Annons

Annons

Annons

VIK–Timrå IK 8 november

Rigorösa säkerheten kring VIK-backen – testats fyra (!) gånger för corona inför toppmötet

Först med VIK under försäsongen, sen på Juniorkronornas läger i Malmö.
VIK-backen Gustav Berglund har haft oturen att vara med om två coronautbrott redan den här säsongen.
Nu är 19-åringen tillbaka i Västerås och redo för spel mot Timrå ikväll.
– Jag har gjort fyra tester med negativt resultat, säger Berglund inför toppmötet.

Text

Annons

Frölundalånet Gustav Berglund har varit ett utropstecken i VIK denna säsong med sin skridskoåkning och puckkontroll. 19-åringen belönades för sina fina insatser med att bli uttagen till Juniorkronornas landskamper mot Finland som skulle ha spelats i Malmö 5-7 november.

Men efter att två spelare testats positivt för covid-19 fick matcherna ställas in och spelarna åka hem.

– Det var bäst för alla att det skulle avbrytas. Så att det inte sprids mer. Med respekt för finnarna också så att de inte skulle drabbas också, säger Berglund till VLT.

Hur sköttes det hela?

– Det sköttes väldigt bra. Vi var tvungna att testas innan vi åkte och man fick endast komma dit med ett negativt resultat. Sedan testade vi direkt när vi kom dit och tre dagar efter så var det någon som fått ett positivt resultat. Så han hade fått det på resväg antagligen.  Men sen blev det snabbtest på alla och efter det ytterligare test innan vi skickades hem så det har skötts jättebra.

Annons

Annons

– Vi har haft masker och hållit avstånd. Jag tror inte det kan skötas bättre men det blir som det blir ibland.

Gustav Berglund spelade alla matcher för VIK innan han försvann på landslagsläger. Några matcher mot Finland, vilket var inplanerat, blev det dock aldrig. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

För Berglund, som har landskamper på U16- och U19-nivå, hade det varit debut i Juniorkronorna.

– Jättetråkigt såklart. Det hade varit jättekul att få spela matcherna och se hur man står sig mot de andra och mot Finland som landslag, säger en besviken 19-åring.

För Berglund är detta andra gången han är mitt i ett coronautbrott. Första gången var med VIK under försäsongen då backen var en av de drabbade. Därmed har han antikroppar. Men trots det har man inte tagit några risker.

– Jag har gjort fyra tester med negativt resultat på alla. Så jag har snackat med tränare, lagledare, doktor och fått godkännande att komma tillbaka på söndag, säger han.

– Förhoppningsvis är jag med och spelar (mot Timrå). Jag är redo.

Berglund har antikroppar efter coronautbrottet i VIK under försäsongen. Ändå har han testats fyra gånger innan han fick klartecken inför ikväll. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Gustav Berglund beskriver hur det var att ha corona.

– Så klart att det var lite jobbigt till en början. Det var två veckor karantän att försöka härda ut. Jag tror att det var lite lättare för mig än vad det är för andra, men fortfarande var jag sjuk och mådde inte bra. Men skönt att få det överstökat kanske.

Annons

De senaste två matcherna är de första Berglund missat den här säsongen. 19-åringen har varit given på sex backar.

Annons

Senast VIK mötte Timrå, på bortais den 12 oktober, blev det klar förlust med 4–1.

Ikväll väntar toppmöte mellan tvåan Timrå samt fyran VIK, denna gång i ABB Arena. VIK har fyra raka segrar med sig in i matchen.

– Jävligt roligt att få visa upp vad vi lärt oss de senaste matcherna och ta en rejäl revansch när vi har dem på hemmarink. Jag är supertaggad på att få spela igen framför allt, säger Berglund.

Gustav Berglund och Viktor Lodin under mötet mellan Timrå och VIK i oktober som slutade 4-1 till hemmalaget. Ikväll får VIK chans till revansch. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Vad lärde ni er av 4-1-förlusten?

– De är väldigt spelskickliga så att försöka få dem lite ur balans och spela på våra styrkor. De kommer ha sina skickliga spelare oavsett, men kan vi spela på våra styrkor och försöka störa dem så har vi en bra chans.

Ni slipper Jonathan Dahlén som spelar Karjala Cup med Tre Kronor. Vad har det för betydelse?

– Det är väl alltid ett litet hot som försvinner, men i stora hela så är han bara en man i laget. Vi måste fokusera på hela laget.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan