Annons

Annons

Annons

Modo Hockey silly season

Så bygger Fredrik Glader nya Modo Hockey: ”Vi kommer att ha ett helt annat djup”

Tio nya spelare in – 15 ut.

Fredrik Glader bygger ett nytt Modo Hockey och även om pusslet börjar likna ett bra hockeyallsvenskt lag saknas några bitar.

– Vi kommer att ha ett större djup i laget kommande säsong.

Text

Brendan Mikkelson och Filip Sveningsson är två av Fredrik Gladers pusselbitar i nya Modo Hockey. Bild: Simon Eliasson/Bildbyrån

Bild: Jon Häggqvist

Annons

För knappt tre månader sedan tog säsongen slut, en säsong där Modo slutade tvåa i hockeyallsvenskan och hade 1–1 i matcher i finalserien mot Björklöven.

Säsongen hann knappt blåsas av innan den stora spelarflykten inleddes. Totalt 15 spelare ur den trupp som avslutade säsongen har lämnat och spelare som bröderna Enström, Oscar Hedman, Linus Nässén och Johan Forsberg har inte gett eller fått besked om hur deras fortsatta karriärer ska se ut.

Fredrik Glader, Modo Hockeys sportchef.

Bild: Erik Mårtensson

Därför tvingas nu Fredrik Glader om inte bygga helt nytt, men i alla fall täta luckor, förstärka och uppgradera Modo Hockey inför säsongen 2020/21.

Annons

Det är en utmaning för sportchefen som bland annat tappat en förstakedja med Patrik Karlkvist, Jonathan Johnson och Adam Tambellini, som förra säsongen producerade osannolika 210 poäng tillsammans.

Annons

En trio som är omöjlig att ersätta rakt av och rätt upp och ner, men det finns andra lösningar.

Som att sprida ut producerandet.

– Vi kommer att ha ett större djup i truppen och fler spelare har verktyg för att bidra med produktionen, säger Fredrik Glader.

Just nu har Modo tre målvakter, sju backar och nio forwards i truppen och här ska Fredrik Glader få gå igenom lagdel för lagdel, hur han resonerar i lagbygget, hur det byggts och vad som behövs.

– Då det gäller målvaktssidan är grundtanken att vi ska starta säsongen med två målvakter, det är vad jag kan säga om den biten.

Tommy Enström och Oscar Hedman – spelar, spelar inte?

Bild: Sandra Nordlund, Robbin Norgren

På backsidan har Modo sju backar på kontrakt, varv två är juniorer samtidigt som det är ett frågetecken runt Oscar Hedman, om han ska fortsätta spela eller inte.

Dessutom försäsongstränar Tommy Enström med laget, men inget kontrakt är påskrivet.

– Vi har fört diskussioner med Tommy, vi får se vad som händer. Men minst en back till ska in, säger Fredrik Glader som också menar att lånet från Växjö, Linus Nässén, finns med i bilden.

Tobias Viklund är fortfarande aktuell.

Bild: Robbin Norgren

Tobias Viklund?

– Inget nytt, vi pratar med varandra och har en bra dialog, det är väl allt jag kan säga just nu.

Annons

Annons

Då det gäller forwardssidan är Fredrik Glader lite tydligare.

– Vi har ett helt annat djup på forwardssidan i dag än förra säsongen. Visst, vi hade en fantastisk förstkedja men nu kommer vi ha en bredare offensiv, fler spelare som kommer att producera.

Sedan nämner Fredrik Glader i stort sett alla forwards.

– Sebastian Ohlsson har visat att han inte bara tillhör facket hårt arbetande spelare, han kan producera också. Mikkel Aagaard och Filip Sveningsson har fart och skicklighet.

Kalle Jellvert, en nyckelspelare. Bild: Maxim Thoré/Bildbyrån

– Kalle Jellvert var kanske vår jämnaste forward förra säsongen och Tobias Åhström skaffade sig massor med erfarenhet i Almtuna och Linus Pettersson kommer att bli ännu bättre när han får bygga muskler i sommar.

– ­Dessutom har både Gustav Olhaver och Daniel Sylwander potential att leverera högt upp i hierarkin.

Fredrik Glader ser till exempel en producerande kedja med Sebastian Ohlsson, Mikkel Aagaard och Filip Sveningsson, en trio som han jämför med förra säsongens andralina med Kim Rosdahl, Fredrik Olofsson och Mathias From.

– Där är det en uppgradering. From var en fantastisk skridskoåkare men Sveningsson är mer effektiv.

Men ska man tro Fredrik Glader är de tre ovannämnda nyförvärven inte tänkt som en ledande line. Jo, kanske, men trion ska få dela ansvaret.

– Vi ska ha in ytterligare en kedja som ska spela högt upp hierarkin, vilket innebär en center och två ytterforwards.

Annons

Tre spelare som ska försöka fylla luckan efter Karlkvist, Johnson och Tambellini.

En av spelarna det pratas om är Edwin Hedberg, men enligt Glader är det inget nytt där mer än att de har en dialog. Likaså när det gäller Johan Forsberg.

Annons

– Jag ska prata med Johan och höra hur han mår efter sin operation och hur han känner för sin hockeyframtid.

Hur tycker du din silly season har varit den här våren?

– Vi har gjort det bra, även om vi inte är färdiga. Men vi har en trupp med många skickliga spelare, vi har ett djup och många kan producera och vi har en väldigt intressant backsida med en blandning av unga talanger och massor av rutin.

– Vi vet vad vi vill spela för hockey och har jobbat utefter det. Modo har ett gott anseende och marknadsvärde och jag upplever att vi har ett bra samarbete med alla olika agenter, säger Fredrik Glader som fortfarande har ett par pusselbitar att lägga.

Som att rekrytera en ny tränare.

Fakta/Modos trupp 20/21

Målvakter: Anthony Peters, Oliver Dackell, Linus Lundin.

Backar: Frank Corrado, Brendan Mikkelson, Jesper Dahlroth, Anton Öhman, Oscar Hedman, Hugo Styf, William Wallinder.

Forwards: Mikkel Aagaard, Magnus Häggström, Kalle Jellvert, Sebastian Ohlsson, Gustav Olhaver, Linus Pettersson, Filip Sveningsson, Daniel Sylwander, Tobias Åhström.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan