Annons

Annons

Annons

Ishockey

Junior-VM startar – hon har en speciell roll i vårt lag

Snart är det dags för JVM.
Hockypuls tog ett snack med förbundskaptenen Alexander Bröms.

Lina Ljungblom. Foto: Tobias Sterner/BILDBYRÅN

Annons

För ett år sedan firade svensk ishockey ett silver. På söndag är det dags igen. Junior-VM startar i Japan och det är en fokuserad Alexander Bröms, svensk förbundskapten för juniorkronorna, Hockeypuls talat med.

- Vi går runt och laddar inför premiären. Visst är det lite pirrigt, men det är mer förväntan än någonting annat. Det är en häftig upplevelse att vara här. För spelarna, men också för mig, säger Alexander Bröms.

För ett år sedan vann - för det måste sägas att det var en seger - Sverige ett silver vid JVM i Ryssland. Det var då den första gången ett silver hamnade utanför Nordamerika. En mycket stor framgång för svensk, men också europeisk damishockey.

Nuvarande förbundskaptenen för Damkronorna Ylva Martinsen ledde det landslaget. Hon tillsammans med det laget hade bestämt sig för att ta hem en medalj och det gjorde man. En framgång som gav eko i hela hockeyvärlden.

Annons

Annons

Juniorishockey garanterar inga dynastier. Varje årskull och varje mästerskap på juniorsidan ger nya förutsättningar för ett litet land som Sverige. Hur resonerar då Alexander Bröms inför mästerskapet?

- I laget har vi spelare som var med i fjol och dessa spelare har givetvis utvecklats både av sin erfarenhet från landslaget, men också för att dom blivit ett år äldre.

Under fjolårets VM slog Leksands Maja Nyhlen-Persson igenom med dunder och brak. Många visste att hon var duktig för sin ålder, men att hon skulle vara esset i leken i sin åldersgrupp även på internationell nivå var mindre känt.

Finns det anledning att tro att vi får se något liknande genombrott under den här turneringen?

- Vi har fler spelare i år som kan slå igenom på allvar i år. Modos Maja Grundström är en sådan spelare, men det finns fler.

Silvret från fjolåret har effekten att den också skapar förväntningar. Det vore inte rättvist att förvänta sig en ny silvermedalj, men vad ska Sverige göra för att på allvar blanda sig i medaljstriden i år?

- Vi har uppdaterat vår spelbok från fjolåret. Juniorlandslaget använder samma som Damkronorna. Vi vill att Sverige ska vara oerhört jobbiga att möta. Vi ska åka mycket skridsko.

Att använda sig av en gemensam spelbok är nytt för i år och det är ett exempel på hur Svenska Hockeyförbundet samlats kring en idé för hur svensk landslagshockey på damsidan ska utvecklas. Det är första gången det sker och det går inte att nog betona värdet av att svensk damishockey samlas bakom en gemensam idé.

I och med silvret från ifjol är Sverige garanterade en kvartsfinalplats. Om Sverige slutar etta eller tvåa i sin grupp blir det automatiskt semifinal. Det beror på att Sverige nu tillhör den seedade gruppen tillsammans med Kanada, USA och Ryssland. Spelar det någon roll när det gäller förberedelser och synen på gruppspelet?

Annons

Annons

- Nej det kan jag inte säga. Vi är här för att möta alla lag. Vi vill göra den bästa prestationen vi kan i alla matcher. Vårt fokus ligger där.

Sveriges öppningsmatch på söndag spelas mot Kanada. Även om flick- och damishockeyn växer stadigt i Sverige så går det inte att jämföra med Kanada. I Kanada har man många gånger om fler spelare än vad Sverige har. Landet är större, synen på damishockeyn annorlunda och traditionen starkare. Sverige är på väg ditåt, men är inte där ännu.

Ishockey är en lagidrott där varje individ har en viktig uppgift för att man tillsammans ska lyckas. Men det finns nästan alltid enskilda spelare som måste lyckas för att det ska ge kollektiva framgångar. Vilka är dessa spelare i årets lag?

- Jag är förbundskapten för ett lag där alla tävlar och vill vara med och avgöra matcher. Men visst finns det spelare är viktiga för oss. Djurgårdens Josefine Bouveng är en ledande spelare i vårt lag. Hon hoppas jag mycket på. Modos Nathalie Lidman är en annan. I och med klubbytet under hösten tycker jag att hon har utvecklats och det hoppas jag vi ska ha mycket nytta av. HV71s Jenny Antonsson är en tredje. Dessutom hoppas jag att Skövdes Lina Ljungblom blir viktig för oss.

Lina Ljungblom är lite av en doldis för alla som följer SDHL. Hon spelar till vardags i Skövdes juniorverksamhet. Hon spelar med killarna främst i J18, men har även gästspelat i SDHL. När HV71 spelade en av sina seriematcher i just Skövde spelade Lina med HV71. Hon gjorde två mål i matchen. Att talangen finns där råder det ingen tvekan om och hon kan mycket väl bli skillnaden för Sverige under turneringen.

Annons

Hockeypuls bad Alexander Bröms beskriva henne för alla som hittills inte sett henne spela ishockey.

- Det är en tuff, tävlingsinriktad spelare, med en frejdig spelstil. Hon är lite av en ovanlig spelartyp för oss i Sverige. Hon går rakare på mål, har ett bra skott och väljer ofta att spela insida istället för att söka sig ut mot sargen. Hon har och kommer att ha en speciell roll i vårt lag.

Annons

Det finns med andra ord all anledning att hålla ett extra öga på Lina Ljungblom under den här turneringen.

Alexander Bröms har flera års erfarenhet av damishockey, men han gör sin första turnering som huvudansvarig för juniorkronorna. Vad är hans målsättning?

- Jag vill hjälpa svensk ishockey framåt. I en turnering som den här är det små detaljer som är skillnaden mellan framgång och något annat. Min roll är att hjälpa dom som är här. Det är spelare som befinner sig i en bra period av sin karriär och med den sådan här turnering skaffar dom sig erfarenheter som är otroligt viktiga för dom själva, men också för svensk ishockey.

Alexander Bröms låter trygg och säker på sin röst. Han är ute på ett internationellt uppdrag som ska ge framgång på kort sikt, men utveckling på lång sikt.

Det svenska juniorlandslaget är framtiden. Under den närmaste veckan kommer vi att få se spelare som under många år framåt kommer att representera SDHL-lag och landslag.

På söndag börjar VM. Ett äventyr för spelare och ledare. Ett steg framåt för svensk damishockey.

Erik Sandberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan