonting av.

Annons

Westerlund har gjort 19 poäng på 35 matcher hittills den här säsongen. I fjol gjorde han 21 poäng på 52 matcher i grundserien. Foto: Pär Olert/Bildbyrån.

Annons

En annan statistikkategori som Westerlund ligger klart bättre till i den här säsongen än i fjol är den för backar ack så viktiga plus/minus-statistiken. Där ligger Westerlund just nu på +22, vilket kan jämföras med fjolårets +6.

– Så är det, men så blir det ju när vi ångar på som vi gör och är effektiva anfallsmässigt. Sedan tänker vi alltid försvar och då blir det att plus/minus-statistiken sticker i väg om man jämför med förra året.

Ändå känns det lite grann som att du har gått under radarn på något sätt, till exempel jämfört med dina backkollegor Albin Carlsons och Marcus Hardegårds utveckling?

– Men de två har gjort det väldigt bra. Och jag vet min roll i laget. Jag jobbar på och tar tillvara på mina chanser när jag får dem. Sedan försöker jag bli bättre varje dag.

I år har Westerlund främst kamperat ihop med nyförvärvet Per Svensson. Samarbetet med den elva år äldre backen tycker Westerlund har fungerat bra.

– Vi har en bra balans mellan oss. När jag sticker upp i anfall så stannar han och tvärtom. Sedan diskuterar vi mycket vad vi kan göra bättre efter varje byte.

Per Svensson (vänster) och Filip Westerlund (höger) har agerat backpar den här säsongen. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Annons

Vad tillför hans rutin dig?

– Det är alltid skönt att ha en sådan spelare bredvid sig och spela med. Han tar de smarta besluten och slarvar nästan aldrig. Då blir det lätt för mig att veta vad jag får av honom. Jag vet var jag har honom.

Samtidigt stäcker sig Westerlunds kontrakt säsongen ut. Vad som händer nästa säsong är inget som han än så länge har funderat på.

– Jag har inte börjat tänka på det än. Just nu spelar jag här i Timrå, jobbar på att bli bättre och gör mitt allra bästa för att hjälpa laget.

Det är inte heller något som du har snackat med sportchef Kent Norberg om än?

– Nej, ingenting än.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan