Annons

Annons

Annons

krönikaModo Hockey silly season

Per Hägglund
Hägglund: Kontinuitet behöver inte bara handla om en person – rätt att följa det spåret

Björn Hellkvist är historia i Modo Hockey.

Men det verkar som hans spelidé kommer att leva vidare.

Det är bra, det är bättre att byta tränare än system – om systemet sitter. Kontinuitet behöver inte bara handla om en person.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Att ha kontinuitet behöver inte bara handla om en enskild person, skriver Allehandas krönikör Per Hägglund. Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Annons

Modo Hockey har, tillsammans med Leksand, bytt tränare i parti och minut och det har egentligen bara varit kontinuitet vid två tillfällen – under Pelle Bäckmans och Harald Lückners ledarskap.

Det är bara de två rävarna som under 2000-talet stannat tre säsonger eller fler, annars har tränare kommit och gått och och olika spelsystem och ledarskap har fladdrat förbi. Jo, vi minns Larry Huras och hans spelsystem, eller brist på system, som fortfarande diskuteras vid lunchborden på olika arbetsplatser.

Annons

Nu säger jag inte att Jens Gustafsson kommer att bli Modo Hockeys näste huvudtränare, men han har pratat med Fredrik Glader och han är garanterat en av de två, tre kandidater som Glader håller kvar i racet.

Glader har också sagt att Modo vill fortsätta med det spelsätt, snabb och offensiv hockey, som Björn Hellkvist planterade under de här två säsongerna han var här och då borde ju Modo Hockey och Jens Gustafsson passa som hand i handske, eller?

Annons

Får man inte kontinuitet på tränarsidan kan man ju i alla fall försöka hålla den när det gäller spelsätt och tänk och jag tycker att Modo och Glader gör rätt som tittar på det spåret.

Visst, det är snart tio år sedan Jens Gustafsson jobbade som huvudtränare (i då hockeyallsvenska Borås) men han har ändå skaffat sig många års erfarenhet och haft stora roller i Örebro, Oskarshamn och nu Graz och han har fått en stor del av sin hockeyutbildning i Frölunda.

Nu har jag ingen aning om Jens Gustafsson får uppdraget, men i mina ögon är det ett spännande namn då han enligt uppgift har samma typ av ledarskap och syn på hockey som Hellkvist.

Att sedan Björn Hellkvist på ett ytterst osmidigt sätt flörtade med Leksand och gjorde sig omöjlig i den här delen av hockey-Sverige är ju inget Jens Gustafsson ska straffas för. Inte heller kan det vara negativt att Hellkvist hyllar sin eventuelle efterträdare, även om jag noterar att den åsikten inte delas av alla Modo-supportrar.

Annons

Till sist och det här är bara en notering i marginalen: Björn Hellkvist är alltså från och med i slutet på april Leksands nya tränare och tanken slog mig att jag borde ha sett den här utvecklingen då Leksand gillar att plocka in tränare som någon gång har tränat Modo AIK/Hockey.

Exempel? Tommy Sandlin, Pirro Alexandersson, Perra Johnsson, Uffe Samuelsson och nu Hellkvist. Har jag glömt någon?

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan