Annons

Annons

Annons

Ishockey

Hårda restriktioner för Tre Kronor i Finland – Brynäs Linus Ölund berättar

Eget rum. Munskydd på. Dubbla coronatester, förbud att lämna hotellet förutom vid match och träning, samt eget flyg till Finland.

Restriktionerna under landslagsturneringen Karjala cup i hockey som startar på torsdagen är rigorösa.

– Vi är som i en bubbla, säger centern Linus Ölund.

Text

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv har tagit ut tre brynäsare till Karjala cup, däribland Linus Ölund.

Bild: Karin Johansson

Annons

Återbuden till Tre Kronor har varit många och att Karjala-turneringen ens spelas har ifrågasatts på flera håll.

Men säkerheten för att undvika smitta är noggrann. Och Linus Ölund, som är en av tre brynäsare i truppen, har inget emot att vara i Helsingfors.

– Klart att man var osäker på hur det skulle funka. Men i arenan är det en clean zone och vi har alla blivit testade när vi kom hit och vi åkte eget flyg. Vi får inte gå utanför hotellet när det inte är träning och ja, vi är som i en bubbla.

Linus har själv blivit coronatestad två gånger den senaste veckan och har egentligen inga åsikter om att turneringen trots allt spelas.

– För mig var det självklart tacka ja när jag blev uttagen, spelas turneringen så spelar jag. Och jag tycker det funkar bra, blir lite mycket tid ensam på hotellrummet kanske, men det är okej, menar han.

Annons

Annons

Medan lagkamraterna hemma i Brynäs sliter med konditionstester och dubbla ispass ska han för andra gången i karriären spela för Sveriges Tre Kronor.

– Jag var med på våren 2018 också och det känns kul att bli uttagen nu. Det betyder mycket för självförtroendet.

Hur motiverade förbundskaptenen Johan Garpenlöv uttagningen?

– Han har sagt att jag tagit steg mot förra året. Att jag är starkare, rappare och mer involverad i spelet. Här är tanken att jag ska ha en mer defensiv roll och spela box play.

Så här såg det ut när Linus Ölund senast spelade i Tre Kronor, våren 2018. Carl Klingberg (mitten), Linus Ölund (till vänster), Lawrence Pilut och Mikael Wikstrand jublar vid Klingbergs 2–2-mål mot Slovakien. Arkivbild: TT

Två träningspass har hunnits med. Linus Ölund kommer att spela center i en kedja med Frölundas rivige Max Friberg samt Malmös retsticka Emil Sylvegård.

– En kul kedja, vi har haft bra "stäm" på träningarna tycker jag, säger Linus Ölund.

Backen John Nyberg och målvakten Samuel Ersson är de andra från Brynäs som ska representera Tre Kronor i Hartwall Arena i Helsingfors.

På torsdagseftermiddagen väntar Tjeckien och därefter matcher mot Ryssland (lördag) och Finland (söndag).

Annons

Ryssland kommer med sitt juniorlandslag. Vad har du för tankar runt det?

– Ah, ryssarna. Dom får göra som dom vill. Vi kan inte tänka på motståndarna på det viset. Alla i Sverige vill lära känna vårt spelsystem och tränarna, det är det vi tänker på.

Annons

I Brynäs inledde Linus Ölund säsongen som center mellan Anton Rödin och Patrik Berglund. Men när Greg Scott gjorde comeback efter skada fick Ölund flytta på sig.

Faktum är att Berglund och Rödin producerade bättre med Ölund mellan sig. Men det är inget den 23-årige centern vill göra nån grej av.

– Äh jag vet inte. Jag tycker jag har spelat bra med Mannberg och John Persson också. Mot HV producerade vi ju en del vi med, menar Ölund.

Fakta/Tre Kronors matcher i Helsingfors

Tor 5 nov: Sverige–Tjeckien 13.30 (TV10 och Viaplay)

Lör 7 nov: Sverige–Ryssland 12.00 (TV 10 och Viaplay)

Sön 8 nov: Sverige–Finland 16.00 (TV 10 och Viaplay)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan